Wat?

Het lijkt wel alsof we de laatste jaren allemaal struggelen met de combinatie gezin, werk en vrije tijd. Het voelt soms alsof je alleen staat in de opvoeding van je kinderen, terwijl je om de oren geslagen wordt met opvoedingsadvies. “Het lijkt wel alsof kinderen opvoeden een economische investering is die moet renderen.” zegt Michel Vandenbroeck.

De crisis in de kinderopvang maakt ook duidelijk dat ons zorgsysteem faalt. Maar opvoeden en ouderschap kunnen ook op een andere manier ingevuld worden. Als je een netwerk hebt om op terug te vallen en de verantwoordelijkheid kan delen, wordt het een ander verhaal. Noëmi Willemen: “Zo neemt de druk op ouders en kinderen af en krijgt samen opvoeden terug een plaats.

Noëmi Willemen en Michel Vandenbroeck werkten de voorbije jaren aan verschillende onderzoeken. Voor hen zijn solidariteit, samenleven en gedeelde verantwoordelijkheid fundamentele waarden in opvoeden. Tijdens het webinar  delen ze hun bevindingen over andere manieren van opvoeden en ouderschap.

Een Webinar van de Gezinsbond in samenwerking met VCOK in het kader van de week van de opvoeding

Wie?

Noëmi Willemen is historica en doet aan de UCLouvain onderzoek naar de historiek van moederen in de 20ste eeuw. Via haar blog en Instagram geeft ze krachtig weer dat ouderschap niet zo vanzelfsprekend is. Ze is ook illustratrice van kinderboeken en zet zich mee in voor de kinderopvang via het Crisiskabinet Kinderopvang.

Michel Vandenbroeck is hoofddocent gezinspedagogiek en vakgroepvoorzitter van de vakgroep sociaal werk en sociale pedagogiek aan de UGent. Zijn onderzoek gaat over beleid en praktijk inzake gezinnen, met een nadruk op jonge kinderen. Hij is auteur van onder andere Negen is teveel waarin hij stilstaat bij de rechten van ouders op het moment dat hun kind naar de kinderopvang en kleuterschool gaat en de verantwoordelijkheden die de overheid daarbij draagt.

Presentatie van Noëmi en Michel

Bekijk de presentatie hier

Herbekijken?

Herbekijk het webinar via deze link

Gepubliceerd op: 20/03/2024, laatste update op: 03/06/2024