Er is geen haast, genoeg tijd en ruimte om volop te verwennen en je leert je kleinkind beter kennen. Een logeerpartijtje versterkt jullie band, dat is zeker. Maar het is ook spannend. En soms loopt het niet zoals jullie het hadden gepland. ‘En dat is oké’, stelt therapeut en grootoudercoach Bieke Geenen gerust. ‘Logeren is een leerproces. Verwacht er daarom niet te veel van, zeker de eerste keer.’

Die kleintjes die voor je deur staan, met ogen vol verwachting, een gevulde koffer en hun favoriete knuffel onder de arm geklemd. Zo schattig! Het eerste logeerpartijtje, jullie hebben er allemaal naar uitgekeken. En het is spannend voor iedereen.

Je zingt ‘slaap kindje, slaap’. Maar wat als dat kindje niet wil slapen? Als die langverwachte nacht vooral stress met zich meebrengt? En als jouw regels haaks staan op die van je kinderen?

We leggen onze expert verschillende eerlijke bekommernissen en twijfels van grootouders voor. Het resultaat: heel wat tips om dat eerste logeerpartijtje fijn te laten verlopen, zelfs als er niet veel geslapen wordt.

LEES OOK > Met je kleinkinderen communiceren doe je zo

Stress voor het eerste logeerpartijtje

‘Ondertussen zijn het hoogdagen voor ons, maar de eerste keer dat onze kleindochter kwam logeren, vond ik best wel spannend. Je wil het ook zo goed doen, als kersverse oma. Je hoopt dat ze lekker slaapt en dat ze graag terugkomt.’

Bieke Geenen: ‘Het is heel erg normaal dat er stress is die eerste keer of keren. Stress voedt elkaar ook. Bij de ouders en kleintjes is er wat spanning voelbaar en dan wordt het al snel spannend voor iedereen. Hou je vooral niet te groot.

Laat gerust weten aan je kinderen dat je er heel erg naar uitkijkt, maar dat het ook wat spannend is. Dat eerlijk toegeven wil helemaal niet zeggen dat je onzeker overkomt. Integendeel! Spannend kan ook heel erg leuk zijn. Als kind vond je die eerste schoolreis waarschijnlijk spannend, maar tegelijk ook ontzettend plezant.’

Een ontroostbare kleindochter

‘We hadden er zo naar uitgekeken, maar het eerste logeerpartijtje van mijn kleindochter was een ramp. Ze wilde alleen maar terug naar mama en papa, was ontroostbaar toen ze moest gaan slapen en na lang twijfelen heeft mijn man haar nog voor middernacht terug naar huis gebracht. Je kleinkind ‘s avonds in pyjama in de auto zetten, het is niet iets waar je als grootouder trots op bent, maar het ging gewoon niet. Mijn hart brak bij al dat kinderverdriet.’

‘Het mooiste advies dat ik ouders en grootouders kan geven is om zoveel mogelijk te denken in functie van het welzijn van het kind. Het is absoluut geen schande om je kleindochter ‘s avonds toch nog naar huis te rijden. Integendeel. Het meisje was emotioneel nog niet klaar voor een logeerpartijtje. Meer is dat niet.

Dat je daar als grootouder naar luistert, is geen falen, maar het mooiste wat je op dat moment voor je kleinkind kan doen. Je hebt het geprobeerd. Punt. Wanneer alle emoties een paar dagen later wat zijn gezakt, is het een goed idee om rustig te polsen wat er aan de hand was.

“Wat kunnen we de volgende keer doen om het logeerpartijtje wel te doen slagen?” Het zit soms in kleine dingen, zoals het eigen nachtlampje of favoriete kussen. Sommige kinderen, zeker als ze het helemaal niet gewend zijn, moeten leren logeren. Het is ook echt een leerproces. Verwacht er daarom als grootouders niet té veel van die eerste keer.

Vergelijk ook niet met verhalen van andere oma’s en opa’s. Elk kleinkind is anders en er is geen universele gebruiksaanwijzing. Het ene kind is er klaar voor rond de eerste verjaardag, het andere zal er blijvend moeite mee hebben. Met vergelijken win je nooit iets. Het zal alleen maar teleurstellen.’

LEES OOK > Grootouder worden: het verandert je leven

Regels van mama en papa

‘Mijn schoondochter kan het niet laten om me altijd een waslijst aan regeltjes toe te stoppen: geen frisdrank, stipt in bed en zo weinig mogelijk een tutje geven. Goed bedoeld, maar ik vind het moeilijk om me daar als oma aan te houden.’

‘Het is belangrijk om op voorhand goed te communiceren met de ouders, want zij kennen hun kroost door en door. Als het over slapen gaat, hebben ze sowieso al heel wat sleutels tot succes uitgetest. “Wat zijn de slaapritueeltjes? Hoe valt het kind meestal in slaap? Waar wordt het rustig van?”

Daarnaast is het even belangrijk om te vertrouwen op jouw gevoel. Jij hebt ook kinderen grootgebracht. Hebben de ouders gezegd dat hun peuter beter niet bij jou in het grote bed slaapt, maar heb jij het gevoel dat het die avond niet anders kan? Volg dan je gevoel, zelfs als dat betekent dat opa moet verhuizen naar het logeerbed.

Heb je de regels van je kinderen ‘verbroken’ en ben je bang voor commentaar? Onthoud dan dat ouders altijd alles te weten komen van hun kind. Wijk je af van de regels, dan is het in jouw voordeel om het zelf ‘op te biechten’.

Sowieso zijn er minstens tien dingen die je wél hebt gedaan in de lijn van mama en papa. Maak daarin het verschil. “Hij heeft nog een koekje gekregen, maar hij zat wel op tijd in zijn bed”. Jullie zijn grootouders en wijken al eens af van de regels, dat is normaal.’

LEES OOK > Heb je als grootouder zeggenschap over de opvoeding van je kleinkinderen?

Het volledige artikel kan je lezen in het GROOTouders-nummer van september. Schrijf je hier in als je ons magazine nog niet ontvangt.

Wedstrijd

In het boek ‘Oma en opa zonder stress’ gaat grootoudercoach Bieke Geenen dieper in op de onverwachte uitdagingen die oma’s en opa’s op hun weg tegenkomen.

Hoe vind je een goede balans tussen mee opvoeden en lekker verwennen? Hoe geef je aan waar je grenzen liggen? Wat als de opvang van je kleinkinderen wat te vermoeiend wordt? En vooral: hoe word je de oma of opa die je altijd al had willen zijn?

Aan de hand van de vele tips en de herkenbare verhalen van andere opa’s en oma’s leer je je rol als grootouder zelf vorm te geven, zodat je er nog meer van kunt genieten.

We mogen tien exemplaren van dit boek weggeven! De wedstrijd vind je in het nieuwe GROOTouders-nummer van september. Ontvang je het nummer nog niet? Schrijf je dan hier in!

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 21/08/2020

Tags: