‘De wijsheid komt met de jaren’ is niet voor niets een cliché. Met het verstrijken der jaren doe je heel wat levenservaring op, en die wil je graag aan je kleinkinderen doorgeven. Naast praktische vaardigheden zoals koken, fietsbanden plakken, naaien of tuinieren, breng je je kleinkinderen ook levenslessen bij. Welke belangrijke vaardigheden leren kleinkinderen van hun grootouders? We zetten er een aantal op een rij.

De kunst van het relativeren

Opa’s en oma’s winden zich niet zo snel op over onbelangrijke zaken. Jonge kinderen denken vaak dat alles belangrijk is en maken gemakkelijk van een mug een olifant. Als grootouder help je je kleinkinderen beetje bij beetje om het onderscheid te maken tussen belangrijke en minder belangrijke zaken.

Al doende leren

Een vogelhuisje timmeren, koekjes bakken, een sjaal breien, … oma en opa leren het hun kleinkinderen met veel plezier. Bovendien leggen ze daarbij veel geduld aan de dag. Ze geven hun kleinkinderen de ruimte en de tijd om op hun eigen ritme dingen te ontdekken en te leren.

Naast praktische vaardigheden leren kinderen zo al doende dat het leerproces in stapjes gaat, met vallen en opstaan, en dat het geen zin heeft om je op te jagen.

Zich aanpassen aan andere regels

Er wordt vaak gezegd dat de kleinkinderen bij hun grootouders meer verwend worden dan thuis. Ze krijgen bijvoorbeeld meer snoep, of iets meer schermtijd.

Maar dat betekent niet dat er bij oma en opa geen regels gelden. Misschien mag een kind thuis zijn schoenen aanhouden, maar moet het die bij oma en opa uittrekken. Of krijgt een kind dat thuis nog niet moet meehelpen met de afwas bij zijn grootouders wel een keukenhanddoek in zijn handen gestopt.

Doordat ze zich thuis, op school en bij oma en opa aan andere afspraken moeten houden, leren kinderen zich aan te passen aan verschillende omgevingen.

LEES OOK > Andere regels bij oma en opa: hoe ga je daar als ouder mee om?

Grootouders versterken familiebanden, normen en waarden

Dankzij hun grootouders komen kinderen veel te weten over de familiegeschiedenis. Opa en oma vertellen graag over hoe het er vroeger aan toeging en wat mama en papa zoal uitspookten als kind. Ze laten hun kleinkinderen ervaren dat het fijn is om op je familie te kunnen terugvallen en dat kleine dingen het leven waardevol maken.

Als grootouder ben je een vat vol wijsheid waaruit je kleinkinderen maar al te graag tappen. Door de kennis en vaardigheden die je in de loop van je leven hebt vergaard door te geven aan je kleinkinderen, breng je hun belangrijke levenslessen bij en creëer je warme herinneringen voor later.

Ons Magazine voor GROOTouders ook ontvangen? Schrijf je dan in voor het magazine en de bijbehorende nieuwsbriefVolg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 24/10/2019, laatste update op: 02/05/2023