De NIPT-test kost bijna niks meer in ons land. Deze test kunnen zwangere vrouwen laten afnemen om onder andere het syndroom van Down op te sporen. Eerder dit jaar werd de test al goedkoper, maar nu valt de kost dus (bijna) volledig weg.

NIPT-test kost: zwangere vrouwen met een voorkeurregeling, die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming, betalen vanaf 1 juli 2017 niks meer voor de NIPT. Andere zwangere vrouwen betalen maximaal 8,68 euro.

België is het eerste land in Europa dat zover gaat, zo bericht De Standaard.

Wat is NIPT?

NIPT staat voor ‘Niet Invasieve Prenatale Test’. Deze bloedtest wordt ook wel eens ‘downtest’ genoemd, maar eigenlijk worden veel meer genetische afwijkingen opgespoord.

Naast het syndroom van Down wordt ook gezocht naar het syndroom van Edwards en het syndroom van Patau.

De NIPT-test vervangt de vlokkentest en vruchtwaterpunctie, die allebei risico’s op complicaties (waaronder miskraam) met zich meebrachten.

Betrouwbaar én veilig

De resultaten van de NIPT zijn ook betrouwbaarder dan de combinatietest, die leeftijd, hormonen in het bloed en nekplooimeting combineert. De combinatietest is momenteel de prenatale test die aan alle zwangere vrouwen wordt aangeboden als ze zich regelmatig laten opvolgen door arts of gynaecoloog. De combinatietest spoort 80 à 85 procent van downsyndroom op, bij NIPT is dat 99 procent.

Het nadeel is wel dat de NIPT een pak duurder is dan de combinatietest. Door technologische vooruitgang zakte de prijs van 600 euro (2013) naar 290 euro (eind 2016). Ziekenfondsen beslisten toen al om de test voor vrouwen met een verhoogd risico terug te betalen.

Nu is de test voor iedereen toegankelijk.

Meer weten? Contacteer ons.

(Update 1/7/2017 wegens verandering in terugbetaling NIP-test voor alle zwangere vrouwen)

Gepubliceerd op: 09/06/2017, laatste update op: 23/09/2020

Tags: , , , , , , , , ,