‘Ze worden zo snel groot’: een torenhoog cliché maar oh zo waar. Voor je het goed en wel beseft voer je die schattige baby van weleer naar zijn kot. Of smeedt je kind plannen om samen te gaan wonen met zijn grote liefde. Met deze tips wapen je jezelf tegen het legenestsyndroom.

Wie last heeft van depressieve gevoelens wanneer de kinderen het huis uitgaan, hoeft niet te vrezen. Je bent geen uitzondering. Het legenestsyndroom overvalt heel wat ouders. Psychologen omschrijven het als een soort van rouwproces, waarbij twee soorten van gevoelens domineren.

Enerzijds kamp je als ouder met een fysiek gemis: je mist de aanwezigheid van je kind. Anderzijds speelt ook het gevoel van zinloosheid een rol. Nu je taak als opvoeder ten einde loopt, lijkt je een doel te missen.

Loslaten

Vechten tegen de plannen van je kind om zijn vleugels uit te slaan heeft geen zin. Stimuleer zoon- of dochterlief liever in die weg naar zelfstandigheid en vertrouw erop dat het goed komt.

Loslaten begint lang voor het moment waarop je kind de deur van het ouderlijk huis achter zich dichttrekt. Naarmate je kind opgroeit heeft het je steeds minder nodig. Eens in de middelbare school gaat het snel. Door er met je partner geregeld zonder de kinderen op uit te trekken, leren jullie wennen aan een leven met twee.

Nest vullen

Nu er tijd én ruimte vrijkomt, voelen sommigen ouders de behoefte om de leegte te vullen. Met een hond in huis, vrijwilligerswerk of nieuwe hobby bijvoorbeeld. Haal je daar energie uit? Zeker doen dan!

Maar waak erover dat je niet vlucht voor de nieuwe situatie. Ook thuis moet je opnieuw je plek vinden. Gun jezelf de tijd om aan het ‘lege nest’ te wennen. Het huis is nu weer helemaal van jou en je partner. Hét moment om ongestoord uit te slapen, zelf te bepalen wat er op tv verschijnt of eens een hele dag in pyjama door te brengen.

Banden smeden

Je kind mag dan wel het huis uit zijn, aan jullie goede band hoeft heus niets te veranderen. Ook vanop afstand kan je dicht bij je kind blijven staan.

Maak nieuwe gewoontes. Ga en toe samen lunchen met je kind, plan geregeld een leuke uitstap met jullie tweetjes, nodig op zondagavond iedereen uit voor een familiediner… Er komt een hele nieuwe fase aan. En die hoeft heus niet minder leuk te zijn. Integendeel!

LEES OOK > Wanneer je kinderen volwassen worden: ‘Blij dat we nog een plaatsje krijgen in hun leven’

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 20/02/2018, laatste update op: 06/03/2024