Wat als je niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning, maar de huurprijzen op de private markt toch te hoog liggen voor je inkomen? Bestaan er nog andere systemen om een woning te huren met een beperkt budget?

Sinds 1 juli 2023 rolt de Vlaamse overheid Budgethuren uit. De doelgroep: mensen die te veel verdienen voor een sociale woning en te weinig voor de private huurmarkt. Budgethuurwoningen zijn nieuwbouwwoningen of woningen waarvan het EPC-label met minstens twee labels steeg. Op een online woningportaal kan je je kandidaat stellen voor een woning.

Als huurder krijg je 15% korting op de berekende markthuurprijs. Loting bepaalt wie de woning krijgt. Bepaalde woningen kunnen voorbehouden worden voor mensen met specifieke noden. Je kan een attest voor Budgethuren aanvragen op voorwaarde dat jij of je partner geen woning of perceel voor woningbouw bezit. Je inkomen op jaarbasis mag ook niet hoger zijn dan:

  • 51.990 euro voor een alleenstaande.
  • 74.280 euro voor een alleenstaande met één persoon ten laste, te verhogen met 4.170 euro per persoon ten laste vanaf de tweede persoon ten laste.
  • 74.280 euro voor andere personen, te verhogen met 4.170 euro per persoon ten laste.

Ook voor verhuurders heeft Budgethuren voordelen, zoals 27 jaar lang garantie van betaling, een verhuursubsidie van 15% en nog veel meer. Meer info via vlaanderen.be/budgethuren.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 04/06/2024