De leeftijd van de man speelt een rol bij het verwekken van een baby, zo bleek uit een onderzoek van ivf-behandelingen. Dat spreekt het idee tegen dat mannen probleemloos tot op hoge leeftijd kunnen verwekken.

Slaagkansen van ivf-behandeling

Van vrouwen is bekend dat ze onvruchtbaar zijn vanaf de menopauze. Mannen hebben geen duidelijke hormonale ‘stop’ wat betreft hun vruchtbaarheid, maar dat wil niet zeggen dat de kwaliteit van het sperma niet achteruit gaat.

Onderzoek van 19.000 ivf-behandelingen bij 8.000 koppels toonde aan dat de leeftijd van de man mee de kans op een geslaagde behandeling beïnvloedt. Dat was vooral zo bij een leeftijdsverschil tussen de partners, wat erop wijst dat de leeftijd van de vrouw wel nog altijd de grootste impact heeft.

  • Vrouwen ouder dan 40

De kans op een succesvolle bevruchting is het kleinst, de leeftijd van de man speelt geen rol in het slagen van de behandeling.

  • Vrouwen tussen 35 en 40

54 procent kans als man tussen 30 en 35 is
70 procent kans bij een man jonger dan 30

  • Vrouwen tussen 30 en 35

70 procent kans bij man tussen 30 en 35
64 procent kans als de man een 35-plusser is

  • Vrouwen jonger dan 30

73 procent kans bij een man tussen 30 en 35
46 procent kans bij een man van 40 tot 42

LEES OOK > Als zwanger worden niet lukt: ‘Zorgen voor een kind, daar draaide het om’

Miskraam en autisme

Een studie uit 2008 bij 12.000 ivf-koppels wees er al op dat vrouwen vaker een miskraam hadden als hun partner ouder dan 35 jaar was. Dit risico is zelfs dubbel zo groot voor mannen ouder dan 45 in vergelijking met mannen jonger dan 25. De kansen op zwangerschap slonken volgens die studie behoorlijk eens de 40 jaar voorbij.

Uit een Deense studie bleek dan weer dat kinderen van oudere vaders vijf keer vaker autistisch waren.

Niet alle tijd van de wereld

De basis van vruchtbaarheid ligt nog altijd bij de vrouw, maar ook de leeftijd van mannen speelt een rol. Na 40 jaar wordt het moeilijker om een bevruchting te doen plaatsvinden. Een deel van de verklaring ligt bij de slechtere kwaliteit van het sperma. ‘Maar dat is niet het volledige plaatje, want we kregen dezelfde resultaten bij koppels zonder mannelijke onvruchtbaarheid’, legt onderzoekster Laura Dodge uit.

Ondertussen bleek uit andere studies dat vrouwen het krijgen van kinderen blijven uitstellen. ‘We weten dat één van die redenen voor het uitstel is dat de man het nog niet ziet zitten, denkende dat hij alle tijd heeft. Nu weten we dat dat niet zo is.’

Het onderzoek vond dan wel plaats bij koppels met vruchtbaarheidsproblemen, er wordt vanuit gegaan dat de grote lijnen (minder vruchtbaar na 40 jaar) geldt voor alle mannen. Met andere woorden: de biologische klok tikt ook voor mannen.

LEES OOK > Zwanger met ivf: ‘Ik wil het taboe rond kunstmatige bevruchting doorbreken’

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 19/07/2017, laatste update op: 14/01/2022

Tags: , , ,