Akkoord, een baby heeft wel wat nood aan specifieke dingen, zoals kleren en een fopspeen. Maar tegelijk zijn er ook een pak spullen die je eigenlijk niet nodig hebt voor een baby.

  • Flesverwarmer en -sterilisator

Een fles opwarmen kan heel goed onder warm stromend water of au bain marie. De microgolf kan ook maar let op voor brandwonden! Schud de melk goed na het opwarmen en voel altijd eerst of het niet te warm is. Een druppel op de binnenkant van je pols volstaat. Het principe is hetzelfde als bij het bad: als je geen verschil voelt, is het perfect. Weet ook dat je melk niet altijd hoeft op te warmen: sommige baby’s lusten het ook zo!

Om te steriliseren is het enige wat je nodig hebt een pot gevuld met water en een deksel. Minimum vijf minuten laten doorkoken en het is gesteriliseerd. Steriliseerzakken in de microgolf zijn ook een optie.

LEES OOK > Geboortelijst: de 21 populairste items voor je kleine spruit

  • Beddengoed

Vergeet bedomrandingen, kussens of te veel lakens en dekens: ze vormen een risico voor wiegendood en zijn af te raden voor baby’s. In principe zou je baby aan een slaapzak voldoende moeten hebben. Is het toch wat te koud, dan kan je een bijkomend lakentje of deken overwegen.

Let wel op dat de baby het niet te warm krijgt, en vouw lakens of dekens nooit dubbel.

  • Een kussen

Baby’s hebben geen kussen nodig. Bovendien vormen kussens een risico voor wiegendood. Baby’s kunnen hun hoofd nog niet goed bewegen of zich nog niet omdraaien als ze zuurstoftekort krijgen.

  • Schoenen

Ja, schattig zijn ze wel, maar baby’s kunnen niet lopen en dus hebben ze geen schoenen nodig. Bovendien zijn ze erg soms lastig aan te krijgen en kunnen ze de beweging van de baby verhinderen.

LEES OOK > Zwanger? Vraag ons gratis zwangerschapsnummer aan

  • Een ververstafel

In theorie kan alles dienen als ververstafel: een gewone tafel, de zetel, een bed, de grond, een kast … Een aparte, vaste plek om de baby om te kleden of een nieuwe luier aan te doen is wel praktisch, maar dat hoeft geen ververstafel te zijn!

  • Luiervuilbak

Plaats een kleine vuilbak bij de ververstafel zodat je die vaak genoeg ververst. Te vieze geurtjes? Plak dan een luchtverfrisser aan de binnenkant van het deksel. Of gooi de pamper meteen na het verversen in de grote vuilzak.

  • Een wieg

Het hoort bij het romantische beeld van een baby in huis en komt altijd terug in chique babykamers, maar een baby kan maar een zeer beperkte tijd in een wieg liggen.

Een reiswieg kan een goede vervanger zijn: zo heb je een ‘kleine’ slaapplaats voor je pasgeborene (die je niet meer terugvindt in een gewoon babybed) en kan je het ook gebruiken voor onderweg.

LEES OOK > Deze dingen kan je perfect tweedehands kopen voor je baby

  • Krabwanten

Je gebruikt dat een dag, of twee en dan niet meer. Want het is irritant en ja, de babynagels zijn lang, maar zo extreem krabben ze zichzelf nu ook weer niet.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 16/01/2017, laatste update op: 13/01/2022

Tags: , , ,