Pijnstillers op basis van paracetamol behoren tot de best verkochte pijnstillers en koortswerende middelen. Deze pijnstillers hebben ook de voorkeur voor zwangere vrouwen. 

Toch duiken af en toe negatieve berichten op over het gebruik van pijnstillers met paracetamol tijdens de zwangerschap. Enkele onderzoeken linken paracetamol aan effecten op het voortplantingssysteem van foetussen van muizen en ratten.

Een recente vergelijking van drie studies bij meisjesfoetussen van ratten linkten paracetamol aan een mogelijke verstoring van voorlopercellen. Deze cellen vormen de basis voor eicellen, waarvan er op termijn dus mogelijk minder zouden zijn.

LEES OOK > Ik ben zwanger, mag ik nog …?

Kleine effecten

Toch moet je niet meteen ongerust zijn: resultaten bij muizen zijn immers niet zomaar overdraagbaar bij mensen. Bovendien zijn de gemeten effecten klein en wijzen ze op mogelijke (niet vastgestelde!) invloed op bijvoorbeeld het voortplantingssysteem.

Ook werden de genomen dosissen én frequentie van gebruik van paracetamol niet gedocumenteerd. Daarnaast werd ook zelden het gebruik van paracetamol gelinkt aan de periode van de zwangerschap. Dat is nochtans wel van belang: in sommige fases ligt de nadruk op vorming van een bepaald stelsel. Een stof heeft dan ook het meest impact.

Conclusie?

Wat betekent dat voor gebruik van pijnstillers met paracetamol tijdens de zwangerschap of borstvoeding?

Het algemeen advies is dat je het gebruik van pijnstillers best kan vermijden tijdens de zwangerschap of borstvoeding.

Is gebruik van pijnstillers toch noodzakelijk? Kies dan voor een pijnstiller met paracetamol, in de kleinste dosis voor de kortst mogelijke tijd. Dat wil zeggen dat je de maximale dosis van 6 keer 50 mg niet overschrijdt en geen paracetamol met codeïne inneemt. Dit advies heeft het Nederlandse College ter beoordeling van geneesmiddelen nog bevestigd, wat werd gevolgd op Europees niveau. Paracetamol blijft dus de veiligste pijnstiller bij koorts en pijn.

De vastgestelde effecten in de studies zijn niet herhaald in andere, grotere studies. Hierdoor worden de resultaten niet beschouwd als wetenschappelijk bewezen.

LEES OOK > Angsten tijdens de zwangerschap: geen reden tot paniek!

Ben je zwanger? Dan kan je hier het gratis zwangerschapsnummer van ‘Brieven aan Jonge Ouders’ aanvragen. Boordevol herkenbare verhalen, tips en boeiende weetjes.

Gepubliceerd op: 09/03/2018, laatste update op: 02/02/2022

Tags: ,