Na een positieve zwangerschapstest mag je stilaan gaan nadenken: wanneer en vooral hoe wil je je zwangerschap aankondigen? Gerty, mama van 2 en een derde op komst, gaat op zoek naar inspiratie.

Inspiratie online

Pinterest is je beste vriend voor zo’n dingen. Hoeveel leuke ideeën staan daar wel niet op! Eventjes zoeken op ‘pregnancy announcement’ en je krijgt duizenden berichten om uit te kiezen of om je eigen ding mee te doen om je zwangerschap aan te kondigen.

Wat ik in elk geval doe? Een foto kiezen om op social media te zetten. Kwestie dat iedereen (of toch bijna iedereen) het dan meteen weet.

Maar vooraleer je het heuglijke nieuws op social media deelt, ga je normaal gezien eerst bij je familie langs om het persoonlijk te vertellen.

LEES OOK > Geboorteplan: een goede voorbereiding is alles

Ik ben stoer …

Toen we de komst van onze tweede wilden aankondigen aan onze ouders en broers en zussen was het net kerstperiode. Dus organiseerden we een kerstdinertje.

We hadden de toekomstige grote broer een T-shirt aangetrokken waarop aan de voorkant ‘ik ben stoer’ stond, en aan de achterkant ‘want ik word grote broer’. Daar liep die op het feestje de hele tijd in rond. Ik kan je zeggen dat het wel even duurde eer iedereen doorhad wat we wilden vertellen.

Maar door corona moesten we het deze keer over een andere boeg gooien.

Smoesje

Voor ons derde kindje gingen we op zoek naar iets wat we persoonlijk konden afgeven, een cadeautje.

Onder het mom van Halloween hadden we onze familie verwittigd dat we met de kindjes zouden langskomen omdat ze hun verkleedkleren wilden tonen.

So far, so good: het smoesje om eens langs de deur te komen was geregeld. Nu alleen nog bedenken wat we hen zouden kunnen geven om het duidelijk te maken.

LEES OOK > 7 ideeën om te knutselen in de herfst

Pumpkin patch

Origineel én coronaproof je zwangerschap aankondigen

We hadden al een herfstige foto gemaakt met daarop enkele pompoenen en een bord met ‘We’re adding another pumpkin to our patch’. Voor het cadeautje schakelden we onze lieve bakker in.

We vroegen hem of hij geen donuts kon maken in halloween-thema: drie donuts die hij zelf bedacht, en eentje met drie pompoentjes erop in verschillende grootte, mét de quote uit de foto.

Voor de zekerheid plakten we de foto in elke donutdoos. Toen gingen we op Halloweentocht: tijd om onze donuts uit te delen! Ik kan je vertellen dat we op vijf van onze zeven haltes toch duidelijk moesten maken dat ze eens goed op de donuts en naar de foto moesten kijken …

Je zwangerschap aankondigen

  • Zoals gezegd: kijk zeker op Pinterest of Google. Je hoeft het warm water niet uit te vinden.
  • Als je al kindjes hebt, betrek ze dan bij de aankondiging. Onze twee oudsten staan allebei op de foto, en ze mochten de donuts afgeven aan de familie.
  • Ik hou zelf graag rekening met het seizoen of met feestdagen (Halloween, Kerstmis, Pasen, …)
  • Zoek zeker iets wat bij je past. Eet je niet graag donuts? Geef ze dan ook niet cadeau. Dan kies je gewoon voor iets anders.

LEES OOK > Dagboek: ‘Vaderschap is een oerkracht’

5 leuke zwangerschapsaankondigingen

  • Maak leuke, gepersonaliseerde koffertjes voor de grootouders en voor meter en peter. Daar stop je bijvoorbeeld een tutje, een slabbetje, een luier en rompertje in voor die eerste keer dat de baby er mag gaan logeren.
  • Een koffiemok, kerstbal, totebag, sleutelhanger, wijnfles, bierflesje, … met een boodschap of gepersonaliseerd met de eerste echo is ook altijd leuk om te krijgen.
  • Stop wat foto’s in een fotoalbum, met ergens daartussenin ook de aankondigingsfoto.
  • Heb je een kindje dat net heeft leren lezen? Laat het dan ‘om te oefenen’ een zelfgeschreven tekstje voorlezen waarin jullie de zwangerschap aankondigen.
  • Een leuke fotokaart opsturen is ook altijd een goed idee. Zo stuurden wij bij de aankondiging van onze dochter een wel heel bijzondere kerstkaart naar de hele familie.

Ben je zwanger? Dan kan je hier het gratis zwangerschapsnummer van ‘Brieven aan Jonge Ouders’ aanvragen. Boordevol herkenbare verhalen, tips en boeiende weetjes. Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 18/11/2020, laatste update op: 20/06/2022

Tags: ,