Mijn dochter heeft een zoon die intussen een twintiger is. In deze fase van zijn leven kan hij een financieel duwtje in de rug goed gebruiken. Ik zou daarom graag een testament laten opmaken waarin ik mijn nalatenschap rechtstreeks aan mijn kleinkind doorgeef. Kan ik dat doen?

Als je geen testament hebt, zal je dochter volgens het wettelijk erfrecht automatisch je vermogen erven. Bovendien is zij een beschermde erfgenaam. Je kan dus niet zomaar zelf beslissen om alles door te schuiven naar je kleinzoon zonder je dochter daarin te kennen.

Generatie- of erfenissprong

Toch zijn er mogelijkheden om een generatie- of erfenissprong te maken. Zo mag iedere erflater vrij over de helft van zijn vermogen beschikken. Het kan dus nooit een probleem vormen om alvast de helft van je nalatenschap rechtstreeks aan je kleinkind te laten toekomen.

Je dochter kan de erfenis verwerpen. De nalatenschap komt dan automatisch bij je kleinzoon terecht. Maar de beslissing om ‘een erfenis te verwerpen’ kan een erfgenaam pas nemen als de nalatenschap openvalt (dus na het overlijden). Daardoor ben je nooit helemaal zeker dat de zaken op dat moment verlopen zoals je dat zelf voor ogen had.

Je kunt met je dochter en eventueel ook je kleinzoon een familiepact sluiten. Zoiets is nog maar mogelijk sinds september 2018, toen het erfrecht hervormd werd. Een familiepact is een overeenkomst waarin afspraken worden gemaakt over een nalatenschap. Deze afspraken zijn bindend voor alle partijen.

LEES OOK > Wat mag ik zelf beslissen over mijn nalatenschap?

Nieuwe regels schenkbelasting

Nog goed om te weten: in Vlaanderen zijn ook de regels over de schenkbelasting veranderd. Goederen die een erfgenaam binnen het jaar na het overlijden aan zijn eigen kinderen doorgeeft, worden niet nog eens belast. De erfbelasting die je dochter al betaald zal hebben, zal voldoende zijn. Ze moet er zich wel van bewust zijn dat een jaar – zeker in periode na een overlijden – zo om is. Nadien geldt de vrijstelling immers niet meer.

Deze vraag kwam aan bod in ons Magazine voor GROOTouders (juni, juli, augustus 2019). Wil je het Magazine voor GROOTouders ontvangen? Schrijf je dan in voor het magazine en de bijbehorende nieuwsbriefVolg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 28/12/2019, laatste update op: 08/02/2023