De naam voor je baby is een van die belangrijke keuzes die je maakt tijdens de zwangerschap. Een keuze die bemoeilijkt wordt door de gigantische hoeveelheid aan babynamen. Hoe moet jij nu een babynaam kiezen? Deze sites en apps begeleiden je door het proces.

Babynaam kiezen? Een bestaan verschillende websites en apps die je helpen bij het kiezen van een babynaam. Een klein overzicht:

Websites die je helpen een babynaam te kiezen:

1. Populaire voornamen 

Deze site registreert alle voornamen die gegeven worden in het Vlaamse Gewest en doet dat al sinds 2006. Je kan opzoeken welke namen het populairst zijn binnen en hoe populair de voornaam is die je in gedachten hebt. Je kan zelf kiezen binnen welke periode je data of binnen welke provincie opvraagt. Wil je een populaire voornaam uit de laatste vijf jaar of net de origineelste van tien jaar geleden? Dat kan allemaal. De site geeft ook suggesties als je een beginletter of eindletter aangeeft, kan namen met een bepaalde eindletter uitsluiten of beperken tot maximaal aantal letter.

2. Babynamen

Wie denkt aan een bloemennaam, een Scandinavische, Engelse, Franse of internationale naam, of liever klassiek Vlaams of wereldwijd verstaanbaar? De handige filters bij Zappy zorgen voor kleine(re) lijsten. Ook kan je de betekenis van de naam opzoeken of alfabetische lijsten opvragen. Alleen jammer dat je geen filters kan combineren.

3. Babynamenoverzicht

Voor wie de nationaliteit van de namen belangrijk is, kan terecht op deze site. Niet alleen Belgische en Vlaamse namen, maar ook Friese, Afrikaanse, Italiaanse en Griekse. De site is niet erg up-to-date (overzicht van de top-20 namen tot 2010).

4. Babybytes

Nog meer origines voor je babynaam vind je bij het wél up-to-date Babybytes maar het nadeel is dat de lijsten ellenlang zijn. Voor wie grondig werk wil leveren en niks over het hoofd wil zien! Opgelet: het aantal keer de naam is gegeven geldt voor Nederland. Wil je de populariteit van de naam in Vlaanderen opzoeken, dan kan je terecht bij Kind en Gezin (zie punt 1: ‘Populaire voornamen’).

5. Voornamengids

Nationaliteit, eerste én tweede letter, aantal lettergrepen en al dan niet samengesteld: best veel opties bij voornamengids maar het werkt niet altijd geweldig als je ze combineert. De site is vertaald uit het Frans en dat is er aan te zien. Unieke babynaam kiezen: niet enkel de betekenis wordt weergegeven, maar ook kleur, plant, teken e.d. per naam.

LEES OOK: Nood aan een snelle test? Probeer dan eens deze site!

Bestaat daar geen app voor?

Babynaam kiezen met een app? Ja, natuurlijk! Enkele werken zelfs volgens het Tinderprincipe waarbij de partners zelf namen kunnen liken of niet. Bij een match (wat beide partners leuk vinden) krijgt je een bericht.

1. Kinder – Find Baby Names (3,8)

Deze app werkt volgens het Tinderprincipe. Jij en je partner kunnen een naam simpelweg liken of disliken, en gematchte namen worden opgeslaan op een shortlist. In totaal kan er gezocht worden op 18.000 namen uit meer dan 40 culturen en talen. Te downloaden via Play Store en iTunes.

2. Babynamen BE (4,6)

‘Beperkt’ tot 2.500 meer populaire namen in België, voor niet eeuwig wil blijven scrollen. Je kan enkel aanduiden of je een naam leuk vindt en dat delen. Voor Android, klik hier.

3. Baby Names Genius (4,0)

Een Engelstalige app die zegt jouw voorkeuren aan te leren waardoor je sneller een naam zou vinden. De database telt 50.000 namen en je kan er zelf aan toevoegen. Je kan ook zoeken op populariteit, origine, eerste letter, lengte of religie, al kan je geen twee zoektochten tegelijk uitvoeren. Enkel via de Play Store.

4. Babynamen van Zwitsal (2,0)

Ook een app die werkt volgens het Tinderprincipe, inclusief swipen. Ook deze app leert de voorkeuren en laat toe dat eigen namen toegevoegd worden, die gezien worden door de partner. Hoeveel namen de database telt, wordt niet vermeld. Er is ook geen mogelijkheid tot zoeken. Verkrijgbaar voor Android en Apple.

5. Babynamen Vlaanderen

Deze app gebruikt de database van Kind & Gezin en vermeldt hoeveel jongens en meisjes de naam kregen sinds 2002. Deze app is betalend (1,09€) en enkel te downloaden via iTunes.

6. Babynames (4,0)

Ook Engelstalig én betalend (1,99 euro) maar zo uitgebreid dat het geen concurrentie heeft. Je kan namen zoeken op populariteit of uniekheid, al dan niet gecombineerd met ‘tags’. Bij een naam hoort uitleg, varianten, gelijkaardige namen én namen voor broers of zusjes. Daarnaast kan je zien in welke landen deze naam populair is en (Amerikaanse) statistieken over de populariteit van de naam. Voor iPhone en iPad.

Veel succes en plezier bij het kiezen van een naam. En wees maar zeker, wat je ook kiest, ooit roep je je kind met de naam van de hond, een broer of zus…

Meer weten over babynaam kiezen? Facebook, Twitter, onze nieuwsbrief. Nog meer? Word lid en geniet van de vele voordelen.

Gepubliceerd op: 21/12/2017

Tags: ,