In deze column van oma An vertelt ze over hoe haar te vroeg geboren kleindochter Cato bij haar geboorte een kleine held was. Ondertussen is ze een flinke kleuter met pit. 

Kleine held

Cato is het leven gestart als ‘kleine held’. Kleine Held is namelijk de naam van een vzw die kleertjes maakt voor premature kindjes, zo klein dat ze zelfs in het kleinste babymaatje tot ver over hun oortjes zouden verdrinken.

De vzw werkt samen met fotografen die gratis mooie foto’s maken, niet vanzelfsprekend bij onvolgroeide kindjes met uitpuilende oogjes en zo’n dunne huid dat de adertjes er blauw-rood doorheen schijnen. Ook weinig fotogeniek: de kabeltjes waarmee ze aan neus, lijfje en ledematen verbonden liggen met infusen en machines. Cato heeft zulke professionele foto’s van haar beginperiode niet, omdat door corona alleen de ouders het ziekenhuis binnen mochten.

Maar vlagjes om de couveuse op te fleuren en kleertjes had ze wel. Door haar extreme vroeggeboorte waren zelfs die minikleertjes in het begin nog te groot. De eerste keer mét kleren was daardoor des te pakkend. De foto’s en filmpjes maakten haar mama en papa toen zelf. En wij waren blij met élke glimp van haar.

LEES OOK > Column oma An: ‘Mijn kleinkind werd te vroeg geboren, maar in haar piepkleine lijfje zat een stevige portie levenskracht’

Monstertje

Achteraf stelde haar mama op die foto’s vast dat Cato op een klein monstertje leek de eerste weken. Op het moment zelf keek haar liefde dwars door het nog onrijpe lijfje heen. Liefde maakt niet blind, het maakt mooi. En onze ‘kleine held’ vocht zich – niet bewust hoezeer ze graag gezien werd, maar er ongetwijfeld wel door aangevuurd – dapper door alle levensbedreigingen heen. Of dat beantwoordt aan de definitie van een held, weet ik niet. Het getuigde in elk geval van een onstuitbare wil om te leven in een situatie waar volwassenen ongetwijfeld al eens de moed zouden opgeven. Voor ons was Cato een grote ‘kleine held’.

De dokters en verpleegkundigen zijn ook helden, én de mensen achter vzw Kleine Held. De bezielster verloor zelf haar vroeggeboren kindje. Het vraagt sowieso al heldenmoed om dan voort te leven met het verdriet. Daarnaast ook nog de kracht opbrengen om een verschil te maken voor andere ouders met zorgenkindjes, is bewonderenswaardig.

Jammer dat het financieel zo moeilijk is om vzw Kleine held te laten overleven. Buiten de schijnwerpers, die op bejubelde helden gericht staan, zijn nog ongezien veel helden bezig. Zij verdienen meer steun. En bekendheid. Bij deze: vzw Kleine Held laat premature en ziek geboren kindjes schitteren.

Flinke kleuter

Onze kleine held is intussen een flinke kleuter die dankzij een toegewijde kleuterjuf – nog zo’n held – de dagen van de week kan opnoemen en met plezier naar school gaat.

Binnenkort is ze… jááárig, hoerááá!!! Dat gaan we vieren met een kroon op het geteisterde hoofdje en taart waarop ze de kaarsjes kan tellen. Dan denken we nog eens terug aan die dag drie jaar geleden waarop haar avontuur nogal ongelukkig begon. En zijn we dubbel en drie dankbaar dat daar zo’n pientere meid met pit uit gegroeid is.

LEES OOK > De geboorte van een premature of zieke baby heeft een grote impact op het gezin

Meer artikels over te vroeg geboren kindjes vind je in ons dossier prematuur.

Foto: Yana Debusschere

Dit artikel verscheen eerst in het Magazine voor GROOTouders (nr. 16, 2023). Ook ontvangen? Schrijf je dan in voor het magazine en de bijbehorende nieuwsbriefVolg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 24/03/2023