De boog kan niet alleen maar gespannen staan, en dat geldt ook (en misschien wel het meest) voor ouders. Je wil er nog eens samen op uit, maar wie gaat er voor de kinderen zorgen? 

Sommigen schakelen de grootouders in: goedkoop, goed voor de band tussen kleinkind en grootouder en je bent zeker dat ze goed worden verzorgd (lees: verwend). Maar dat is niet altijd mogelijk: de volgende dag is een schooldag, ze wonen te ver of de grootouders kunnen niet die dag.

Wat dan? Dan zoek je een babysit!

Maar hoe vind je een goede babysit?

  • Waar te beginnen?

Vraag rond bij ouders uit de buurt: wie komt bij hen babysitten, via een dienst of niet, waarom, wat betalen ze en zijn ze verzekerd?

Online zoeken is natuurlijk ook een optie. Verschillende organisaties, websites en apps bieden babysitdiensten aan. Ze kunnen variëren in prijs, aanbod, afstand, voorwaarden, begeleiding en verzekering. Het loont de moeite die verschillen te vergelijken.

  • Wat is een goede babysit?

Een goede babysit is betrouwbaar, stipt, correct, beleefd en kan met kinderen omgaan. Maar zelfs als een babysit aan die voorwaarden voldoet, kan het toch niet ‘goed’ zijn voor jou. Omdat het niet klikt met de kinderen, omdat bepaald gedrag of uitspraken je storen of niet in het gezin passen. Iets om in het achterhoofd te houden bij je zoektocht!

Een voordeel van organisaties, zoals bijvoorbeeld de Gezinsbond, is dat je terecht kan bij een lokale coördinator die het aanspreekpunt is bij vragen, en die gezinnen en babysits kan matchen (‘goed met baby’s’ of ‘creatief met kleuters’). Deze organisaties geven de babysits ook een opleiding of vorming.

  • Wanneer zoek je een babysit?

Wacht niet te lang! Sommige babysitdiensten vragen dat je lid bent of ingeschreven bent (bijvoorbeeld de Gezinsbond) of intekent op een abonnementsformule (bijvoorbeeld B-sit of Sitly). Dan kan het even duren voor je ook echt een babysit kan aanvragen. Andere aanbieders kunnen op korte termijn een uitweg bieden (bijvoorbeeld Sitterfix of Welbi) maar bieden niet dezelfde service. Wij raden aan om minimaal drie dagen van tevoren een babysit aan te vragen, en bij de eerste keer nog wat langer van tevoren.

  • Omkadering

Een terechte zorg van ouders is of de babysit wel weet wat hij doet. Bij een babysit van een organisatie kun je ervan op aan dat de babysits gescreend en (in zekere mate) opgeleid zijn.

Ook niet onbelangrijk: bij de Gezinsbond is er een lokale vrijwilliger die de kinderoppasdienst van die gemeente coördineert en het aanspreekpunt is voor gezinnen en babysits. Hier kan je als ouder terecht met vragen en eventuele klachten over de werking of over een babysit. Ook babysits kunnen hier terecht voor raad of bijstand als het lastig loopt en ouders niet te bereiken zijn.

LEES OOK > Hoe kun je (jezelf en) je kinderen voorbereiden op een babysit?

Een babysit: voor iedereen?

Een vaak gehoorde klacht komt van alleenstaande ouders of kwetsbare gezinnen: dat een babysit niet kan omdat die naar huis moet worden gebracht of dat ze een kind hebben dat speciale zorgen vraagt.

  • Babysits voor alleenstaande ouders?

Geef van tevoren aan dat het niet mogelijk is een babysit op te halen en terug te brengen, en dat die voor eigen vervoer moet zorgen. Als een babysit dit vooraf weet, kan die zelf voor een oplossing zorgen. Met de online toepassing van de kinderoppasdienst van de Gezinsbond kan je dit eenvoudig aangeven bij elke aanvraag door vinkjes aan of uit te zetten.

  • Babysit voor ‘extra zorgen’-kindjes?

Sommige organisaties geven speciale opleidingen aan hun babysits om met kinderen met autisme of een andere beperking om te gaan. De Gezinsbond zet in op KOD+-vormingen om aan de vraag van kwetsbare gezinnen tegemoet te komen.

LEES OOK > De kinderoppasdienst van de Gezinsbond gaat digitaal

Niet te vergeten… verzekering

In België heb je officieel ‘huispersoneel’ als je iemand laat babysitten, zo bleek uit een reportage voor het programma Voor hetzelfde geld (één). Voor hen moet je een verzekering huispersoneel en een arbeidsongevallenverzekering afsluiten om ongevallen van en naar het babysitadres of ongevallen thuis te verzekeren. Een ongeluk tijdens een babysitprestatie is niet verzekerd via de familiale verzekering (of verzekering burgerlijke aansprakelijkheid).

Sommige babysitdiensten sloten een specifieke verzekering af voor babysitprestaties (zoals bijvoorbeeld de Gezinsbond) of geven de mogelijkheid om hier optioneel op in te tekenen (B-sit).

Wat kost een babysit?

Bij de meeste babysitdiensten is er geen vast tarief afgesproken en spreek je met de babysit een bedrag af. Doe dit best vooraf, zodat het duidelijk is voor beide partijen wat de vergoeding zal zijn.

De Gezinsbond hanteert vaste tarieven over heel Vlaanderen en Brussel. Het uurtarief voor een babysit bedraagt 5 euro per begonnen uur. Blijft een babysit overnachten, dan is er een fortfaitair bedrag van 25 euro voor de uren tussen 22u en 8u. Met de verzekering komt daar 2 euro per babysitbeurt bij. Een babysit die op eigen kracht tot bij het gezin gaat, mag vervoerskosten aanrekenen volgens de wettelijke maximumtarieven voor verplaatsingen met de auto of (brom)fiets.

Voor leden van de Gezinsbond is er de Kinderoppasdienst, een van de (vele!) voordelen van het lidmaatschap. De Gezinsbond voorziet in opleiding, omkadering en verzekering van de babysits. Een persoonlijk contact met de coördinator zorgt voor een match tussen babysit en ouders, en een persoonlijk aanspreekpunt bij vragen of eventuele klachten.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 15/02/2017, laatste update op: 29/06/2023