Heerlijk ronddobberen in bad, voor de meeste baby’s zijn dit topmomentjes. Na negen maanden in warm vruchtwater voelt dit ook zo vertrouwd! Maar wanneer maken we de overstap van bad naar zwembad met een baby? En vinden baby’s zwemmen in zwembadwater even fijn?
‘Om al meteen met de deur in huis te vallen, bij baby’s gebruiken we de term zwemmen eigenlijk beter niet’, legt Guido Benaets van Gezinssport Vlaanderen uit.
‘Een baby heeft noch de geestelijke, noch de lichamelijke rijpheid om te kunnen zwemmen. Beter dan babyzwemmen, spreken we over watergewenning voor baby’s.’
Watergewenning
Watergewenning begint al thuis, vlak na de geboorte. Baby’s gaan graag in bad, onder de douche of spelen graag in een klein zwembadje op snikhete dagen. Watergewenning voor baby’s in het zwembad lijkt een logische volgende stap.
Guido: ‘In principe mag je baby naar het zwembad vanaf zes maanden, als de omstandigheden perfect zijn. Het water is dan minstens 30 graden warm en ook de omgevingstemperatuur is minstens even hoog.
In de meeste zwembaden is dat echter niet het geval en schommelt de watertemperatuur eerder rond 28 graden. Daarom raden we watergewenning bij baby’s aan op iets oudere leeftijd, vanaf acht of negen maanden.
Zodra de kindjes enkele kinderziektes doorstaan hebben, is hun weerstand groter. Ze zijn al iets sterker en kunnen beter tegen koude.
Een half uurtje watergewenning is ideaal. De lichaamstemperatuur van een baby zakt in het water met 0,2 graden per kwartier. Als de lichaamstemperatuur lager is dan 36,6 graden, wordt het kindje vatbaarder voor infecties.’
De Hoge Gezondheidsraad raadt af om voor z’n eerste levensjaar met je kind naar het zwembad te gaan. Sowieso kan je kindje pas vanaf de leeftijd van 4 echt leren zwemmen.
LEES OOK > Babymassage: alles wat je moet weten
Bewegen in het zwembad is gezond voor je baby
Samen met je baby naar het zwembad trekken heeft zoveel voordelen. Je kindje heeft in het water alle ruimte om vrij te bewegen en stimuleert zo zijn motoriek.
Bewegen in het water heeft een positieve invloed op het cardiovasculair systeem en in het water gaat de ademhaling ook dieper.
Gezond voor je baby dus, als je er niet te lang in blijft en zorgt dat zijn temperatuur niet te hard naar beneden gaat.
Aanrakingen in het water
Bovendien is samen spelen met je baby in het zwembad pure quality-time!
Zorg wel dat je je als ouder zelfzeker genoeg voelt in het water met je kindje. Het is beter om zelf geen watervrees te hebben zodat je samen met je baby volop kan genieten.
Ontspan, focus je volledig op de reacties van je baby’tje, geniet van alle aanrakingen en laat je kindje op een heel speelse manier kennismaken met het water.
LEES OOK > Samen bewegen met je peuter: ideaal voor het zelfvertrouwen
Is chloor in het zwembad schadelijk voor je baby?
En hoe zit het met het chloor? ‘Dat is niets om je zorgen over te maken’, stelt Guido gerust.
‘Tegenwoordig zitten er in een zwembad echt minimale hoeveelheden chloor. Die zijn helemaal niet schadelijk voor baby’s.’
Waar je juist aan watergewenning en kleuterzwemmen kan doen vind je op de website van Gezinssport Vlaanderen.
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 18/11/2020, laatste update op: 25/09/2023