Over wat mag en wat niet tijdens de zwangerschap doen heel wat indianenverhalen de ronde. Wat mag ik nog en wat mag ik niet als ik zwanger ben? Dit handige lijstje helpt je hopelijk om door de bomen het bos te zien.

Zwanger, mag ik nog … ?

Sushi, filet americain, gerookte zalm of zelfgemaakte chocomousse eten?

Schrap volgende gerechten van je menu: rauw of onvoldoende doorbakken vlees (filet americain, carpaccio, rosbief, steak bleu en saignant), rauwe vis (sushi), rauwe schelp- of schaaldieren (oesters), koud gerookte vis (zalm, haring) en bereidingen met rauwe eieren (zelfgemaakte chocomousse, tiramisu, mayonaise).

Zachte kazen eten?

Eet geen kazen die gemaakt zijn op basis van rauwe melk (au lait cru). Kazen gemaakt van gepasteuriseerde melk (au lait pasteurisé) mag je wel eten.

Koffie, cola of energiedrankjes drinken?

Over hoe schadelijk cafeïne is, bestaat nog onduidelijkheid. Vermijd cafeïne en drink niet meer dan 300 milligram per dag. Dat komt overeen met 4 kopjes milde koffie.

LEES OOK > 5 x wel en niet eten tijdens de zwangerschap

Een gordel dragen?

Ook als je zwanger bent, moet je een veiligheidsgordel dragen in de auto. De gordel beschermt jou en je baby, op voorwaarde dat je die correct draagt. Leid de horizontale riem van de gordel onder je buik.

Mijn haar kleuren?

Het is niet duidelijk of een haarkleuring tijdens de zwangerschap al dan niet schadelijk zou zijn. Om risico’s te vermijden, wordt contact met chemicaliën tijdens de eerste twaalf weken best zo veel mogelijk vermeden.

Reizen?

Vliegen veroorzaakt doorgaans geen problemen bij een zwangerschap die goed verloopt. Het kan wel afgeraden worden bij een verhoogd risico op bloedingen of voortijdige weeën.

Vlieg sowieso niet kort voor de vermoedelijke bevallingsdatum. Er kan nauwelijks hulp geboden worden bij complicaties of een bevalling in een vliegtuig.

Naar de sauna?

Wees voorzichtig met naar de sauna gaan. Vooral tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap is het niet zeker dat er voor je ongeboren kindje geen risico’s vasthangen aan een saunabezoekje. Hou je later in je zwangerschap vocht op, ga dan sowieso niet naar de sauna.

Zonnen?

Baby’s in de buik zijn niet dol op zonlicht. Vermijd daarom de volle zon. Als je toch wil zonnen, kies dan voor de ochtend- of de late namiddagzon. Gebruik een zonnecrème met hoge beschermingsfactor en draag een zonnehoed.

LEES OOK > Zwanger tijdens de zomer: tips tegen de warmte

Sporten?

Wie sowieso regelmatig sport, mag daar tijdens de zwangerschap mee doorgaan, tenzij je arts of vroedvrouw daar anders over beslist.

Beweging met een hoge kans op vallen of contactsporten houden een risico in voor je kindje. Daarom stop je er best mee zodra je zwanger bent. Competitiesporten worden afgeraden op het einde van je zwangerschap.

Je kunt wel blijven zwemmen, fietsen en wandelen, zelfs tot de laatste maand van je zwangerschap. Het is sowieso belangrijk dat je voldoende beweegt en niet te lang stilzit.

LEES OOK > Bewegen tijdens de zwangerschap: ‘Sport kan, zolang je naar je lichaam luistert’

Op dieet?

Volg geen vermageringsdieet, want dan krijgen jij en je kindje niet genoeg voedingsstoffen binnen. Als je lichaamsvet verbrandt, komen er bovendien afvalstoffen in je bloed terecht die schadelijk zijn voor je baby.

Rauwkost eten?

Was alle groente en fruit grondig. Twijfel je of de rauwkost op je bord of tussen je broodje goed gespoeld is? Dan eet je er beter niet van. Blijf wel voldoende verse groente en fruit eten.

De kattenbak proper maken?

Als je geen antistoffen hebt tegen toxoplasmose: laat dan iemand anders de kattenbak proper maken. Werk ook niet met je blote handen in de tuin (of met aarde).

Je kunt dan namelijk in contact komen met een parasiet die zich vaak nestelt in aarde of uitwerpselen. Die parasiet veroorzaakt toxoplasmose.

Van die infectie merk je zelf nauwelijks iets, maar ze kan wel het centrale zenuwstelsel van je baby aantasten.

Meer weten? Neem een kijkje op gezondzwangerworden.be.

 

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

Gepubliceerd op: 06/04/2021, laatste update op: 07/04/2022

Tags: