Dit voorjaar heropenen een aantal musea na een flinke opfrisbeurt. Dat zorgt meteen voor een pittig pakket nieuwe tentoonstellingen. En natuurlijk is er het Ensorjaar!

Rodin

Het Museum voor Schone Kunsten van Bergen pakt bij de heropstart stevig uit met Auguste Rodin. De Franse kunstenaar gaf aan het einde van de 19de eeuw de beeldhouwkunst een nieuw elan. De ideale opstap voor hedendaags werk van de Belgische Berlinde de Bruyckere. Te zien vanaf 13 april.

Ridderorde

Het Museum van Busleyden in Mechelen kreeg ook een opknapbeurt. Daar blinkt de vaste collectie als nooit tevoren. Pik ook de tijdelijke tentoonstelling mee en ontrafel de mythe achter de Ridders van het Gulden Vlies.

Bakken en herinneren

Het Bakkerijmuseum in Veurne heeft een nieuw onthaalpaviljoen met veel plek voor workshops en een overzichtelijke exporuimte. Voor beginnende en geroutineerde bakkers een aanrader.

In het nabije Nieuwpoort is er de expo ‘Remain/Remember’. Westfront herdenkt de cruciale onderwaterzetting tijdens WO I. Geen betere plek om te ontdekken wat overblijft van een herinnering. Met ledenkorting.

Permeke

Het Permekemuseum in Jabbeke viert zijn heropening met een expo van originele werken. Naast het opfrissen van de familiewoning en de ateliers van Permeke ging de tuin op de schop. De gemillimeterde grasperken zijn straks bloemenweiden met fruit- en notenbomen. Het verzonken gazon en de omhaagde bomenlaan krijgen hun origineel uitzicht terug.

Ensor

En dan is er Ensor! 75 jaar na zijn overlijden wordt hij royaal herdacht. Zeker in zijn thuisstad Oostende waar het bekende James Ensorhuis uitpakt met een mooie reeks zelfportretten. In de Dominicanenkerk kan je tijdelijk een lichtspektakel over de meesterlijke maskerschilder zien. Leden van de Gezinsbond krijgen korting.

De Koninklijke Bibliotheek van België in Brussel toont op piekfijne manier hoe Ensor als kunstenaar in de hoofdstad tot bloei kwam. Ook in Bozar krijgen zijn veelzijdige talenten een uitgebreid podium. In het boek dat bij de expo hoort, brengt Xavier Tricot ons aan de hand van een honderdtal werken dichter bij de soms ongrijpbare ‘maestro’.

LEES OOK > De unieke museumervaring van Emiel (8) en Jan (5) in Train World: ‘Waar is mijn stoomtrein?’

Off-Comics

Het Museum Dr. Guislain in Gent is een topplek voor outsiderkunst. In de tentoonstelling Off-Comics verschijnen bekende striphelden in nieuwe fantasiewerelden. In dit alternatief stripverhaal lappen woord en beeld alle conventies aan hun laarzen. Met familieparcours én ledenkorting.

Kleur

Hoe worden kinderen afgebeeld in illustratie? Een vraag voor Villa Verbeelding in Hasselt. Ontdek aan de hand van origineel werk hoe diversiteit in prentenboeken vandaag aan bod komt. Maar ook hoe de weg daarnaartoe een verbazend lang parcours is.

Voor wie het gemist heeft: in Tongeren kan je nog altijd met ledenkorting naar De oudheid in kleur.

Zulma

In 2024 bestaat het Roger Raveel Museum 25 jaar. Tijd dus dat Raveel’s muze en manager alle aandacht krijgt: zonder Zulma geen museum in Machelen-aan-de-Leie. Naast de welverdiende ode is er ook de tentoonstelling ‘De essentie’. Zet je schrap voor de meest relevante werken van Raveel en enkele fijne verrassingen.

Parel

Eindigen doen we met een trip naar Den Haag. In het chique Mauritshuis loopt momenteel een overzichtstentoonstelling van Kortrijkzaan Roelant Savery (1578-1639). Natuurlijk is het ook dé gelegenheid om nog eens het ‘Meisje met de parel’ in de ogen te kijken. Beluister alvast wat Spinvis over dit topwerk van Vermeer denkt.

Zo, met deze tentoonstellingen ben je vast een voorjaar zoet. Bekijk voor je een museumtrip plant zeker het aanbod workshops en maak gebruik van de vaak inspirerende gezinspakketten. Vergeet niet te denken aan je ledenvoordeel en de museumpas voor korting. Veel plezier!

Foto: ©KBR

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 06/03/2024, laatste update op: 29/04/2024