Pijnstillers op basis van paracetamol behoren tot de best verkochte pijnstillers en koortswerende middelen. Deze pijnstillers hebben ook de voorkeur voor zwangere vrouwen. Ibuprofen, diclofenac en aspirine worden afgeraden.

Toch duiken af en toe negatieve berichten op over het gebruik van pijnstillers met paracetamol tijdens de zwangerschap. In enkele onderzoeken werd paracetamol gelinkt aan effecten op het voortplantingssysteem van foetussen van muizen en ratten.

Recente vergelijking van drie studies bij meisjesfoetussen van ratten linkten paracetamol aan een mogelijke verstoring van voorlopercellen. Deze cellen vormen de basis voor eicellen, waarvan er op termijn dus mogelijk minder zouden zijn.

Kleine effecten

Dat is niet meteen reden tot ongerustheid resultaten bij muizen zijn niet zomaar overdraagbaar bij mensen. Bovendien zijn de gemeten effecten klein en wijzen ze op mogelijke (niet vastgestelde!) invloed op bijvoorbeeld voorplantingssysteem.

Ook werden de genomen dosissen én frequentie van gebruik van paracetamol niet gedocumenteerd. Daarnaast werd ook zelden het gebruik van paracetamol  gelinkt aan de periode van de zwangerschap. Dat is nochtans wel van belang: in sommige fases ligt de nadruk op vorming van een bepaald stelsel. Een stof heeft dan ook het meest impact.

Conclusie?

Wat betekent dat voor gebruik van pijnstillers met paracetamol tijdens de zwangerschap of borstvoeding?

Het algemeen advies is dat het gebruik van pijnstillers, alle soorten pijnstillers, het best wordt vermeden tijdens de zwangerschap of borstvoeding.

Is gebruik van pijnstillers toch noodzakelijk, kies dan voor een pijnstiller met paracetamol, in de kleinste dosis voor de kortst mogelijke tijd. Dat wil zeggen dat je de maximale dosis van 6 keer 50 mg niet overschrijdt en geen paracetamol met codeïne inneemt.

Dit advies heeft het Nederlandse College ter beoordeling van geneesmiddelen vorig jaar nog bevestigd, wat werd gevolgd op Europees niveau.

Paracetamol blijft dus de veiligste pijnstiller bij koorts en pijn. De vastgestelde effecten in de studies zijn niet herhaald in andere, grotere studies en dus worden de resultaten niet beschouwd als wetenschappelijk bewezen.

Lees ook: Angsten tijdens de zwangerschap: geen reden tot paniek!

Gepubliceerd op: 09/03/2018

Tags: ,