Lieve Jutta,

Na weken van aarzelend proberen is het zover: mijn baby stapt.

Je zette vaak al een paar snelle, ieniemini pasjes en zakte dan door je knietjes. Maar nu stap je steeds vaker, steviger en verder. En dat terwijl je applaudisseert voor jezelf. Goed zo, Jutta!

Nu je stapt wordt jouw wereld groter. Dat is een mooie metafoor voor hoe ook onze wereld weer uitbreidt nu de vaccinatiegraad toeneemt en het bekende leven terug op gang komt. Onze agenda raakt steeds meer gevuld. Uitjes hier en daar, bezoekjes aan familie en vrienden, en koffietjes op een terrasje kleuren onze weekends.

LEES OOK > Baby stapt: zo kan je de motorische ontwikkeling van je baby stimuleren

Dagboek Jutta: hoera, mijn baby stapt!

Lockdownbaby

We nemen je ook voor het eerst mee naar het zwembad. Hoewel we ervan overtuigd waren dat je er je hartje zou ophalen als kleine wildebras en waterrat, blijk je toch liever op mijn schoot te zitten.

Terwijl je daar alles overschouwt, komt het besef binnen dat jij voor altijd een lockdownbaby zal zijn. Je kent zoveel dingen nog niet en hebt nog zoveel ervaringen in te halen. Maar je kreeg er ook zoveel voor in de plaats: veertien maanden nabijheid en rust in onze bubbel. Ik hoop dat je dát effect altijd blijft voelen, want het was mij heel veel waard.

LEES OOK > Met je baby voor de eerste keer naar het zwembad: waarop moet je letten?

Geen rush

Als ik zie hoe zelfzeker je bent, weet ik zeker dat het jou alleen maar ten goede kwam. Je kent je grenzen en geeft die heel goed aan. Zoals in het zwembad, toen mijn schoot voor jou het veiligste aanvoelde. Je kreeg in je jonge leventje nooit te veel prikkels en kent geen rush. Er passeerde ook geen overvloed aan onbekenden, alleen wij.

Het is mooi om te zien hoe de dynamiek tussen je zus en jij langzaam verandert en toeneemt. Je hebt een eigen willetje en laat je niet langer doen, maar in je ogen bespeur ik ook een mateloze bewondering voor je zus. En wanneer ze verdriet heeft, probeer je haar op je eigen manier te troosten.

LEES OOK > Katrien Lagrou over veilige gehechtheid: ‘De vroege kindertijd bepaalt mee hoe iemand als volwassene relaties aangaat’

Eerste schoentjes

Straks na je middagdutje gaan we je eerste schoentjes kopen. Mooie roze of eerder cognac bruine? Ik ben er nog niet uit. Wat wel vaststaat: dat ik nu nog mag kiezen. En dan is het aan jou… met je schoentjes aan je voeten kan je de wereld gaan ontdekken.

Stappend aan mijn hand of hevig lopend? Helemaal alleen of je zus achterna? Avontuur verzekerd!

Liefs,
Mama Annelies

(Geel, mei 2021)

Dit dagboek is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

Gepubliceerd op: 07/02/2022, laatste update op: 04/03/2022