Een paar weken extra moederschapsrust, voor veel kersverse ouders én hun baby’s is het een wereld van verschil. Dankzij sterk lobbywerk van de Gezinsbond, de Vrouwenraad en de vakbonden stemde het Parlement voor een wetsaanpassing. Nu krijgen ook mama’s die ziek of tijdelijk werkloos worden in de laatste 6 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum, de volledige 14 weken rust na de geboorte.
De nieuwe wet – die met terugwerkende kracht van toepassing werd op 1 maart 2020 – heeft (eindelijk) een einde gemaakt aan een onrechtvaardige situatie. Vrouwen die om medische redenen, bij ziekte, door zwangerschapscomplicaties, werkverwijdering of tijdelijke werkloosheid verplicht thuis moesten blijven in de laatste zes weken van de zwangerschap, verloren die dagen omdat ze werden afgetrokken van de moederschapsrust na de bevalling.
Onrechtvaardige situatie
Zo kon het gebeuren dat mama’s twee maanden na de geboorte van hun baby alweer aan de slag moesten. Onrechtvaardig dus, want geen enkele mama kiest ervoor om ziek of tijdelijk werkloos te worden.
Het is dan extra wrang als ze daarbovenop na de bevalling minder tijd hebben om te recupereren of te zorgen voor hun baby’tje. En nog minder kiezen ze ervoor om na de bevalling minder tijd te hebben om te recupereren of te zorgen voor hun baby’tje.
De Gezinsbond kaartte dit aan en kreeg moederschapsrust op de politieke agenda. We zijn bijzonder blij met de recente wetswijziging die er kwam door een alternatieve meerderheid in het Parlement.
Nu heeft élke mama minstens recht op 1 week rust voor de bevalling én 14 weken erna, los van wat er zich voor de bevalling afspeelt. Bij een meerlingenzwangerschap heeft de mama recht op 19 weken rust, of nu dus 8 weken extra na de bevalling.
LEES OOK > Kindje geboren? Schrijf je in op ons gratis magazine en onze nieuwsbrief
Mama Michelle moest sinds 12 weken zwangerschap platliggen
Minstens 15 weken zwangerschapsrust dus, ongeacht de situatie. En dat geeft veel mama’s ook mentaal meer rust. Michelle beviel in mei van haar tweede dochtertje.
‘Het verschil met mijn eerste zwangerschap in 2017 is gigantisch. Door een zwakke baarmoederhals moest ik twee keer vanaf 12 weken platliggen en een ingreep ondergaan.
Bij mijn eerste dochter had ik na de bevalling nog 10 weken over. Zelfs mijn onthaalmoeder zag het niet zitten om al voor zo’n klein baby’tje te zorgen. Nu ben ik de hele zomer thuis en kan ik er samen met mijn dochter(s) zoveel meer van genieten.’
LEES OOK > Ouderschapsverlof: zo zit het in elkaar
Mama Kristina zat drie maanden voor de bevalling thuis door bekkeninstabiliteit
Ook Kristina was heel erg opgelucht dat ze toch nog 14 weken thuis kon blijven na haar bevalling. ‘Drie maanden voor mijn uitgerekende datum zat ik thuis door bekkeninstabiliteit en ben ik op werkverwijdering geplaatst. We hebben vier kindjes waarvan eentje een mentale beperking heeft.
Ik denk niet dat ik er een tekeningetje moet bijmaken hoe opgelucht ik was dat ik na de bevalling toch veertien weken thuis was. De extra “rust” was bij ons echt welkom.’
Mama Kim was technisch werkloos door corona
Kim werkt in de horeca en zat door corona hoogzwanger tijdelijk werkloos thuis. ‘Dat ik goed kon uitrusten en me kon voorbereiden op de bevalling was een voordeel. Maar heel die periode was toch vooral bang afwachten wat er me na mijn bevalling te wachten stond.
Doordat ik technisch werkloos was, zou ik een pak dagen moederschapsrust kwijtspelen. Ik was aan het tellen en zou alweer aan de slag moeten gaan als mijn zoontje twee maanden oud was! Dat kon ik me gewoon niet voorstellen!
Door het lobbywerk van De Gezinsbond kan ik er gelukkig nog een maandje aan kleven. Maar zelfs 14 weken vind ik zo kort. Hij is nog zo klein hé. Die band is zo bijzonder die eerste maanden.
En het is ook niet allemaal rozengeur en maneschijn. Ik heb het lastig gehad die eerste weken. Dus die extra tijd is meer dan welkom.’
LEES OOK > Roze wolk gezocht
Verlenging is nodig
Voor jonge gezinnen zijn die veertien weken dus een grote stap vooruit. Toch is die periode nog te kort, vinden de meeste mama’s. Zeker als je weet dat we binnen Europa behoren tot de landen met het kortste moederschapsverlof.
De Gezinsbond blijft erop hameren dat langer thuisblijven na de geboorte door mama en/of papa géén overbodige luxe is. Het zorgt ervoor dat ouders mentaal en fysiek sterker terugkeren naar de werkvloer én het verlaagt het stressniveau bij jonge baby’s.
De Gezinsbond pleit dan ook voor een kindnorm voor de gezinstijd in de eerste levensjaren, met een verlenging van de moederschapsrust naar 26 weken. Waarom dat zo nodig is, lees je hier. Na jaren aandringen wordt het geboorteverlof gelukkig eindelijk verlengd. Vanaf 2021 hebben alle papa’s en meemama’s recht op 15 dagen, en in 2023 op 20 dagen.
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 18/08/2020, laatste update op: 25/10/2022