Grootouders moeten lekkere puddinkjes en koeken in de kast hebben om de kleinkinderen te verwennen. Maar hoekbeschermers op de meubels? En kuisproducten die niet op grijphoogte mogen staan? Daar wordt vaak niet meer aan gedacht. Jong geweld in huis brengt nochtans nieuwe uitdagingen. Hoe kan je je huis kindproof maken?
‘Pas op!’ Het moet zowat de meest gebruikte waarschuwing zijn wanneer kleinkinderen op bezoek zijn bij de grootouders. Want bij de grootouders is het huis meestal niet meer helemaal kindproof, zoals dat thuis is.
En dat is ook logisch, want de eigen kinderen zijn al lang het huis uit, voor de kleinkinderen weer binnenkomen. Dus: Pas op voor dat schuifraam! Pas op voor de kast die dichtklapt. Pas op voor het tapijt dat omgeplooid ligt!
Er zijn dan ook heel wat risicofactoren waar rekening mee gehouden moet worden als een kind bij je thuis is, zeker wanneer het bijvoorbeeld komt logeren of wel vaker een dagje bij jullie doorbrengt. Moeten alle grootouders nu meteen hun huis gaan verbouwen? Zeker niet. Met een paar kleine aanpassingen wordt ook het huis van oma en opa kindproof.
De wereld ontdekken
Helena Sienaert, docent aan Arteveldehogeschool en experte risicovol spelen legt uit hoe kinderen hun omgeving ontdekken, en welke rol risico’s daar in spelen.
‘Kinderen ontdekken spelenderwijs zichzelf en de wereld. Het is dus belangrijk dat je hen de kans geeft om ten volle te spelen, ook wanneer ze daarbij kleine risico’s nemen en hun grenzen verleggen. Dat vinden kinderen vaak spannend, en dankzij risicovol spelen, leren ze – vreemd maar waar! – net veiliger spelen.
Komen je kleinkinderen op bezoek? Kijk dan even op hun ooghoogte naar je huis en tuin. Welke gevaren kunnen de aandacht van de kleinkinderen trekken en zijn binnen hun handbereik? Hoe ernstig zijn de mogelijke letsels, en wegen die op tegen de speelwaarde?’
Eigen ervaring
‘Als jullie schat bijvoorbeeld urenlang plezier beleeft aan het ruwe muurtje in de tuin (erop klimmen, er winkeltje aan spelen, erop schilderen met water), hoe erg vind je het dan als hij/zij daarbij een schram of buil oploopt? Kinderen leren immers beter uit eigen ervaring dan door een uitleg van volwassenen.
Weeg af welke letsels je aanvaardbaar vindt, en bespreek dit ook met de ouders van het kind. Je hoeft niet je hele huis en tuin te verbouwen. Vooral gevaren die onherkenbaar zijn voor kinderen en tot blijvende letsels kunnen leiden, pak je aan.
Ga daarna samen met je kleinkinderen op ontdekking in en om het huis. Hou een oogje in het zeil om te zien hoe competent de kinderen zijn in het omgaan met risicovolle situaties, en om blijvende letsels te voorkomen. Zet je kleinkinderen aan het denken over manieren om veilig te spelen en ongelukjes te voorkomen. Zo ondersteun je hen om risicocompetenter te worden. Je huis kindproof maken is belangrijk, maar je kleinkinderen wereldproof maken evenzeer!’
LEES OOK > Risicovol spelen: tips om je kinderen veilig en avontuurlijk te laten spelen
In de woonkamer
- Meubels met scherpe hoeken kan je beveiligen met hoekbeschermers. Er bestaan handige opzetstukjes die je snel kan aanbrengen en weer kan weghalen. Hetzelfde geldt voor stopcontacten die je makkelijk kan beveiligen met een afdekplaatje.
- Planten hebben een grote aantrekkingskracht op kinderen, dus zorg ervoor dat die planten niet giftig zijn en dat bloempotten niet omgetrokken kunnen worden.
- Sluit ruimtes af zodat de kindjes niet op eigen houtje de trap op klauteren of naar buiten glippen. Dat kan door enkele deuren simpelweg gesloten te houden of eventueel door een traphekje te plaatsen.
- Een regel die voor elke ruimte geldt: laat geen gevaarlijke voorwerpen rondslingeren.
In de keuken
- Er bestaan kast- en ladebeveiligers die ervoor zorgen dat de onderste kasten en lades niet zomaar opengaan.
- Scherpe voorwerpen en schoonmaakmiddelen moeten altijd zo ver en veilig mogelijk gehouden worden voor kleine kinderen. Hetzelfde geldt voor elektrische apparaten en snoeren waaraan getrokken kan worden door die nieuwsgierige kleintjes.
- Ben je in de weer met hete potten en pannen? Hou de kinderen dan uit de buurt of betrek hen bewust bij het koken, maar dan op een veilige manier, op veilige afstand.
LEES OOK > S.O.S. het eerste logeerpartijtje van je kleinkind
In de badkamer
- Een antislip-mat in bad of de douche kan valpartijen voorkomen, voor kleinkinderen én grootouders!
- Moeten de kinderen in bad? Vergeet dan niet eerst zelf even te checken of het water niet te warm is en zorg ervoor dat de kraan niet bediend wordt door de kindjes. Blijf daarom steeds in het zicht van de kinderen, zodat je kan ingrijpen als er iets misloopt.
- Douche-en badproducten berg je best op. Tenzij je het leuk vindt om die dure shampoo uitgegoten te zien worden in bad.
In de tuin
- Laat geen tuingereedschap rondslingeren en wees voorzichtig met giftige planten of planten die pijn kunnen doen.
- Je kan zones afbakenen als de kinderen te jong zijn om gevaar in te schatten. Heb je een waterpartij? Wees dan extra voorzichtig en laat de kinderen nooit alleen in de buurt van dat water.
LEES OOK > BBQ en vuurkorven: hoe hou je het brandveilig met kinderen?
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 12/05/2021, laatste update op: 02/05/2023