Fietsen naar het werk zit in de lift. Maar ook recreatief fietsen heeft de wind mee. Zet je helm op voor een rondje fietsroutes in Vlaanderen en Nederland.

West-Vlaanderen

We beginnen in West-Vlaanderen. Daar telden ze vorig jaar 6,8 miljoen recreatieve fietsers. Met 18 nieuwe trajecten is er nu in elke West-Vlaamse stad of gemeente een fietsroute. Je vindt ze op visitwestvlaanderen.be.

Alle fietsroutes zijn opgenomen in het fietsnetwerk en staan vermeld op vier fietsnetwerkkaarten die ingedeeld zijn per regio: het Brugse Ommeland, de Kust, de Leiestreek en de Westhoek. Handig voor wie het liever uitzoekt ‘op papier’. Alle vijf de Vlaamse provincies hebben trouwens hun fietsaanbod zowel digitaal als op kaart.

Oost-Vlaanderen

Zoek je routes in Oost-Vlaanderen dan kan je terecht bij routen.be.

Daar krijg je suggesties per thema en kan je fietsroutes in je buurt vinden door te zoeken op de naam van de gemeente. Je kan ook de lengte van de route instellen. In toeristentempo zonder e-bike is maximum 40 km aangewezen. Fietsen er kinderen mee, met een eigen fiets, dan is het wenselijk om de route zo kort mogelijk te houden.

Handig zijn de knooppunten. Op die manier kan je op een bewegwijzerde route een tocht korter of langer maken. Wie niet vertrouwd is met het systeem vindt instructies op de (Oost-Vlaamse) website: routen.be/hoe-werken-knooppunten.

LEES OOK > Veilig met je kind op de fiets: 10 tips

Antwerpen

In de provincie Antwerpen staan de Kempen borg voor een aantal onvervalste klassiekers. Zopas kreeg de Fietskaart Kempen een update. Meer info via kempen.be.

Vlaams-Brabant

Weet jij waar Rossem, Meuzegem of Ossel ligt? Het zijn charmante dorpjes in Vlaams-Brabant op de ‘De Boeck op steltenroute’. Trappen en een biertje tappen, kan op de Lambiek-Bruegelroute, Geuze gravelroute of Cornet Gravelroute. Voor nog meer verzet ga naar toerismevlaamsbrabant.be.

Limburg

In Limburg zit er een tweedaagse in. Dag één kan je ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk. Je start aan knooppunt 91 waar je dwars door de vijvers van De Wijers fietst. De tweede dag zet je de weg verder via ‘Fietsen door de Bomen’ in Bosland. Op knooppunt 272 trap je 10 meter hoog door de kruinen van de bomen. Het complete Limburgse aanbod vind je via visitlimburg.be.

LEES OOK > Wat je moet weten over de elektrische fiets

Van de Kust tot de Kempen

Ideaal voor de fervente fietser zijn de Vlaamse icoonroutes. De officiële Gids van die routes is zonet helemaal opgefrist en biedt een compleet overzicht. Je kan kiezen uit de Kustroute (85 km), Frontroute 14-18 (100 km), Schelderoute (181 km), Kunststedenroute (332 km), Groene Gordelroute (126 km), Kempenroute (213 km), Heuvelroute (459 km) of Maasroute (63 km). Het boek is uitgegeven bij Lannoo en je kan de gids met ledenkorting bestellen bij Standaard Boekhandel.

Nederland

Eindigen doen we in Nederland met zijn onvolprezen en uitgebreid fietsnetwerk. Zopas verscheen het Fietsboek Zuid-Nederland met accurate en downloadbare wegbeschrijvingen. De 30 uitgestippelde tochten in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg zijn zeer aantrekkelijk voor wie houdt van fijne familietochtjes. In Groede, Geldrop of Grubbenvorst: Fietsen en genieten maar!

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 17/05/2023