Of Hanne (34) wou vertellen over haar ervaringen met knuffelturnen? Dat hoef je haar geen twee keer te vragen! Samen met haar man Flip (36) en dochters Flo (3,5) en Tes (1) heeft ze er al verschillende knuffelturn-reeksen op zitten, maar ook buiten de lesuren is bewegen de rode draad ten huize Jansen-Ouderits. Met plezier test mama Hanne met jongste dochter Tes het doeboekje van Gezinssport Vlaanderen thuis uit.

‘Ik hoorde voor het eerst over knuffelturnen via de Gezinsbond’, begint Hanne enthousiast haar verhaal. ‘In de buurt bestond zoiets nog niet, dus richtte ik zelf lessen in via Gezinssport Vlaanderen.

Tegenwoordig zijn de knuffelturn-lessen heel populair: de komende reeks in maart was meteen volzet, en ook voor de lessen in oktober zijn nog maar weinig plaatsjes over. Het enthousiasme bij andere ouders is zo groot dat ik mijn plekje de komende reeks heb afgestaan. (lacht) Wij hebben er al een paar reeksen op zitten, dus ik geef anderen ook graag de kans om de bewegingsvorm te ontdekken met hun kindje.’

‘Onze oudste dochter is gevoelig. Knuffelturnen helpt haar te ontspannen’

Knuffelturnen is ideaal voor de jongste wiebelkonten – de peuters en kleuters tot drie jaar die in andere bewegingslessen moeilijk een plek vinden, zegt Hanne. ‘Voor traditionele sportlessen moeten kinderen vaak al ouder zijn, bij knuffelturnen is iedereen welkom.

Vorig jaar nam ik Tes, toen tien maanden, mee naar de lessen, en ze was niet de enige deelnemer die jonger was dan een jaar. Mijn man knuffelturnde met Flo, onze andere dochter die toen drie was. Heel fijn om die activiteit als gezin te doen! Niet alle oefeningen lukten even goed met een baby als met een kleuter, maar dat was helemaal niet erg: alles wat wél lukt, is een momentje van beweging en verbinding. De kleintjes doen op hun eigen manier mee.’

LEES OOK > Toffe manieren om te bewegen met een baby of peuter

Met de handdoek rond de keukentafel

Hanne en haar gezin zijn gewonnen voor knuffelturnen: 'Het is een moment van verbinding en ontlading'

‘Knuffelturnen heeft voor ons alles wat een bewegingsmoment moet hebben’, gaat Hanne verder. ‘Het zorgt voor verbinding met je kind, is een manier waarop ze al op jonge leeftijd sportief bezig zijn, het is de perfecte combinatie tussen je uitleven en ontspannen…

Onze oudste dochter is gevoelig: voor haar zorgen de oefeningen ervoor dat ze kan ontladen. Een beetje knuffelen, een beetje spelen, een beetje wiegen met elkaar, zachte kriebelspelletjes…

Rust is zeker ook een onderdeel van knuffelturnen, al zijn we voor de rest vooral een actief gezin. We gaan al wandelend naar school, hebben een bakfiets als tweede auto… Thuis laten we het turnen af en toe achterwege, maar knuffelen doen we zeker genoeg!’

Hoort Flo thuis op de radio een deuntje dat ze herkent uit de les, dan is ze snel om haar mama daarop te wijzen, vertelt Hanne. ‘En regelmatig komt ze af met een handdoek: in de lessen laten we hen op een handdoek liggen, zitten of staan en voeren we hen zo de ruimte rond. Voor Flo is dat echt een favoriet. De kleinste vindt voorlopig alles heel leuk. Zo lang ze maar in de lucht gegooid wordt.’ (lacht)

Zelf aan de slag?

Met het doeboekje van Gezinssport Vlaanderen wordt (thuis) bewegen met het gezin een fluitje van een cent. Hanne geeft alvast het goeie voorbeeld: met dochter Tes toont ze hoe ze een sessie knuffelturnen afsluit. Wie is klaar voor een superknuffel?

  • Je kindje staat op een beetje afstand van jou. Oudere kindjes kunnen vanop een afstandje een aanloop nemen om tot bij mama of papa te lopen.
  • Je vangt je kindje op in het knuffelhuisje. Armen wijd, helemaal klaar om je kindje op te vangen en straks te knuffelen!
  • Je kindje heeft zo veel knuffelvaart dat je achterover valt. Jullie geven elkaar een superknuffel of je speelt vliegtuigje met je kleine knuffelaar.

LEES OOK > Samen bewegen met je peuter: ideaal voor het zelfvertrouwen

Zin in meer?

  • Het Knuffelturnen Doeboek, vol oefeningen om thuis te proberen, kan je aankopen via gezinssportvlaanderen.be/webshop. De oefeningen zijn onderverdeeld per thema, de duidelijke instructies en tekeningen vertellen je wat je moet doen.
  • Op dit kanaal vind je het hele aanbod knuffelturnfilmpjes van Gezinssport Vlaanderen.
  • Kriebelt het om ook uit huis te knuffelturnen? Op gezinssportvlaanderen.be/sportclubs vind je een erkende club in jouw buurt.

Foto’s: Thomas De Boever

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 27/03/2023