De zwangerschap is een wonderlijke periode van groei en ontwikkeling. Uit een klompje cellen groeit een foetus die uiteindelijk een minimens wordt. In elke fase van de zwangerschap ontwikkelen zich cruciale organen onder invloed van hormonen. En in elke fase kan die ontwikkeling beïnvloed worden of zelfs verstoord raken.

Waarom zou je je baby beschermen tegen hormoonverstoorders? Simpel: omdat de hormonen de hele ontwikkeling van de foetus sturen én omdat een foetus klein en kwetsbaar is.

Wat de hormonen bepalen tijdens de ontwikkeling van de baby:

– Hoe je baby zal groeien
– Hoe de organen zich zullen ontwikkelen
– Wat de suiker- en vetverhouding van je baby zal zijn
– Hoe vaak je baby honger, dorst of stress zal voelen
– De kwaliteit van de organen en cellen in zijn lichaam

De hormonen zorgen er ook voor dat al die ontwikkelingsprocessen op elkaar afgestemd raken.

Zo zal het hart zich vooral ontwikkelen tijdens de eerste weken van je zwangerschap. Het immuunsysteem van je baby daarentegen, ontwikkelt zich pas vanaf de achtste week, terwijl het zenuwstelsel zich ook nog na de zwangerschap verder ontwikkelt.

Dit overzicht toont de cruciale fases voor de ontwikkeling van verschillende lichaamsfuncties:

ontwikkeling van de foetus

Gevolgen van hormoonverstoorders

Het belang van hormonen voor ons lichaam kan dus niet overschat worden. Wordt hun werking verstoord of geblokkeerd, dan heeft dat ook invloed op de ontwikkeling van je baby. En dat is exact wat hormoonverstoorders doen.

Lage dosissen hormoonverstoorders zijn voor volwassenen meestal geen groot probleem, maar een foetus is klein. Er is niet veel nodig om zijn ontwikkeling te verstoren. Op lange termijn kan dat dan ook gevolgen hebben, zoals:

– Problemen met de geslachtsorganen zoals misvormingen of een verminderde zaadproductie.
– Ontwikkelingsstoornissen in de hersenen zoals autisme
– Stofwisselingsziektes zoals diabetes of overgewicht
– Een heel vroege of net late puberteit
– Verschillende soorten kanker

Hoe baby beschermen tegen hormoonverstoorders?

Deze vijf tips helpen je om de blootstelling aan hormoonverstorende stoffen te verminderen.

1) Biologisch eten

Door biologische te eten kan je potentiële hormoonverstoorders, zoals pesticiden en andere chemische producten, vermijden. Is biologisch eten geen optie? Zorg dan dat je je groeten en fruit spoelt, schoonwrijft en schilt voor je ze eet. Ook zo verlaag je de kans om schadelijke stoffen binnen te krijgen.

2) Keukenmateriaal

Ga je in de keuken aan de slag. Vermijd dan potten, pannen en bestek van plastic of teflon. Bij het koken, opwarmen en opslaan kunnen namelijk ook hormoonverstoorders vrij komen. Gebruik in de plaats materiaal van glas, roestvrij staal, keramiek of gietijzer.

3) Make-up van natuurlijke stoffen

Ook cosmetica kan hormoonverstoorders bevatten. Ook hier is het een goed idee om voor biologische producten of producten gemaakt van natuurlijke stoffen te kiezen om hormoonverstoorders te vermijden.

Twijfel je of je product hormoonverstoorders bevat? Dan kan je het gebruik ervan best beperken. Gebruik het bijvoorbeeld enkel voor een feestje of een leuk avondje uit. Deze labels kunnen je ook helpen kiezen.

4) Ventileren en verluchten

Ook slechte lucht kan een bron zijn van hormoonverstoorders. Zorg dus voor een goede ventilatie in je huis en verlucht regelmatig door een raam open te zetten. Doe dit zeker als er is geverfd of nieuw textiel, nieuwe elektronica of nieuwe meubels zijn aangekocht.

5) Kleding van natuurlijk materiaal

Kies voor kleding van natuurlijke stoffen. Die bevatten minder hormoonverstoorders dan kledij van synthetische materialen. Pas nieuwe kleren gekocht? Dan was je ze best al een keer voor je ze een eerste keer aan doet. Ook wanneer ze van natuurlijke materialen zijn gemaakt.

> Ook na de zwangerschap kan je je baby beschermen tegen hormoonverstoorders

> Wat je kan doen bij kruipende peuters

> Ken je deze tips voor gezonde lucht binnenshuis voor baby’s?

Samenvatting gezocht? Bekijk deze video

 

Het dossier hormoonverstoorders kwam tot stand met de gewaardeerde financiële en inhoudelijke steun van BV OECO. Het doel van dit dossier is mensen in te lichten over de gevaren van hormoonverstoorders en tips aan te reiken om de blootstelling te verminderen.
De Gezinsbond is een voorstander van een veilige omgeving voor iedereen en kinderen in het bijzonder. Daarom pleiten we voor het hanteren van een kindnorm wat betreft de toegelaten stoffen in consumentenproducten: alle producten moeten veilig zijn voor de gezondheid van kinderen. Want wat veilig is voor kinderen, is veilig voor iedereen. Help ons deze kindnorm te verdedigen en word lid
Gepubliceerd op: 15/03/2019

Tags: , ,