Hormoonverstorende stoffen zijn overal. Ook je baby komt ermee in contact, onder andere door verzorgingsproducten of door de schoonmaakmiddelen die worden gebruikt op de vloer waar hij rondkruipt. Met deze eenvoudige tips kun je die blootstelling fel verminderen.

Hormoonverstorende stoffen? Je kindje kruipt op de grond en komt dus weleens in aanraking met vuil en stof. Dat is heel normaal en niet gevaarlijk, je hoeft niet meteen als een bezetene te gaan poetsen. Het is zeker niet de bedoeling – en ook  onmogelijk – om je huis helemaal smetteloos te houden.

Hormoonverstoorders

Toch willen we even je aandacht vragen voor een aantal schadelijke chemische stoffen die in elk huis aanwezig zijn. Het gaat om hormoonverstorende stoffen: zij bootsen onze eigen hormonen na, brengen het natuurlijk hormonaal evenwicht uit balans en zorgen zo voor gezondheidsproblemen.

Deze hormoonverstoorders vind je in heel wat dagelijkse producten én ook in het huisstof op de grond. Kruipende kindjes komen er dus extra vaak mee in aanraking, en net zij zijn heel gevoelig voor deze stoffen omdat ze volop in ontwikkeling zijn.

LEES OOK > Binnenkort mama? Zo kan je je baby beschermen tegen hormoonverstoorders

Tips

De hoeveelheid hormoonverstorende stoffen in de lucht van je huis hangt af van de soort meubels, de gebruikte materialen en de manier van poetsen. Als je rekening houdt met enkele eenvoudige tips, kun je het aantal chemische stoffen waarmee je kruipende kindje in aanraking komt, al sterk verminderen.

  • Verlucht je huis regelmatig zodat frisse lucht naar binnen kan en schadelijke stoffen naar buiten kunnen.
  • Gebruik een stofzuiger met een HEPA (High Efficiency Particulate Air) luchtfilter.
  • Poets zoveel mogelijk met water en een allesreiniger zonder hormoonverstoorders. Kijk op de verpakking voor de dosering en geef de voorkeur aan ecologische producten.
  • Rook niet in huis, want rook zorgt voor extra stof.
  • Vermijd meubels in plastic en kies liever voor duurzame spullen, bij voorkeur van massief hout.

Voorbeelden van hormoonverstorende stoffen in producten die we dagelijks gebruiken: Bisfenol A of BPA (onder andere in brillen, computers en plastic voedingsverpakkingen), ftalaten (in kunststof vloeren en cosmetica) en parabenen (in verzorgingsproducten en voedingsmiddelen).

Hormoonverstoorders laten uitdoven

De Gezinsbond vindt dat er dringend minder stoffen moeten worden gebruikt die de hormoonwerking verstoren. Samen met het expertennetwerk Childproof roept de Gezinsbond Europese en Belgische politici op het gebruik van hormoonverstoorders te laten uitdoven.

Speciale aandacht moet daarbij gaan naar producten waar kinderen en zwangere vrouwen mee in aanraking komen. Als er een minder giftig of schadelijk alternatief voorhanden is, moet de producent gedwongen worden om naar deze alternatieve stof over te schakelen.

Zolang EDC’s nog aanwezig zijn in producten, moeten consumenten worden geïnformeerd over de gezondheidsrisico’s van hormoonontregelaars. Alleen zo kunnen zij met kennis van zaken kiezen en hun gedrag en levensstijl aanpassen.

LEES OOK > Huisdier én een kruipende baby: waar moet je op letten?

Meer weten?

TIP voor zwangere vrouwen: onze brochure over hormoonverstoorders.

Lees onze Focus op Hormoonverstoorders. Voor wie hulp wil in de supermarkt, kan de Duitstalige app ToxFox hulp bieden.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 26/05/2017, laatste update op: 15/04/2022