‘Wij gaan deze zomer een weekje met onze (minderjarige) kleinkinderen op reis, naar Frankrijk. Wat moeten we daarvoor zeker in orde brengen? Welke documenten mogen we echt niet vergeten? Zo’n overzichtje zou heel handig zijn.’ Deze lezersvraag kwam in onze mailbox terecht. Expert An Declercq weet raad. 

De expert

An Declercq is jurist consumentenwerking bij Gezinsbond vzw.

Op reis met de kleinkinderen: welke documenten neem je mee?Op reis vertrekken is altijd een hele bedoening. Hebben we genoeg kleren bij? Ook als het de hele week regent? En is er voor iedereen iets leuks om zich bezig te houden? Nog wat drinken en snacks voor onderweg? Check! Maar wat af en toe wordt vergeten: de juiste reisdocumenten. Met dit lijstje kun je veilig en met gerust gemoed op weg.

1. Identiteitsbewijs

Je identiteitskaart heb je altijd nodig, ook als je naar Europese landen trekt die, net als wij, tot de Schengenzone behoren. In principe zijn er geen grenscontroles tussen deze landen, maar in (lucht)havens en bij bedreiging van de veiligheid (zoals bij terreurdreiging) mogen controles wel.

Hoe zit dat voor kinderen?

  • Jonger dan 12 jaar: Kids-ID
  • Ouder dan 12 jaar: identiteitskaart
  • Geen EU-burger: paspoort en/of visum

Een identiteitskaart volstaat voor een vijftigtal landen. Voor de andere heb je een paspoort nodig, soms met visum en/of inentingsbewijs. Bekijk op de site van Buitenlandse Zaken welke reisdocumenten je nodig hebt voor jouw reisbestemming.

Let op! Deze documenten aanvragen kost tijd. Er bestaat een spoedprocedure, waarbij je de documenten een of twee dagen na de aanvraag krijgt, maar dat kost je ook een pak meer. Voor meer informatie over de aanvraagprocedures kijk je best op de website van je woonplaats.

2. World Assistance Card

Als je naar een ander land reist dan de EU-lidstaten, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland of IJsland, neem je het best de World Assistance Card en Medical Assistance Card van alarmcentrale MUTAS mee. Deze kaarten kan je downloaden op hun website. Ben je aangesloten bij een onafhankelijk ziekenfonds dan kan je beroep doen op Mediphone Assistent.

3. Kaart van de hospitalisatieverzekering

Wie een hospitalisatieverzekering heeft bij een privéverzekeraar, neemt best ook deze kaart mee. Bel je verzekeraar altijd voor je wordt opgenomen in een buitenlands ziekenhuis.

LEES OOK > Eerste hulp op reis: wat neem je mee?

4. Allergiekaart

Als jij of een van je kleinkinderen een ernstige allergie heeft (bijen, penicilline, noten…), draag je het best een kaartje bij je waarop dit vermeld staat. Noteer ook alvast hoe je dit uitlegt in een andere taal.

5. Ouderlijke toestemming

Grootouders die op reis gaan met hun kleinkinderen, zetten de toestemming van de ouders het best op papier. Dat kan via een standaardformulier bij de Dienst Burgerzaken van je gemeente of met een zelfgeschreven brief waarbij je de handtekening voor echt laat verklaren bij de Dienst Burgerzaken van de woonplaats van de ouders. Buitenlandse Zaken raadt deze ‘ouderlijke toestemming’ aan als het kind niet met de ouders reist.

6. Enzovoort

Deze zaken zijn niet strikt noodzakelijk, maar wel nuttig:

  • Een kopie van elk paspoort en/of identiteitskaart. Mail die ook naar jezelf door.
  • Jullie vaccinatiegegevens. Dit staan op je vaccinatiekaart of raadpleeg je online via myhealthviewer.be of mijngezondheid.be.
  • Een Europese Ziekteverzekeringskaart heb je enkel nodig als jullie op vakantie gaan naar Spanje of Australië.
  • De bloedgroepkaarten.
  • Je annuleringsverzekering.
  • Je reisbijstandsverzekering. Kijk zeker na in welke landen je ziekenfonds bijstand verleent. Sluit indien nodig een bijkomende reisbijstandsverzekering af (bijvoorbeeld voor Japan, Canada of de VS).

Zo, nu alleen de onderbroeken nog!

LEES OOK > Ben je als grootouder verzekerd als er iets gebeurt met je kleinkind?

Foto An Declercq: Kristof Ghyselinck

Dit artikel verscheen eerst in het Magazine voor GROOTouders (nr. 17, 2023). Ook ontvangen? Schrijf je dan in voor het magazine en de bijbehorende nieuwsbriefVolg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 22/06/2023, laatste update op: 23/06/2023