Ik las ergens dat energiezuinige toestellen goed zijn voor je energieverbruik, maar in de winkel vind ik alleen maar diepvriezers met label C of slechter. Hoe zit dat nu met de energiezuinigheid van diepvriezers? Is het de moeite om mijn oude vriezer te vervangen?
Energiezuinigheid van diepvriezers
Europa voerde in 1994 een energielabel in voor elektronische toestellen. Vanaf toen was het mogelijk om in de winkel het energieverbruik te vergelijken. Dat energielabel ging van G (rood en energieverslindend) tot A (groen en energiezuinig). Gaandeweg werden apparaten alsmaar energiezuiniger en kregen de meeste een A-label. Daarom besliste Europa in 2012 om plusjes toe te voegen. Voor koelkasten en diepvriezers was B plots de slechtste categorie en A+++ de beste.
Vorig jaar kwam er dan een nieuwe manier van labels toekennen, opnieuw van G tot A, maar de eisen voor elk label werden een stuk strenger. Toestellen die vroeger A++ haalden, krijgen volgens de nieuwe aanpak een C of een D. Dat geeft opnieuw ruimte om apparaten te verbeteren.
LEES OOK > Het energielabel: zicht op de totale kostprijs
Vervangen
Maken we het even concreet voor jouw diepvriezer: een tien jaar oude kastdiepvriezer, met een inhoud van ongeveer 250 liter en een A++-label, verbruikt jaarlijks ongeveer 223 kWhstroom. Dat komt nu overeen met 145 euro. Een nieuw model met een D-label verbruikt elk jaar 176 kWh of 114 euro. Een C-label houdt je eten bevroren met een jaarverbruik van 150 kWh of 97 euro. Die nieuwe C-label-diepvriezer is zo goed geïsoleerd dat hij zestien uur bevroren blijft bij stroomuitval, tenminste als je de deur dichthoudt. Kies je voor een diepvrieskist, dan kan dat zelfs oplopen tot vijftig uur.
Is je vriezer ouder dan vijftien jaar? Dan loont het waarschijnlijk de moeite om hem te vervangen.
LEES OOK > Wassen en drogen: onze aankoop- en wastips
Dit artikel verscheen in december 2022 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.
Gepubliceerd op: 19/12/2022, laatste update op: 16/05/2023