Elke ouder, vroeger en nu, wil z’n kind de beste voorbereiding bieden op het verdere leven. Maar wat ’het beste’ is, wordt sterk gekleurd door maatschappelijke ontwikkelingen en wetenschappelijke inzichten. Babytips en wijsheden van vijftig jaar geleden kunnen aardig verschillen van de opvattingen vandaag.
Vraag jij je wel eens af waarom je zoon of dochter soms zucht om je goedbedoelde adviezen in verband met de kleinkinderen? Misschien ontdek je het antwoord hieronder.
Babyadvies 1: Knuffelbeer in de kast
Gezellig toch, je kleinkind induffelen samen met die favoriete knuffelbeer? Misschien zelfs eentje waar je zoon of dochter nog mee geslapen heeft. Alleen zijn knuffels vandaag in de eerste plaats bedoeld om mee te spelen en niet om mee te slapen. Want het is bewezen dat knuffels, kussens en losse dekens het risico op verstikking vergroten.
Sinds halfweg de jaren negentig zet Kind en Gezin volop in op de preventie van wiegendood. Daarbij hoort de belangrijke aanbeveling om kindjes op hun rug te laten slapen. Terwijl vroeger net de buikligging werd aangeraden. Sinds deze switch is het aantal gevallen van wiegendood gedaald van 104 in 1994 tot zo’n 15 per jaar vandaag.
Sommige jonge ouders maken daarnaast gebruik van nieuwe technologieën, zoals ademende matrassen of sensormatjes die de hartslag van hun baby meten. Van die gadgets was vroeger nog geen sprake. Ze kunnen helpen bij de gemoedsrust en dus de nachtrust van je zoon of dochter, maar ze geven veeleer een vals gevoel van veiligheid. In de buurt blijven en toezicht houden blijft het allerbelangrijkste. Ook als je kleinkind komt logeren dus.
Babyadvies 2: Melk is goed voor elk?
Dat melk goed is voor elk werd decennialang in onze oren geknoopt. Kinderen moesten volle melk drinken, en liefst zo veel mogelijk, want er zit calcium in en daarvan krijg je sterke botten. Intussen is geweten dat marketeers de heilzame effecten van melk nogal hebben overdreven.
Uiteraard maken melkproducten deel uit van een gezond en een gevarieerd voedingspatroon, en is melk ook het voedingsmiddel bij uitstek voor jonge kindjes. Maar te veel melk leidt tot een te hoge inname van eiwitten, wat schadelijk kan zijn voor de nieren van een baby. Vandaag wordt dus maximaal 350 à 500 ml melkvoeding per dag aanbevolen vanaf de leeftijd van twaalf maanden. Heeft je kleinzoon of -dochter dorst? Geef dan liever water.
LEES OOK > Hoeveel moet een baby drinken per dag? En wat met melk?
Babyadvies 3: Suikertutje
Heb je ooit de fopspeen van je zoon of dochter in suiker of honing gedopt om een huilbui te beëindigen? Of zelfs in jenever, whiskey of cognac? Tja, enkele decennia geleden keken ouders daar helemaal niet zo vreemd van op. Dat suiker en alcohol niet bepaald gezond zijn voor een baby, werd doorgaans weggewuifd. Maar met de huidige kennis over gezonde voeding is zoiets ondenkbaar.
Wist je trouwens dat een fopspeen tegenwoordig alleen is aangeraden wanneer ze écht nodig is, en liefst alleen als deel van het slaapritueel? Tutjes zijn goed om de zuigbehoefte van een kind te bevredigen, maar te veel tut zuigen kan een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van het gebit.
Babyadvies 4: Potjestraining
Dat luiers tegenwoordig zo snel geknoopt, lekker zacht en lekvrij zijn, maakt het leven van baby’s én jonge ouders een stuk makkelijker. Maar er is ook een addertje onder het gras: volgens het UZ Antwerpen zijn kleuters tegenwoordig zes maanden tot één jaar later zindelijk dan vijftig jaar geleden. Terwijl in de jaren zestig 90 procent van de kinderen overdag droog was op de leeftijd van tweeënhalf jaar, gaat het vandaag om (p)amper 22 procent.
Zindelijk worden is sowieso een natuurlijk rijpingsproces waarbij elk kind een eigen tempo volgt. Kan je dan geen handje helpen? Jawel, door kinderen de kans te geven om te oefenen. Dat lukt het best als ouders, kinderopvang, grootouders en andere opvoeders afspraken maken over hoe ze het zullen aanpakken.
De zindelijkheidstraining helemaal overnemen is als grootouder uiteraard niet haalbaar. Maar geef gerust het goede voorbeeld en laat de deur van het toilet eens op een kier de volgende keer dat je je kleinkind opvangt. Zo maak je van ‘naar het toilet’ gaan iets heel normaals, dat er gewoon bij hoort.
LEES OOK > Hoe kan je helpen als je kleinkind op het potje gaat?
Babyadvies 5: Virtueel dorp
Waarom huilt mijn baby zo veel? Eet mijn peuter genoeg? Ben ik wel een goede ouder? Het zijn bezorgdheden die door het hoofd van elke ouder spoken. Heb je daar vroeger ook mee geworsteld? De kans is klein dat je er dan met je omgeving over sprak. Want opvoeden gebeurde binnen het gezin, en verder werd er weinig over gepraat. Behalve misschien met je eigen ouders die ‘de waarheid’ in pacht hadden.
Mama’s en papa’s van de jongste generatie gooien hun zorgen en moeilijkheden wel meer op tafel. En zelfs op het wereldwijde web. Twijfels zijn geen taboe meer, maar worden volop online besproken in een ‘virtueel dorp’ vol vrienden en kennissen. Zelfs andere ouders, die je zoon of dochter misschien niet eens in levenden lijve heeft ontmoet, maken er deel van uit.
Er is een overvloed aan informatie en een veelheid van waarheden, waaruit elke ouder de aanpak filtert die voor hem of haar het best werkt. En dat is alleen maar een verrijking. Dus wordt jouw raad in de wind geslagen? Maak je geen zorgen. Dat betekent niet dat ze niet geapprecieerd wordt.
Dit artikel verscheen in het Magazine voor GROOTouders (nr. 15, 2023). Ook ontvangen? Schrijf je dan in voor het magazine en de bijbehorende nieuwsbrief. Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 06/02/2023, laatste update op: 17/03/2023