Tijd om de kerstboom te zetten! Maar hoe kies je een duurzame kerstboom? Is een echte boom de beste keus? Of zijn er betere alternatieven? We hebben het voor je uitgepluisd.

De boom in

Het blijft een leuke traditie: samen een spar uitkiezen, die in de auto laden en hem thuis feestelijk versieren.

Toch is ook de plastic kerstboom populair geworden. Lekker makkelijk: je haalt hem gewoon elk jaar van de zolder, en je hebt geen gedoe met uitvallende naalden, aarde en beestjes in de woonkamer.

Maar wat is beter voor het milieu? Het antwoord op die vraag blijkt niet zo rechttoe-rechtaan. Het hangt er vooral van af hoelang je kerstboom meegaat.

Duurzame kerstboom

Een levende kerstboom heeft op zich een kleine milieu-impact. Maar als je hem met de auto gaat halen, kan hij toch flink vervuilend zijn. Al na 10 km met je benzine- of dieselauto doe je het voordeel van die natuurlijke kerstboom teniet.

Je zoekt er dus best eentje bij jou in de buurt. Zet die thuis (niet vlak bij de verwarming!) met kluit in een pot, en geef hem genoeg water. Als je hem achteraf in volle grond plant, kun je hem volgend jaar gewoon opnieuw gebruiken.

Geen groene vingers? Geef je boom dan na gedane dienst met de gemeente-ophaling mee. Hoe leuk een kerstboomverbranding ook is, daarmee maak je de milieu-impact weer een pak groter.

LEES OOK > Socioloog Walter Weyns over waarom we feesten: ‘Mensen zijn op zoek naar verbinding met anderen’

Kunst die blijft

Een doorsnee kerstboom uit plastic heeft – vooral bij de productie – een veel grotere impact op het milieu en het klimaat. Je moet hem al gauw 10 kerstperiodes gebruiken om milieuwinst te boeken op een echte boom die je jaarlijks zou kopen.

Heb je al een kunstboom staan? Draag er dan goed zorg voor. Zo kan hij jaren mee.

Wil je er een kopen? Kies dan voor kwaliteit. Of, beter nog: geef er eentje een tweede leven. Vraag na bij kennissen of iemand er eentje liggen heeft, loop eens langs bij de kringloopwinkel, of zoek er een op tweedehandswebsites.

De winnaar: DIY

De titel van ‘meest duurzame kerstboom’ gaat eigenlijk naar nog een ander soort kerstboom: een die je zelf in elkaar knutselt!

Met wat overschotjes hout timmer of knoop je zo je hoogst persoonlijke boom in elkaar. Je kunt het zo moeilijk maken als je wil, maar je hoeft geen handige harry te zijn om iets moois te maken. Duurzaam, én iets om trots op te zijn.

Weinig plek? Maak er dan eentje in 2D. Met een paar latjes, wat tape of touw tover je zo een fancy boom tegen de muur. Hoe je ‘m verder invult en versiert, hangt helemaal af van jouw smaak en fantasie. (Of zoek wat inspiratie op Pinterest)

Creatief met kerstdecoratie

Denk je ook aan de decoratie van je kerstboom? Als je alle kerstballen, slingers en andere versiersels goed opbergt, kunnen ze jaren mee.

Nog een beter idee: maak je eigen ornamenten voor de kerstboom. Bak figuurtjes in brooddeeg, haak sterretjes, vouw een kerstengel, en knip slingers uit kleurige pagina’s van oude tijdschriften. Leuk om samen te doen op een regenachtige zaterdag!

Of kijk eens buiten in de tuin en het bos: bessentrosjes, sierappeltjes, takjes hulst en dennenappels zijn minstens even mooie versiersels om die duurzame kerstboom helemaal af te maken.

Wedden dat de kinderen met veel enthousiasme aan het sprokkelen en knutselen gaan?

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 09/12/2021, laatste update op: 21/12/2023