Als je zwanger bent, is de verleiding groot om onbeperkt schattige babyspulletjes te kopen. Maar wat heb je nu écht allemaal nodig? Geboortelijst-platform Pakske maakte een overzicht van de 21 populairste items die zeker niet mogen ontbreken op je geboortelijst.

Verschonen

1. Startpakket luiers

Luiers kunnen uiteraard niet ontbreken op je geboortelijst. Hoewel wegwerpbare luiers nog steeds populair zijn, kiezen meer en meer ouders tegenwoordig voor wasbare luiers. Ook als je gestart bent met wegwerp, kan je nog steeds overschakelen op wasbaar. In veel gemeentes en steden kan je hiervoor een subsidie krijgen.

2. Billendoekjes

Bij die luiers horen natuurlijk ook billendoekjes. Ook hier heb je de keuze tussen wasbare en wegwerpbare doekjes. Probeer te kiezen voor doekjes die zo puur mogelijk zijn, om de billetjes van je kindje te beschermen.

3. Luieremmer

Een luieremmer is niet enkel praktisch, maar ook erg hygiënisch. Deze afvalemmer zorgt er namelijk voor dat vervelende geurtjes niet kunnen ontsnappen.

4. Body’s

Zeker in het prille begin zal je voldoende body’s nodig hebben. Een ongelukje is immers snel gebeurd, waardoor je je kindje soms meermaals per dag een nieuwe romper zal moeten aandoen. Aangezien je kleintje bovendien veel sneller groeit dan je denkt, kan je best ook al verschillende maten in huis hebben.

LEES OOK > 5 leuke alternatieven voor de klassieke geboortelijst

Slapen

5. Babybedje

Aangezien je baby’tje de eerste maanden vooral slapend doorbrengt, is een goed bed essentieel. Babybedjes bestaan in alle vormen, kleuren en prijscategorieën. Let goed op dat het voldoet aan de nodige veiligheidsvoorschriften.

6. Babymatras en matrasbeschermer

Bij een babybedje hoort natuurlijk ook een goede matras. Zorg voor een voldoende stevige babymatras die voldoet aan de nodige veiligheidsvoorschriften. Veel ouders zetten ook meteen een matrasbeschermer op hun lijstje.

7. Co-sleeper

Die eerste weken en maanden heb je je kindje natuurlijk graag dicht bij jou. Een co-sleeper is dan een veilige manier om samen te slapen. Bovendien is je baby op die manier ook makkelijker bereikbaar om bijvoorbeeld borstvoeding te geven.

LEES OOK > Van co-sleeping naar je baby alleen laten slapen: zo pak je dat aan

8. Babyfoon

Zelfs als je niet in dezelfde ruimte bent, voel je je graag verbonden met je kindje. Een babyfoon geeft je de vrijheid om je baby in de gaten te houden, zelfs als jullie niet samen zijn, en is dan ook onmisbaar op elke geboortelijst.

Verzorgen

9. Badthermometer

Voor baby’s is de perfecte watertemperatuur belangrijk. Met een badthermometer kan je heel nauwkeurig meten of het water niet te warm is, zodat je baby veilig in bad kan.

10. Verzorgingskussen

Een verzorgingskussen is een echte must-have, want dit zal je dagelijks meermaals gebruiken: voor het verschonen, uitkleden, afdrogen én aankleden van je kleintje. Ze bestaan in allerlei maten, materialen en kleuren. En haal er maar meteen twee in huis, zo kan je er ook eentje in de slaapkamer leggen.

11. Verzorgingsproducten

Van zeep tot luierzalf en olie: verzorgingsproducten zijn enorm populair op geboortelijsten. Bovendien vind je ook steeds meer duurzame merken die kiezen voor natuurlijke producten om die gevoelige babyhuidjes zo goed mogelijk te beschermen.

12. Tetradoeken

Tetradoeken of hydrofiele doeken zijn heel erg multifunctioneel: je kan ze gebruiken om je kindje af te drogen, om de gulpen melk op te vangen, maar ook als laken of je kan er zelfs je baby mee inbakeren.

LEES OOK > Inbakeren: een veilige cocon voor je baby

13. Opbergmand

Een schattige opbergmand is heel erg handig voor in de babykamer. Niet alleen kan je daarin al je spullen verzamelen, het staat ook nog eens mooi in je interieur.

Eten

14. Startpakket babyflessen

Flesjes zijn onmisbaar voor kindjes die kunstvoeding krijgen, dus een starterset met flesjes in verschillende maten komt sowieso van pas. Let wel: test even of je kindje het flesje accepteert vooraleer je ze in bulk aankoopt. Baby’s kunnen nogal kieskeurig zijn op dat vlak, zeker als ze eerst exclusief borstvoeding gekregen hebben.

15. Slabbetjes

Slabbetjes zijn ideaal als kwijldoekjes of tijdens het eten en drinken. Die eerste maanden kan je er dan ook nooit genoeg hebben. Je vindt ze in alle vormen en materialen: met korte of lange mouwen, met of zonder opvangbakje, … Onze tip: ga voor het opvangbakje én voor exemplaren in silicone of polyester, zodat je ze mee kan afwassen.

16. Kinderstoel

Met een kinderstoel heeft je kindje een eigen plekje aan tafel. Een leuke optie is om te kiezen voor een duurzame meegroeistoel, met verstelbare zit-en voetenplankjes. Op die manier kan je kindje al vanaf het prille begin mee aan tafel én bovendien gaat zo’n stoel veel langer mee.

LEES OOK > Een duurzame start voor je baby? Zo begin je eraan!

Onderweg

17. Draagzak

Met een draagzak kan je je kindje heerlijk dicht bij jou dragen, terwijl je toch je handen vrij hebt. Het ideale hulpmiddel dus. Het is wel belangrijk dat je kiest voor een draagzak die zowel voor jou als drager als voor je kindje ergonomisch is.

Ook draagdoeken zitten in de lift. Dat kan ook niet anders, zo lekker dichtbij slaapt je baby die eerste weken het liefst. Tip: ook tweedehands kan je heel wat goede exemplaren vinden die je net iets goedkoper kan aanschaffen.

18. Autostoel

Een autostoel voor baby’s is onmisbaar om je baby veilig te vervoeren. Zorg ervoor dat je zitje altijd is aangepast aan het gewicht en/of de lengte van je kind.

19. Autospiegel

Aangezien je kindje in het begin verplicht tegen de rijrichting moet meerijden, komt een autospiegel goed van pas. De spiegel bevestig je aan de hoofdsteun van de achterbank, waardoor je je kindje goed in het oog kan houden.

20. Bewaarzakjes voor moedermelk

Als je van plan bent om borstvoeding te geven, kan je best een aantal bewaarzakjes op je geboortelijst zetten. Deze zakjes zorgen ervoor dat je je moedermelk langer veilig kan bewaren en zijn bovendien makkelijk te vervoeren.

LEES OOK > Deze dingen kan je perfect tweedehands kopen voor je baby

21. Naamlabels en -stickers

Flesjes, bekers, knuffels en kleertjes: van zodra je kindje naar de opvang gaat, moet écht alles gelabeld worden. Sla dus best al een voorraadje naamstickers in.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 03/12/2021

Tags: , ,