‘Toe? Pleeease?’ Je kinderen blijven erom zeuren, en zelf zie je ’t ook wel zitten om zo’n harige kompaan in huis te halen. Maar hoe begin je daaraan? Wat moet je weten en waarop moet je letten? An Lemmens, hondenvriend en -kenner van het zuiverste ras, vertelt het ons met veel plezier. We geven een pootje, gaan braaf zitten en krijgen als beloning: heel wat hapklare brokken informatie over de do’s & don’ts bij de aanschaf van een hond.
Nestdrang
We kunnen misschien eerst eens binnen piepen ten huize Lemmens: welke plaats nemen honden in bij jullie?
An Lemmens: ‘Oh, een heel grote. En die “plaats” mag je letterlijk nemen, want we hebben er drie en die palmen flink wat ruimte in. Daarnaast nemen ze in de figuurlijke zin veel plaats in, en zo hoort het ook. Voor honden moet je tijd maken, anders kan je die beestjes niet geven wat ze nodig hebben.
Eigenlijk zijn dat drie extra kinderen, dus drie keer extra zorgen. Zeker in ons geval: het zijn oude honden die al wat vaker naar de dierenarts moeten en regelmatig medicatie nodig hebben. Voor kinderen is het fantastisch om op te groeien met dieren, maar voor de ouders komt er heel wat bij kijken.’
Waarmee we meteen belanden bij het thema van dit interview: een hond haal je best niet zomaar in huis.
An Lemmens: ‘Klopt. Je haalt een levend wezen in huis waarvoor je – met wat geluk – tien jaar moet zorgen. Ik zie vaak koppels die een pup kopen omdat ze zo al wat willen “oefenen” voordat ze een kindje krijgen. Het is een manier om een beetje toe te geven aan hun nestdrang: “Als we dan een kindje hebben, kan het samen met onze hond opgroeien!” Sorry, maar volgens mij is dat een recipe for disaster. Want noch met een puppy, noch met een baby weet je waaraan je begint. Het zijn elk apart al zeer intense ervaringen, dus die twee combineren… Ik zie dat echt niet graag gebeuren.’
LEES OOK > Help, mijn kind wil een huisdier!
In goede en slechte dagen
Wat zijn volgens jou de belangrijkste voorwaarden als je een hond wil?
An Lemmens: ‘Iedereen van het gezin moet achter de beslissing staan en zin hebben om voor dat dier te zorgen. Kinderen kunnen heel overtuigend zeuren om een hond, en als ze oud genoeg zijn, kunnen ze er wel voor zorgen, maar de eindverantwoordelijkheid ligt toch bij de ouders. Het zijn de ouders die de voeding kopen, met dat dier naar de dierenarts gaan én de rekeningen betalen.
Dus check eerst eens of je de middelen hebt om een hond te houden, in goede en slechte dagen. Als er iets misgaat, heb je dan wat reserve voor een operatie of dure medicatie? Kan je een dierenhotel betalen als je hond niet meekan op vakantie? Kijk ook naar je tijdsbesteding en wees vooral eerlijk met jezelf. Kan je elke dag tijd maken om te wandelen of bestaat de kans dat je dat niet lang zal volhouden?
In dat laatste geval is een hond misschien niets voor jouw gezin. Dan zijn er zeker en vast leuke alternatieven: jullie kunnen misschien wekelijks met asielhonden gaan wandelen of een tijdelijk opvanggezin zijn voor hondjes. Dat is een heel ander en lichter engagement dan gedurende tien à twaalf jaar dagelijks voor een dier te zorgen.’
Is de plaats waar je woont van belang?
An Lemmens: ‘Ja, maar dat betekent niet per se dat je voor een grote hond een enorme lap grond moet hebben en dat voor een kleine hond een appartementje volstaat. Zo had ik vroeger een mastino napoletano, een uit de kluiten gewassen hond. Ik moest haar uiteraard niet op een paar vierkante meter steken, maar het was niet zo dat zij constant rondjes wou rennen en een tuin van een hectare nodig had om gelukkig te zijn.
Aan de andere kant heb je dan jack russells, kleine hondjes met een super actief en vinnig karakter. Voor zulke beestjes zal het niet genoeg zijn om af en toe een toertje te doen rond de blok.’
Grommen vs. bijten
Zijn er bepaalde rassen die je beter niet of net wel in huis kan halen als je een gezin hebt met jonge kinderen?
An Lemmens: ‘Aan mensen die op zoek zijn naar een hond, geef ik altijd het advies om te kijken naar die hond zelf. Bepaalde rassen hebben inderdaad bepaalde kenmerken, waardoor een labrador bijvoorbeeld bestempeld wordt als grote kindervriend en een dobermann absoluut niet. Maar ik ken evenveel gezinnen waar een labrador toch iemand gebeten heeft.
Alles hangt af van het karakter van die specifieke hond. Hoe reageert hij op kinderen? Hoe goed is hij gesocialiseerd? En natuurlijk hangt veel af van wat je kinderen allemaal uitspoken met die hond. Dat is zelfs het allerbelangrijkste.’
Want niet elke hond vindt grabbelende kinderhandjes even leuk.
An Lemmens: ‘Klopt, als een kind een hond lastigvalt, moet dat dier de mogelijkheid hebben om weg te gaan. Een hond zal nooit meteen bijten, maar eerst heel veel signalen geven dat het hem niet aanstaat. Weggaan, oren platleggen, lip optrekken, grommen… Allemaal soorten van gedrag waarmee hij iets wil zeggen. Dat mag je dus nooit bestraffen.
