Child Focus behandelt elk jaar ongeveer 2000 verdwijningsdossiers van kinderen. Gemiddeld 5 kinderen per dag dus. Met de gratis app ChildRescue kun ook jij helpen om die vermiste kinderen terug te vinden.

ChildRescue

ChildRescue appBij een verdwijning telt elke minuut. De laatste jaren is daarom hard gewerkt aan een app die helpt om vermiste kinderen terug te vinden. ChildRescue heet die, en op termijn moet die in heel Europa gebruikt worden.

Als je de app downloadt, krijg je een melding wanneer een vermist kind zich in de buurt zou kunnen bevinden. Je wordt alleen verwittigd als daar concrete aanwijzingen toe zijn. Heb je iets opgemerkt? Dan kun je die informatie heel makkelijk doorspelen via de app, of per telefoon als je dat verkiest.

Kritische massa

‘De app wordt 24/7 gemonitord, en we gaan meteen aan de slag met de informatie die je ons doorgeeft’, vertelt Nel Broothaerts van Child Focus, dat in België ChildRescue beheert. Door de app te installeren kun je dus echt een verschil maken om vermiste kinderen terug te vinden.

‘De kracht van ChildRescue is dat we heel lokaal kunnen communiceren over verdwijningen, maar we hebben wel een bepaalde kritische massa nodig, met een goeie spreiding over heel België’, legt Nel uit. Hoe meer mensen de app downloaden, hoe groter de kans op slagen.

LEES OOK > Wat kan je doen om je kind weerbaar te maken tegen pestgedrag?

Plopsaland

Child Focus doet niet bij elke verdwijning die binnenloopt een beroep op het publiek. ‘We afficheren in zo’n 10 procent van de gevallen’, zegt Nel.

De meeste verdwijningen komen automatisch goed op zeer korte tijd, en vaak komt Child Focus er zelfs niet eens aan te pas. Denk maar aan kleine kinderen die je even uit het oog verliest in een pretpark of op het strand. Zoiets raakt doorgaans vanzelf weer opgelost.

‘Ik ben zelf mijn zoon eens kwijtgeraakt in Plopsaland’, vertelt Nel. ‘Ik vond hem terug in de souvenirshop een paar meter verderop, helemaal verkleed.’

Kleine avonturiers en plantrekkers laten zich nu eenmaal niet makkelijk in toom houden. Het belangrijkste is om niet meteen te panikeren en het ergste te denken, beklemtoont ze.

verdwenen kinderen terug Child Focus

Preventietips

Je kunt wel een paar dingen doen om je kind sneller terug te vinden als je samen op uitstap bent. Denk aan een SOS-armband , bijvoorbeeld, of schrijf je telefoonnummer op de arm van je kind.

Iets grotere kinderen leer je best om je telefoonnummer van buiten te leren. Spreek samen ook een plek af waar je naartoe gaat mocht je elkaar kwijtraken.

Misschien is dit nog wel de allerbelangrijkste tip: praat je kinderen geen angst aan voor grote mensen, maar leer hen om volwassenen te vertrouwen.

Het is belangrijk dat ze op andere mensen durven af te stappen voor hulp. Mensen met kinderen bijvoorbeeld, of in uniform. Onbekend is echt geen synoniem voor gevaarlijk, stelt Nel gerust.

LEES OOK > Veilig Online gaat Europees, maar ken jij het al?

Tiener niet thuis

Ook verdwijningen thuis raken vaak vanzelf opgelost. ‘Zo waren er twee tienermeisjes die na school hadden beslist om nog een pita te gaan eten op de Meir,’ vertelt Nel.

Maak je je zorgen om je tiener die wegblijft? Probeer dan goed na te denken waar die zou kunnen zijn. Kun je vrienden opbellen? Weet iemand op school misschien meer? Wat zijn de favoriete plekjes van je tiener?

Check als je bezorgd bent misschien ook of er een rugzak weg is, met kleren of andere spullen. En blijf vooral zelf bereikbaar. Zorg ervoor dat er steeds iemand thuis is, en dat je telefoon aan staat.

Algemeen gesproken is het belangrijk om te werken aan een vertrouwensbasis met je tieners. Maak hen duidelijk dat ze bij jou terechtkunnen, en probeer op de hoogte te zijn van wie hun vertrouwenspersonen zijn.

LEES OOK > Praten met je tiener in 7 gulden regels

Child Focus weet raad

Meestal duurt het wel een paar uur voor Child Focus wordt ingeschakeld. Maar in sommige gevallen weet je meteen dat het fout zit. Ook zonder echte aanwijzingen voel je soms dat je iets moet ondernemen.

‘Dat je 24 of 48 uur moet wachten voor je naar de politie kan stappen, is een mythe’, weet Nel, ‘ook bij volwassen verdwijningen is dat trouwens niet zo.’

Child Focus logoAls je niet meer weet wat gedaan na een verdwijning, aarzel dan niet om Child Focus te bellen. ‘Wij zijn er om ouders bij te staan’, zegt Nel. En dat geldt zowel voor grote als voor kleine verdwijningen. Zodat elk vermist kind zo snel mogelijk weer thuis is.

En daar kan elk van ons Child Focus dan weer bij helpen: door vandaag nog de ChildRescue-app te downloaden.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 14/01/2021, laatste update op: 03/02/2021