Heb je tijdens de zwangerschap last van je bekken, dan heb je misschien wel last van bekkengordelpijn. Die pijn voel je niet enkel in het bekken maar eventueel ook in de lage rug, de stuit en/of de bovenbenen. Je dagdagelijkse bewegingen raken erdoor belemmerd. Als je gaat rechtstaan bijvoorbeeld, je draait in bed of lang moet staan, zitten of stappen, speelt de pijn op. Ook slapen met bekkenpijn is niet altijd vanzelfsprekend. Wij geven enkele tips.

1 op 5 vrouwen krijgt te maken met bekkenpijn. De klachten kunnen vanaf de derde maand opspelen. Omgaan met die pijn aan je bekken is dan ook niet onbelangrijk.

Tips om te slapen met bekkenpijn

Slapen bij pijn aan je bekken is niet altijd vanzelfsprekend. De pijn weerhoudt je van je slaap of haalt je net uit je slaap door een onverhoedse beweging. Met deze tips gaat slapen hopelijk beter.

1. In & uit bed

Het bed in- of uitstappen is een uitdaging als je pijn hebt aan je bekken. Doe dit daarom in fases, met als tussenstops: zitten op de rand van het bed en liggen op je zijn voor je gaat zitten of liggen. Hou voeten en knieën samen bij het bewegen.

2. Extra kussen

Slapen op de (linker-)zij is sowieso aangewezen bij zwangere vrouwen. Bij vrouwen met bekkengordelpijn is de beste slaaphouding zeer individueel. Een extra kussen kan helpen een goede slaaphouding te creëren (en zo de pijn te verminderen). Zo kan je met een kussen tussen de (geplooide) knieën slapen of met een kussen tegen de rug (bij zijlig) of onder de knieën (bij ruglig).

TIP: een borstvoedingskussen kan hier al van pas komen.

LEES OOK > De juiste slaapzak voor je baby

3. Een goede matras

Niet te hard en niet te zacht: een goede matras verdeelt de druk en ondersteunt het lichaam. Vervang op tijd je matras: liefst elke tien jaar.

4. Lakens en pyjama’s

Kies voor bedmaterialen die niet te veel weerstand geven: dan moet je minder kracht zetten bij het bewegen en ‘glij’ je meer onder de lakens.

5. Draaien in fases

De tijd van vlot omdraaien in bed is (tijdelijk) voorbij. Een draaibeweging doe je liefst rustig en in fases. Je beweegt je bekken stukje voor stukje tot je bent waar je wil.

Luister hierbij naar je lichaam: dat geeft aan wanneer een beweging te veel was.

Wie pijn aan het bekken heeft, doet er goed aan voldoende te rusten én te blijven bewegen.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

 

Gepubliceerd op: 13/03/2019, laatste update op: 03/05/2023