Het zal je maar gebeuren: na een maandenlang ivf-traject ben je klaar voor de zoveelste behandeling. En dan legt een pandemie de wereld lam. Een zwangerschapsbehandeling tijdens corona: dit is het verhaal van Gerty.

ivf on hold

In de zomer van 2019 besloten we om terug een IVF/ICSI-traject op te starten om onze kinderwens verder te vervullen (we hadden toen al twee kindjes). We hadden er al enkele vruchteloze pogingen op zitten.

De maanden gingen voorbij, en in maart 2020 waren we klaar voor een zoveelste embryo-transfer. En toen kwam corona.

Van de ene op de andere dag werden zo goed als alle onderzoeken, afspraken en ingrepen stilgelegd, ook in het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde. Onze kinderwens stond weer on hold.

LEES OOK > Zwanger met ivf: ‘Ik wil het taboe rond kunstmatige bevruchting doorbreken’

Zwangerschapsbehandeling tijdens corona

Toen de eerste lockdown achter de rug was en de coronamaatregelen stilaan begonnen te versoepelen, konden we in juni de draad weer oppikken. Eerste stap: een consultatie met de fertiliteitsarts.

Waar je vóór corona gewoon op afspraak ging in het kantoor van de arts, liep dat nu per telefoon. Zo bleef het fysiek contact zoveel mogelijk beperkt.

We kregen groen licht. We konden onze procedure voortzetten. Oef!

Coronaproof

We hadden het geluk nog enkele ingevroren embryo’s te hebben. We konden dus gewoon toewerken naar de terugplaatsing van een gedooid embryo.

Het CRG werkte voor alles op afspraak nu, ook voor de bloedafnames. Vroeger mocht je ’s ochtends gewoon binnenwandelen wanneer je bloed moest laten afnemen. Nu niet meer.

Het was iets meer geregel, maar alles voor onze veiligheid natuurlijk. De wachtzaal was anders ingedeeld zodat er overal genoeg afstand was, en een mondmasker was overal verplicht.

Voor bloedafnames en de echo’s werd bovendien gevraagd om alleen te komen, zonder partner. Op zich maakte dat voor ons niet zoveel uit. Ik ging meestal toch alleen naar die onderzoeken, terwijl manlief aan het werk was of op onze twee kindjes lette.

LEES OOK > Als corona zelfs je kinderwens on hold zet

Alleen op ingreep

Het wordt lastiger bij de eigenlijke ingrepen: de eicelpuncties en terugplaatsingen van embryo’s. Ook daarbij is de partner momenteel niet welkom.

Bij een eicelpunctie wordt tegelijkertijd aan de partner gevraagd of die een spermastaal kan afleveren. Vroeger kon mijn man daarna gewoon in de ziekenhuiskamer wachten tot ik terug was van de eicelpunctie (onder lokale of volledige verdoving). Nu wordt de partner gevraagd om onmiddellijk het ziekenhuis te verlaten.

Zo’n dag met eicelpunctie duurt dan natuurlijk immens lang, want je moet wachten tot de verdoving is uitgewerkt voor je naar huis mag.

Weg magie

Ook onze terugplaatsing verliep zonder manlief. Ik vond het zelf vroeger altijd een beetje een magisch momentje om die terugplaatsing samen te beleven.

Oké, hij stond erbij en keek ernaar, maar hij was er, en hij zag samen met mij op het echoscherm hoe de embryo op zijn plaats werd ingebracht.

Nu moest hij zelfs dat missen. Zulke dingen maken van een zwangerschapsbehandeling tijdens corona een eenzame ervaring.

Buitengesloten

Wij hielden het geheim dat we in een nieuw traject waren gestapt, dus we konden er enkel met elkaar over praten. En nu beleef je echt alles alleen. Je partner mag niet mee, je kunt alleen maar vertellen hoe het ging.

Ook voor de partner is dat een hele moeilijke situatie. Sowieso staat die er al wat ‘buiten’, want het grootste deel speelt zich af bij jou. Maar door corona wordt het zelfs wat een ver-van-zijn-bedshow.

Zwanger tijdens corona

Ook als je, zoals wij, het geluk hebt dat je zwanger raakt, gaat de eenzaamheid nog wat door. Tijdens de zwangerschap sta je er voor het grootste deel van de tijd ook alleen voor bij de echo’s en de gynaecologische afspraken. De partner belandt zo nog meer op het achterplan.

Enkel op ‘officiële’ echo’s (op 12 en op 20 weken) mag mijn partner met mij mee. Voorlopig toch. Want de coronamaatregelen kunnen zo snel veranderen … Misschien komen er dus ook voor zwangerschap en zwangerschapsbehandeling tijdens corona weer snel andere regels en minder beperkingen. Duimen maar!

LEES OOK > Zwanger en bevallen tijdens corona: de vroedvrouw stelt je gerust

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten.

Gepubliceerd op: 26/11/2020, laatste update op: 19/05/2022

Tags: , ,