Ik zie veel mensen die een hond terechtwijzen omdat hij bijvoorbeeld gromt naar een kind, terwijl dat eigenlijk een flink dier is. Hij bijt niet, maar geeft aan “tot hier en niet verder”. Dus laat die hond zijn signalen geven en voed je kinderen daarin op. Leer hen dingen zoals: als de hond weggaat, laat je hem weggaan. Als hij zijn lip optrekt, stop met wat je aan het doen bent.’
Dan is het toch wel nodig om je op voorhand te informeren over zulke signalen?
An Lemmens: ‘Zeker en vast! Hoe meer je je inleest, hoe beter. Veel mensen die een hond in huis halen, denken dat honden kwispelen als ze zich blij voelen en grommen als ze kwaad zijn, maar het omgekeerde kan ook.
En zelfs als je je op voorhand goed informeert over honden in het algemeen, vraagt het tijd om je eigen hond goed te leren lezen. Hou er rekening mee dat het in het begin wat moeilijk kan gaan en dat het misschien niet meteen klikt. Er komt uiteindelijk een compleet andere identiteit binnen in je gezin, je moet elkaar leren begrijpen. Schiet vooral niet in paniek als het de eerste maanden niet vlot loopt. Doe je hond niet zomaar weg, maar vraag hulp. Kleine aanpassingen kunnen wonderen verrichten.’
LEES OOK > Huisdier én een kruipende baby: waar moet je op letten?
#adoptdontshop
Elk gezinslid ziet het zitten, jullie zijn goed geïnformeerd en beslissen om voor een hond te gaan. Wat is dan de volgende stap?
An Lemmens: ‘Stel jezelf de vraag wat je een hond kan bieden en wat je wil terugkrijgen: zoek je een maatje om mee te gaan lopen of wil je een couchpotato om samen tv te kijken? Als je dat voor jezelf en je gezin hebt uitgemaakt, kan je gericht op zoek gaan.
Ik ben heel erg pro-adoptie. Mensen met kinderen hebben vaak schrik om te adopteren, terwijl je bij een adoptie veel meer informatie hebt over de hond dan wanneer je ergens een pup gaat halen. De illusie leeft dat je een pup helemaal kan kneden naar je gezin, maar dat is absoluut niet zo. Het kan best zijn dat het karakter van die pup totaal niet matcht met jullie. Je hebt ook labradors die heel zenuwachtig zijn en de drukte van kinderen niet goed verdragen.”
Je waarschuwt regelmatig voor broodfokkers. Kan je daar wat meer uitleg over geven?
An Lemmens: ‘Bij een broodfokker zijn er altijd pups ter beschikking, vaak van verschillende rassen. Je kan er zoals in een winkel binnenstappen en even later buitengaan met een hondje. Je moet nooit maanden wachten op een nestje. Broodfokkers hebben dikwijls een heel chique website en ze adverteren op tweedehandssites. Wanneer ouders hun kind bij een bepaalde gelegenheid, op die bepaalde dag, een hondje cadeau willen doen, komen ze vaak bij broodfokkers terecht.
Het probleem is dat die honden geen socialisatie meekrijgen. Weggaan, de lip optrekken of grommen als waarschuwing: het zijn allemaal dingen die pups normaal leren van hun moeder, maar bij broodfokkers worden ze onmiddellijk gescheiden van de moeder. En dan krijg je dus hondjes die onmiddellijk bijten als ze lastiggevallen worden. In combinatie met kinderen haal je dan eigenlijk een tikkende tijdbom in huis, dat kan levensgevaarlijk zijn.’
Klein en groot verdriet
Maar als je op de juiste plek een hond vindt, heb je ʻr wel een heel goeie vriend bij.
An Lemmens: ‘Oh ja, het is voor kinderen ontzettend waardevol om op te groeien met een hond in de buurt! Het brengt hen empathie en verantwoordelijkheid bij en het is ook gewoon fijn, zo’n kameraadje bij wie je je verhaal kwijt kunt.
Ikzelf ging als kind vaak naast mijn hond zitten om hem alles te vertellen, zowel mijn klein als mijn groot verdriet. Een hond kan echt een houvast zijn op moeilijke momenten.’
Honden leven minder lang dan mensen, dus er komt een dag dat kinderen afscheid moeten nemen van hun huisdier…
An Lemmens: ‘Mijn dochter Zappa-Rosa heeft al van drie honden afscheid moeten nemen, en bij de laatste maakte ze dat bewust mee. Ze was erbij toen hij stierf en we hebben hem samen begraven. Het waren intense momenten die een grote impact op haar hadden. Zij en ik spraken er deze morgen toevallig nog over, en toen besefte ik nog maar eens dat het pure rijkdom is als je zulke dingen kan meegeven aan je kinderen.
De dood hoort bij het leven en Zappa-Rosa is nu op een leeftijd dat ze daar vragen over stelt, dus ik ben “blij” dat we dat samen konden meemaken. Zij heeft nu een beeld, een voorbeeld van hoe een leven kan eindigen. Ons hondje was oud en ziek, maar wij waren bij hem. Hij was rustig, we namen afscheid en hij ligt nu op een mooi plekje in de tuin. Hoe afschuwelijk de dood van zo’n vriend ook blijft, ik vind het ontzettend waardevol dat Zappa-Rosa dat heeft meegemaakt.’
Hartelijk dank voor deze diervriendelijke babbel!
Dit artikel verscheen in april 2023 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.
Gepubliceerd op: 24/04/2023, laatste update op: 13/06/2023