Dat kinderen geld kosten, is geen nieuws. Om hetzelfde ‘welvaartsniveau’ te kunnen behouden als een gezin zonder kinderen, heeft een gezin met kinderen per kind ongeveer 22 procent extra inkomen nodig. Dat is voor de Gezinsbond de minimumkost van een kind. De werkelijke kosten liggen natuurlijk veel hoger: onderwijs, kinderopvang en alle andere kosten specifiek voor het kind zijn niet meegeteld én gezinnen geven meer uit aan hun kinderen naarmate hun inkomen hoger is.

De Gezinsbond indexeert elke maand de minimumkost van een kind, om de evolutie van de opvoedingskosten van kinderen in kaart te brengen.

Een overzicht van de kosten vind je hier

LEES OOK > Vul een brooddoos tegen honger op school: ’Armoede zit zo dichtbij als de klasgenootjes van onze kinderen’

Stijgende leeftijd, stijgende kosten

Het ‘goede’ nieuws is dat een kind niet op elke leeftijd evenveel kost.

Hoeveel kost een kind maandelijks*…

  • jonger dan 6 jaar = 400 euro
  • tussen 6 en 12= 517 euro
  • tussen 12 en 18 jaar = 634 euro
  • tussen 18 en 24 jaar = 761 euro

Van geboorte tot de 25ste verjaardag betekent dit een gemiddelde maandelijkse kost van 585 euro.

(* cijfers van 1 juni 2023)

Waarom stijgt die kost?

De minimumkost stijgt met de leeftijd van het kind. Een ouder kind eet meer, heeft duurdere hobby’s en meestal ook duurdere kleren.

De minimumkost stijgt meestal ook iedere maand omdat de producten en diensten die kinderen nodig hebben, in prijs stijgen. Daarom indexeert de Gezinsbond zijn cijfers iedere maand aan de hand van de gewone consumptieprijzenindex.

Sommige maanden daalt de consumptieprijsindex, maar dat is meestal maar tijdelijk. Die maanden daalt onze minimumkost dus ook.

Werkelijke kost

Waarom berekent de Gezinsbond de minimumkost en niet de werkelijke kost? De reden is eenvoudig: de werkelijke kost van een kind verschilt van gezin tot gezin. Wie meer verdient, geeft meestal meer uit. Of toch in bedrag, maar niet noodzakelijk in verhouding tot het volledige gezinsinkomen.

Andere verschillen zijn bijvoorbeeld de mate waarin kinderopvang wordt gebruikt, of de kinderopvang een tarief naar inkomen gebruikt. Wie geen inkomensgerelateerde kinderopvang heeft, betaalt echter meer.

LEES OOK > De zoektocht naar de juiste kinderopvang

Schoolkosten

Ook als de kinderen naar school gaan, schommelen de werkelijke kosten sterk. Het basisonderwijs in Vlaanderen is kosteloos:

  • Basisscholen mogen geen inschrijvingsgeld vragen.
  • Basisscholen mogen geen bijdragen vragen voor zaken (lesmateriaal, uitstappen,…) die noodzakelijk zijn om de eindtermen te halen of om de ontwikkelingsdoelen na te streven.
    Basisscholen kunnen wel een bijdrage vragen voor activiteiten, materialen en meerdaagse uitstappen.

Basisscholen moeten zich in bovenstaande gevallen houden aan een maximumfactuur die zij aan de ouders kunnen vragen. Meer info

Secundair onderwijs kost al een stuk meer. Ook hier is het inschrijven van een kind in het secundair onderwijs gratis. De school mag geen inschrijvingsgeld vragen. Maar een school voor secundair onderwijs mag wel een bijdrage vragen voor:

  • Didactisch materiaal: boeken of kopieën die nodig zijn voor de lessen…
  • Bepaalde activiteiten: theaterbezoek, meerdaagse uitstappen…
  • Diensten en producten: maaltijden, drankjes, middagtoezicht, opvang, schoolbus…

Die bijdrage mag niet te hoog zijn. Maar toch kunnen in sommige studierichtingen de kosten flink oplopen.

In tegenstelling tot in het basisonderwijs is er in het secundair onderwijs geen lijst met kosteloze materialen, noch een maximumbedrag voor de bijdragen van de ouders.

Echt duur wordt het pas als jongeren na hun achttien verder studeren. Een kotstudent die een master volgt, kost al snel meer dan 980 euro per maand (studie Cebud). En dan hebben we het nog niet gehad over hobby’s en medische kosten…

De minimumkost is dus lager dan wat een kind echt minimaal kost.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 11/07/2019, laatste update op: 15/06/2023