Baby’s groeien en ontwikkelen snel, en dus zijn er veel babyspullen en speelgoedjes die je maar een paar maanden nodig hebt. Op de tweedehandsmarkt worden net daarom veel spullen terug aangeboden: ze zijn amper gebruikt. Wat jou dan weer de kans geeft om koopjes op de kop te tikken! Tweedehands spullen kopen is niet alleen goed voor je portemonnee, je bewijst er ook het milieu een dienst mee. En dat gaat verder dan je denkt:

  • Het park/babybed

Zelfs al wordt het park veel gebruikt, meestal is het zo goed als onbeschadigd. Hetzelfde geldt voor het babybed. Let er wel op dat het bed voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Dat merk je door de vermelding EN716. Als de vermelding ontbreekt, kan je de veiligheid nagaan via deze checklist bij Kind en Gezin.

Let op met een tweedehands matras. Om hygiënische redenen of omdat de matras bijvoorbeeld vervormd is (niet meer stevig, ingezakt, …), is het vaak aangeraden toch een nieuwe matras te kopen.

Koop geen bedrandbeschermers. Een ‘versierd’ park of bed ziet er natuurlijk mooi uit, maar de kussens om aan de spijlen aan te brengen zijn een bewezen risico wat betreft wiegendood. En ze zijn duur!

LEES OOK > 5 babyspullen die niet ideaal zijn om tweedehands te kopen

  • Luierkussen

Zo’n kussen kan je perfect schoonmaken met antibacterieel middel én je kan er gemakkelijk een hoes over doen.

  • Borstvoedingskussen

Heb je het nodig om borstvoeding te geven? Nee. Maakt het de borstvoeding iets handiger? Ja, of toch als je niet graag met kussens goochelt. Het komt ook nog van pas om de baby veilig te leggen, zodat hij bijvoorbeeld niet van de zetel of het bed kan rollen. Maar zelfs dan laat je hem nooit, zelfs niet voor enkele seconden, alleen.

  • Badje en/of Tummy Tub

De kans bestaat dat je de baby vooral zal baden in de lavabo of de pompbak, maar een badje en/of Tummy Tub (een soort emmer waar je baby kan inzitten) kunnen wel van pas komen. Niet elke baby houdt van de Tummy Tub en gezien de grootte kunnen ze het echt maar een paar maanden gebruiken. Lenen of hergebruiken is dus de boodschap.

En wat betreft het badje: het is wel erg veel water voor zo’n kleine baby … weet dat een afwaskom (‘bassin’) of zelfs een wasmand (zonder gaatjes natuurlijk) ook perfecte opties zijn!

  • Wipstoel / relax

Het lijkt onmisbaar, maar weet dat niet alle baby’s er dol op zijn en dat het soms ongebruikt in een hoek staat. Afwachten met een aankoop kan hier zeker geen kwaad. Idem voor ‘swings’, die de baby wiegen.

  • Baby gym / Bumbo babyzitje

Een baby gym is heel leuk voor je baby om naar te kijken en naar te grijpen. En het stimuleert het bewegen. Maar… het betekent ook een hele hap uit het budget en is uiteindelijk maar beperkt bruikbaar! Idem voor het Bumbo babyzitje: na een paar maanden zitten ze zelf en heb je er niks meer aan. Wanneer je kindje nog niet zelf kan zitten, gebruik je dit zitje niet omdat je hem niet in een zithouding mag forceren.

  • Kleren

Sowieso worden kleren vaak als geschenk gegeven, en heb je er snel te veel. Maar natuurlijk wil je zelf ook iets voor de baby kopen! Een idee: wissel tweedehands en nieuwe spullen af.

Tip: koop niet te veel ‘op de groei’: niet elke baby groeit even snel, het is dus moeilijk te voorspellen in welk seizoen hij welk maatje zal dragen.

LEES OOK > Tweedehandskleren voor kinderen: waar kopen en verkopen?

  • Buggy en babydragers

Afhankelijk van waar je woont en hoe je je verplaatst, kies je voor een buggy en/of babydrager. Kijk vooral naar wat past bij jou: moet je ermee op bus of tram, hoeveel plaats heb je in de koffer van de auto of thuis, ben je een wandelaar of eigenlijk niet, ga je reizen met de baby of niet?

Een regenhoes is handig, de paraplu soms. Een doek om de baby te beschermen tegen zon in de ogen, lijkt een praktische oplossing maar de temperatuur in zo’n kinderwagen stijgt snel, zelfs met een licht dekentje.

  • Reiswieg en reisbed

De reiswieg kan zowel dienen voor onderweg (op de buggy) als bedje de eerste paar maanden. Het probleem: je baby is er zo uitgegroeid, en eigenlijk is de Maxi-Cosi op de buggy voor niet al te lange verplaatsingen uiteindelijk het meest praktische. Een reisbed is handig om te hebben, zeker wanneer de baby uit logeren gaat.

  • Baby- of meegroeistoel

Aan de meegroeistoel hangt een behoorlijk prijskaartje, maar je kan hem dan ook letterlijk lang gebruiken. Toch kan het lonen om te kijken of er tweedehands geen nette exemplaren te vinden zijn.

LEES OOK > Geboortelijst: de 21 populairste items voor je kleine spruit

  • Babyfoon

Zeker handig om te hebben en op een paar jaar gaat zoiets echt niet stuk. De nieuwere zijn uitgerust met videobeelden maar let op voor valse geruststelling: net zoals je een baby bijna nooit hoort ademen door de babyfoon, kan je hem ook niet zién.

Tweedehandsverkoop van spullen geeft die spullen een tweede (derde, vierde, …) leven. Goed voor je portemonnee, en ook het milieu is er blij mee! Daarom organiseren de vrijwilligers van de Gezinsbond ook tweedehandsbeurzen. Bij een Babytheek kan je voor een bepaalde periode babyspulletjes lenen.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

 

Gepubliceerd op: 12/01/2017, laatste update op: 22/03/2023