De boog kan niet alleen maar gespannen staan, en dat geldt ook (en misschien wel het meest) voor ouders. Je wil er nog eens samen op uit, maar wie gaat er voor de kinderen zorgen? 

Sommigen schakelen de grootouders in: goedkoop, goed voor de band tussen kleinkind en grootouder en je bent zeker dat ze goed worden verzorgd (lees: verwend). Maar dat is niet altijd mogelijk: de volgende dag is een schooldag, ze wonen te ver of de grootouders kunnen niet die dag.

Wat dan? Dan zoek je een babysit!

Maar hoe vind je een goede babysit?

  • Waar te beginnen?

Vraag rond bij ouders uit de buurt: wie komt bij hen babysitten, via een dienst of niet, waarom, wat betalen ze en zijn ze verzekerd?

Online zoeken is natuurlijk ook een optie. Verschillende organisaties, websites en apps bieden babysitdiensten aan. Ze kunnen variëren in prijs, aanbod, afstand, voorwaarden, begeleiding en verzekering. Het loont de moeite die verschillen te vergelijken.

LEES OOK > Kindje geboren? Schrijf je in op ons gratis magazine en onze nieuwsbrief

  • Wat is een goede babysit?

Een goede babysit is betrouwbaar, stipt, correct, beleefd en kan met kinderen omgaan. Maar zelfs als een babysit aan die voorwaarden voldoet, kan het toch niet ‘goed’ zijn voor jou. Omdat het niet klikt met de kinderen, omdat bepaald gedrag of uitspraken je storen of niet in het gezin passen. Iets om in het achterhoofd te houden bij het lezen van recensies!

Een voordeel van organisaties, zoals bijvoorbeeld de Gezinsbond, is dat je gerichter kunt zoeken of dat er iemand is die gezinnen en babysits kan matchen (‘goed met baby’s’ of ‘creatief met kleuters’). Deze organisaties geven de babysits ook een opleiding of vorming.

  • Wanneer zoek je een babysit?

Wacht niet te lang! Sommige babysitdiensten vragen dat je lid bent of ingeschreven bent (bijvoorbeeld bij de Gezinsbond) en dan kan het even duren voor je ook echt een babysit kan aanvragen. Andere aanbieders kunnen op korte termijn een uitweg bieden (B-sit of babysits.be) maar bieden niet dezelfde service.

Wij raden aan om minimaal drie dagen van tevoren een babysit aan te vragen, en bij de eerste keer nog wat langer van tevoren.

  • Omkadering

Een terechte zorg van ouders is of de babysit wel weet wat hij doet. Bij een babysit van een organisatie kun je er van op aan dat de babysits gescreend en opgeleid zijn.

Ook niet onbelangrijk: kan de babysit bij iemand terecht voor raad of bijstand als het lastig loopt en de ouders niet te bereiken zijn? Bij de Gezinsbond is de vrijwilliger die de babysitdienst van die gemeente coördineert een begeleider voor zowel de ouders als de babysit.

LEES OOK > Hoe kun je (jezelf en) je kinderen voorbereiden op een babysit?

Een babysit: voor iedereen?

Een vaak gehoorde klacht komt van alleenstaande ouders of kwetsbare gezinnen: dat een babysit niet kan omdat die naar huis moet worden gebracht of dat ze een kind hebben dat speciale zorgen vraagt.

  • Babysits voor alleenstaande ouders?

Geef van tevoren aan dat het niet mogelijk is een babysit heen en terug te brengen en dat die voor eigen vervoer moet zorgen. Niet alle babysits zijn leerlingen of studenten, meestal is die optie dus wel aanwezig.

  • Babysit voor ‘extra zorgen’-kindjes?

Sommige organisaties geven speciale opleidingen aan hun babysits om met kinderen met autisme of een andere beperking om te gaan. De Gezinsbond zet in op KOD+-vormingen om aan de vraag van kwetsbare gezinnen tegemoet te komen.

LEES OOK > De kinderoppasdienst van de Gezinsbond gaat digitaal

Niet te vergeten… verzekering

In België heb je officieel ‘huispersoneel’ als je iemand laat babysitten, zo bleek uit een reportage voor het programma Voor hetzelfde geld (één). Voor hen moet je een verzekering huispersoneel en een arbeidsongevallenverzekering afsluiten om ongevallen van en naar het babysitadres of ongevallen thuis te verzekeren. Die zijn niet inbegrepen bij de familiale verzekering (of verzekering burgerlijke aansprakelijkheid).

Bij sommige babysitdiensten zijn die verzekeringen wel inbegrepen (Gezinsbond) of worden ze optioneel aangeboden (B-sit). Het belang van de verzekering werd nog eens pijnlijk duidelijk door de zaak van de mishandelde tweeling.

Wat kost een babysit?

Vanaf 1 januari 2019 kost een babysitbeurt 5 euro per begonnen uur en wordt minimaal voor twee uur (10 euro) ingeboekt. Met de verzekering komt daar 2 euro per babysitbeurt bij. Vervoerskosten worden meestal niet vergoed.

Voor leden van de Gezinsbond is er de Kinderoppasdienst, een van de (vele!) voordelen van het lidmaatschap. De Gezinsbond voorziet in opleiding, omkadering en verzekering van de babysits. Een persoonlijk contact met de coördinator zorgt voor een match tussen babysit en ouders.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 15/02/2017, laatste update op: 27/01/2022

Tags: