Nu het echt herfst is, zorgen we voor enkele warm aanbevolen tentoonstellingen in het najaar. Van klimaatexpeditie tot krasse koppen. Van buitenmensen tot blockbuster Bouts.

Antwerpen

Gezichten zie je vandaag overvloedig in reclame, als selfies, op TikTok. Maar een lange weg gaat vooraf. De expo ‘Krasse koppen’ in het KMSKA neemt je mee op tijdreis naar de 16de en 17de eeuw waarin Peter Paul Rubens, Rembrandt en Johannes Vermeer al hun talent inzetten om het gelaat te schilderen. Vergeet je museumpas niet!

Brussel

Ga je mee richting Antarctica met de eerste Belgische klimaatexpeditie van de Belgica? Dat kan zomaar in een gratis tentoonstelling van het Belvuemuseum. Je krijgt het verhaal van de bemanning, je verneemt meer over de hedendaagse klimaatuitdagingen en de weg naar een meer duurzame wereld. Aan boord!

Gent

Fotograaf Jelle Vermeersch trok met een oude tractor inclusief opnamestudio naar mensen van den buiten. Tweeduizend kilometers onder het motto ‘traag is ook mooi’: vooral als je naast een scherp oog ook nog een luisterend oor hebt voor plattelandsbewoners. Het resultaat is te zien in buitenmensen. Handig is het gratis familieboekje om de expo met kinderen te bezoeken.

LEES OOK > De unieke museumervaring van Emiel (8) en Jan (5) in Train World

Leuven

M Leuven eert de Vlaamse Meester Dieric Bouts. Voor die gelegenheid zijn de beste schilderijen uit het buitenland opnieuw in de Dijlestad. Naast een internationale overzichtstentoonstelling is er ook hulde via een heus hoorspel ‘Dieric Dinges Bouts’. Hoor alvast hier een voorproefje.

Menen

Niet alle dagen nemen we de benen naar Menen maar voor Yvonne Serruys, beeldhouwer van de nieuwe vrouw doen we dat wel. In centrum Menen is er een gloednieuwe wandeling en zijn er nog tot 17 december twee gratis expo’s te zien van de kunstenares. In een hoogst interessant boek, uitgegeven bij Snoeck, lees je uitgebreid het verhaal van de beeldhouwster die met ‘la femme nouvelle’ er voor koos om jonge, vrijgevochten vrouwen in beeld te brengen.

Tongeren

Je hebt zeker al witte, marmeren beelden uit de tijd van Grieken en Romeinen gezien. Maar in de oudheid waren ze net iets minder saai. Ze waren van kop tot teen beschilderd in felle kleuren. Originelen en piekfijne reconstructies bevolken nu het Gallo-Romeins Museum. Voor kinderen is er een audiotour en interactieve spelapplicaties. In het atelier kan je creatief aan de slag met marmer en verf.

Zo, dit zijn onze tips voor tentoonstellingen dit najaar. Tijd om op ontdekking te gaan. Vergeet niet te denken aan je ledenvoordeel en de museumpas voor korting. Veel plezier!

Foto: Gallo-Romeins Museum

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 24/10/2023, laatste update op: 27/11/2023