Je bent grootvader in spe, maar je hebt nog beslist niet hoe je genoemd wil worden door je kleinkind? Je weet het misschien niet, maar er zijn heel wat mogelijkheden. Wat denk je van een naam uit jongerentaal of uit een ander land? Haal je inspiratie uit deze lijst van 16 originele namen voor grootvaders!

Traditionele namen

De namen voor grootvaders die iedereen kent, zijn bijvoorbeeld ‘opa’ en ‘pépé’, maar er zijn ook andere, traditionele namen die niet overal in Vlaanderen voorkomen. Je komt origineel uit de hoek door een naam buiten je gewesttaal te kiezen.

1. Peetje (West-Vlaams) – leuk als je toevallig ook peter bent
2. Bompa (provincie Antwerpen) – een klassieker (alternatief is ‘bompi’)
3. Vava of Vokke (Antwerpse Kempen) – lekker ouderwets

Net dat tikkeltje anders

Er zijn ook namen die anders zijn dan hun traditionele versies, maar die er nog wel aan doen denken. Leuk als je het net dat tikkeltje anders wil, zonder te experimenteel te zijn. Het levert in ieder geval grappige namen op!

4. Grompie – voor als je af en toe humeurig bent
5. Apoe – zoals het aapje in de Disneyfilm ‘Aladdin’
6. Oopje – schattig en vertrouwd

LEES OOK > Leuke namen voor grootmoeders

Inspiratie over de grenzen heen

Als je écht indruk wil maken met de naam die je kiest, dan zijn buitenlandse varianten van namen voor grootvaders een origineel idee. De namen zijn nog steeds kort en makkelijk uitspreekbaar, maar vallen op naast traditionele Belgische namen.

7. Pop pop of Pops – helemaal vanuit de Verenigde Staten
8. Morfar – een sterke naam uit Denemarken
9. Pake – in het Fries, de oudste taal in Nederland
10. Daadaa – een van de vele namen voor grootvaders in het Indiaas
11. Pappous – in het Grieks oorspronkelijk een ander woord voor ‘baard van een oude man’
12. Nonno – uit ‘la bella Italia’
13. Lolo – de Filipijnse variant voor lollige grootvaders

Jong van geest?

Ben je een grootvader die helemaal mee is met zijn tijd? Hou je je aan het yolo-principe, tokkel je vrolijk op je smartphone en heb je de nieuwste filters al toegepast op je selfies? Dan zijn deze namen uit de jongerentaal echt iets voor jou. Cool begonnen, is half gewonnen!

14. Go-Go – voor een actieve en ondernemende grootvader
15. G-Daddy – voor zij die hiphop muziek wel kunnen appreciëren
16. Papa Bear – cool en aandoenlijk tegelijkertijd

LEES OOK > Oma en opa blijven de populairste namen voor grootouders

Kleinkind is baas

Nu je wat mogelijke varianten verkend hebt en een keuze hebt gemaakt, kun je waarschijnlijk niet wachten om je naam bij je kleinkind in te prenten. Begrijpelijk, maar hou er zeker rekening mee dat je kleinkind zelf kiest of jouw naam leuk genoeg is… en of hij of zij niet gewoon zelf beslist hoe jij voortaan als grootouder door het leven zal gaan. Eens je kleinkind gekozen heeft, blijft de naam vaak plakken!

Wat het ook wordt, eens je kleinkind je hart gestolen heeft, aanvaard je elke naam, ook als die wat gênant is of op je zenuwen werkt… Proficiat met je kleinkind, Grompie!

Wil je het Magazine voor GROOTouders ontvangen? Schrijf je dan in voor het magazine en de bijbehorende nieuwsbriefVolg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 23/10/2019, laatste update op: 16/02/2023