Wat moet je in orde brengen als je zwanger bent? Deze checklist zegt je wat je moet doen die eerste weken van de zwangerschap.

Checklist

1) Foliumzuur

0,4 mg per dag om de ontwikkeling van een open ruggetje of hazenlip bij de foetus te vermijden.

2) Kinderopvang

De wachtrijen kunnen oplopen, zeker in stedelijke gebieden. Zodra je weet hoe je de zorg wil organiseren, kan je maar beter een dag uittrekken om crèches en onthaalmoeders te bezoeken. Dat houdt ook in dat je familie die je kan/wil inschakelen voor de opvang misschien eerder moet inlichten dan je zou verkiezen.

LEES OOK > 10 tips voor ouders die naar een crèche of onthaalouder zoeken

3) Doktersbezoek

Een huisarts zal de zwangerschap bevestigen via een bloedtest. De gynaecoloog kan een eerste onderzoek uitvoeren. Dit gebeurt meestal tussen de 8ste en 12e week. Omdat ook hier de wachttijden kunnen oplopen, bel je best zo snel mogelijk.

4) Sigaretten en alcohol

Alcohol en nicotine gelden als gifstoffen. Alles wat in je bloed terecht komt, komt ook bij de baby terecht. Het is aangeraden om te stoppen met roken en geen alcohol te drinken.

LEES OOK > Ik ben zwanger, mag ik nog …?

5) Werkgever, ziekenfonds en kraamzorg

Er komt wel enige administratie bij een zwangerschap: je ziekenfonds moet op de hoogte gebracht worden. Je werkgever licht je ten laatste 7 weken voor de uitgerekende datum is, maar algemeen wordt aangeraden om dit redelijk snel te doen. Ook kraamzorg kan je best zo snel mogelijk regelen.

6) Schrijf je in voor onze Brieven aan Jonge ouders

Gratis maandelijkse updates over wat je mag verwachten bij je baby, tips en tricks van experten en herkenbare getuigenissen van mama’s en papa’s? Dat is Brieven aan Jonge Ouders. Je krijgt dit magazine als je bent ingeschreven, of je lid bent van de Gezinsbond of niet.

Zet je ons ook op de adressenlijst voor een geboortekaartje? We hangen er onze kantoormuur mee vol en het vrolijkt onze dag op!

Waar kan je echt mee wachten?

  • namen: wacht tot je het geslacht weet, dat is maar de helft van het werk
  • kleren: de lengte bij de geboorte bepaalt al veel, net als het seizoen (of het weer)
  • de babykamer: de meeste kinderen slapen de eerste weken/maanden (en soms jaren) in dezelfde kamer/hetzelfde bed als de ouders

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 16/07/2017, laatste update op: 14/01/2022

Tags: , , , , , , , ,