Ik vind het ouderschap echt geen lachertje. Vroeg opstaan, onderbroken nachten, er altijd moeten zijn voor de kleine. Ik zie mijn zoontje doodgraag, maar ben soms kortaf tegen hem. Ik breng te weinig tijd met hem door (ik werk voltijds) en loop de hele dag te zeuren en te klagen. Echt genieten doe ik niet. Ik voel me geen goede ouder.

Ideale beeld

Het ouderschap is een geschenk hoor je vaak, maar het is ook een moeilijke en afmattende opgave. Inderdaad geen lachertje dus.

Zeker in combinatie met een voltijdse job, is een kind grootbrengen niet te onderschatten. Het ideale beeld dat de media tonen, legt extra druk op de schouders van ouders.

De realiteit is anders dan dat perfecte plaatje. Het kleine ukje vraagt veel zorg en aandacht en verplicht je op de rem te staan. Alles verloopt trager en
anders dan gepland en voor jezelf blijft er weinig tijd over. Om van de uitputtende nachten en de vermoeidheid die het met zich meebrengt nog te zwijgen.

Dan slaat de twijfel wel eens toe: ‘Ben ik wel een goede ouder?’ Je voelt je niet langer goed in je rol als ouder.

Heel wat ouders zullen dat herkennen. Onze manier van leven, waarbij alles snel en efficiënt moet gaan, maakt dat ouders vaak chronisch het gevoel hebben hun kindjes tekort te doen.

LEES OOK > Ik wil meer qualitytime met de kinderen, hoe begin ik daaraan?

Genieten

Leg je de lat hoog? Mag het af en toe wat minder? Weet ook dat twijfelen erbij hoort en dat af en toe genieten volstaat, het moet niet elk moment.

Dan komt er wellicht meer ademruimte en maken klagen en zeuren plaats voor ‘laten zijn wat is’. Je kan pas liefde geven aan je kindje als er ook voldoende ruimte is voor jezelf.

Zoals het Afrikaanse gezegde zegt: ‘It takes a whole village to raise a child’. Af en toe een beroep doen op iemand om de ervaringen te delen of samen iets ontspannend te doen terwijl je kindje opgevangen wordt door iemand anders, geeft zuurstof. De perfecte opvoeding bestaat niet en de volmaakte ouder gelukkig ook niet!

LEES OOK > Waarom het goed is om me-time in te plannen, ook al is je keuken ontploft

Deze vraag verscheen in juni 2021 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 02/06/2021, laatste update op: 17/03/2022