De NIPT-test kost bijna niks meer in ons land. Deze test kunnen zwangere vrouwen laten afnemen om onder andere het syndroom van Down op te sporen. Eerder dit jaar werd de test al goedkoper, maar nu valt de kost dus (bijna) volledig weg.

België is het eerste land in Europa dat zover gaat, zo bericht De Standaard.

Wat is NIPT?

NIPT staat voor ‘Niet Invasieve Prenatale Test’. Deze bloedtest wordt ook wel eens ‘downtest’ genoemd, maar eigenlijk worden veel meer genetische afwijkingen opgespoord.

Naast het syndroom van Down wordt ook gezocht naar het syndroom van Edwards en het syndroom van Patau.

De NIPT-test vervangt de vlokkentest en vruchtwaterpunctie, die allebei risico’s op complicaties (waaronder miskraam) met zich meebrachten.

LEES OOK > De NIPT-test: wat is het en wat test het?

Betrouwbaar én veilig

De resultaten van de NIPT zijn ook betrouwbaarder dan de combinatietest, die leeftijd, hormonen in het bloed en nekplooimeting combineert.

De combinatietest is momenteel de prenatale test die aan alle zwangere vrouwen wordt aangeboden als ze zich regelmatig laten opvolgen door arts of gynaecoloog. De combinatietest spoort 80 à 85 procent van downsyndroom op, bij NIPT is dat 99 procent.

Het nadeel is wel dat de NIPT een pak duurder is dan de combinatietest. Door technologische vooruitgang zakte de prijs van 600 euro (2013) naar 290 euro (eind 2016). Ziekenfondsen beslisten toen al om de test voor vrouwen met een verhoogd risico terug te betalen.

Nu is de test voor iedereen toegankelijk.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 09/06/2017, laatste update op: 13/01/2022

Tags: , , , , , , , , ,