Tijdens de energiecrisis las ik dat de huurprijzen van energieverslindende woningen niet meer geïndexeerd mochten worden. Recent heeft onze huisbaas de huur toch weer opgeslagen. Mag je huisbaas zomaar de huurprijs verhogen?

Verhogen huurprijs

Het klopt dat van 1 oktober 2022 tot en met 30 september 2023 de huurprijzen van woningen met een slecht energielabel (EPC E en F) of zonder energielabel niet geïndexeerd mochten worden, en die met een matig energielabel (EPC D) maar voor 50%.

Dit was een maatregel van de overheid om huurders in energieverslindende woningen te beschermen tijdens de energiecrisis en verhuurders aan te zetten om de woningen energiezuiniger te maken, vertelt Carmen De Deken, klantenadviseur Private Huur bij Wonen in Vlaanderen.

Sinds 1 oktober 2023 mogen de huurprijzen van die woningen wel weer verhoogd worden, maar mét een correctiefactor. Verhuurders mogen dus niet de volledige indexatie aanrekenen voor woningen met EPC-labels D, E en F en voor woningen zonder geldig EPC-attest. Via deze tools kan je eenvoudig en snel je nieuwe huurprijs berekenen.

LEES OOK > Tijd om van energiecontract te veranderen? Dit zeggen de energieprijzen in februari.

Te veel betaald

Is je huurprijs sterker opgeslagen dan wat de berekening aangeeft? Of heeft je huisbaas de huurprijs in de voornoemde periode geïndexeerd, terwijl je geen energiezuinige woning huurt? Dan kan je wat je te veel betaalde in mindering brengen van de huur. Je meldt dit best eerst aan de verhuurder. Of je kan de verhuurder (via een aangetekend schrijven) vragen om wat je te veel betaalde terug te storten.

Als je twijfelt aan de correctheid van het EPC-attest van je huurwoning kan je een klacht indienen bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap op apps.energiesparen.be/klachtenformulier_EPC. Als blijkt dat je klacht terecht is, kan je wat je te veel betaalde terugvorderen of aftrekken van de huur.

Dit artikel verscheen in februari 2024 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 09/02/2024