Borstvoeding geven? Dat doe je niet alleen! Met die boodschap van Kind en Gezin zijn we het helemaal eens. Met de verkiezing van BV-BV’s* wil de organisatie bekende én onbekende Vlamingen die op een eerlijke manier hun ervaringen delen met borstvoeding in de bloemetjes zetten. Want met vragen of twijfels over borstvoeding alleen blijven zitten, dat is nergens voor nodig.

Borstvoeding in stapjes

De eerste week van augustus is traditiegetrouw de Internationale Week van de Borstvoeding. Vorig jaar voerde Kind en Gezin campagne rond 6-6-6-6: vier stappen van zes voor borstvoeding. Even ter opfrissing:

  • Overweeg je borstvoeding, begin dan met 6 uur.
  • Lukt het om je baby aan te leggen? Geef het dan 6 dagen. Daarna zou je geen pijn en ongemak meer mogen ervaren.
  • Na 6 weken hebben jij en je baby normaal al een bepaald ritme gevonden.
  • De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt aan om 6 maanden exclusief borstvoeding te geven en daarna tot een kind 2 jaar is of langer.

‘Iedereen maakt daar zelf haar eigen keuze in’, benadrukt Nele Wouters van Kind en Gezin, ‘en elk van die stappen is een geweldig succes. Maar wat je ook beslist, doe het goed geïnformeerd.’

LEES OOK > Borstvoeding is een leerproces: 7 tips

Laat je helpen

Zit je in eender welke fase – zwanger, pas bevallen of al een tijdje mama – met vragen of twijfels over borstvoeding en hoe het loopt, zoek dan hulp.

‘Veel mama’s denken dat ze de pijn moeten verbijten’, vertelt Nele, ‘maar dat is echt niet de bedoeling. Pijn en ongemak bij borstvoeding horen er niet per se bij. Er zijn heel wat instanties en mensen die kunnen helpen – vroedvrouwen, lactatiekundigen én mama’s uit je eigen omgeving.’

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sofinesse (@sofinessetje) on

Echte verhalen

Als kersverse ouders is een netwerk van mensen die je steunen, zowel praktisch als emotioneel, heel erg belangrijk. Dat we door corona allemaal in onze kleine bubbel moeten blijven, maakt het er voor jonge ouders dus niet makkelijker op.

Met de verkiezing van de meest inspirerende BV-BV’s* wil Kind en Gezin soelaas bieden, met borstvoedingsinspiratie van allerlei mama’s en papa’s. Zo vindt iedereen die met vragen of twijfels zit wel iemand in wie ze zich herkennen.

‘We willen de echte verhalen delen, van hoe het er echt aan toe gaat’, zegt Nele. ‘Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Af en toe een lekkende borst, dat hoort er ook bij.’

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mommoiselle*Laura’s Mommyblog (@mommoiselle_com) op

LEES OOK > Wat ik heb geleerd door borstvoeding te geven

Verdiend applaus

Meer dan 50 BV-BV’s* zijn genomineerd, en ze hebben dankzij de verkiezing hartverwarmende complimenten kregen. De laureaten zijn niet alleen eerlijk, maar ook inspirerend en verbindend, vaak met een dosis humor erbovenop. ‘De BV’s komen positief en eerlijk met hun ervaringen naar buiten, en dat verdient erkenning’, vinden ze bij Kind en Gezin.

‘Zonder online steun had mijn eigen avontuur er heel anders uitgezien. Ik heb vaak ’s nachts tussen het voeden en de twijfels door berichten gestuurd naar andere mama’s’, vertelt Katrijn Van Bouwel, een van de laureaten. ‘Ik nam me heilig voor hetzelfde te doen voor andere mama’s.’

Genomineerde Sofie Verschueren: ‘Ik ben al lang en heel intensief bezig met borstvoeding. Met mijn account wil ik mythes uit de wereld helpen en andere mama’s aanmoedigen om een bewuste keuze te maken. Of dat nu borstvoeding of flesjesvoeding is, met de juiste informatie kom je ver.’

*BorstVoeding-Bekende Vlaming. Een BV-BV is een (bekende of minder bekende) man of vrouw, blogger, influencer die borstvoeding op een (h)echte, inspirerende manier in de kijker zet. Dus bij twijfel over borstvoeding, of als je het even niet meer ziet zitten: inspiratie genoeg!

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 13/08/2020, laatste update op: 04/02/2022

Tags: , ,