Gewoon even wat tijd voor jezelf. Klinkt ongetwijfeld als een heerlijkheid. Toch weet je niet hoe je het in je overvolle agenda kunt inpassen. En als je het dan eindelijk hebt ingepland, is het vaak het eerste dat weer sneuvelt. Herkenbaar? Mindcoach Sharon Cobert neemt de tijd om ons op het belang van me-time te wijzen: ‘Alleen als je goed voor jezelf zorgt, kan je goed voor anderen zorgen.’
Is dat gebrek aan me-time een veelgehoorde klacht in je praktijk?
Mindcoach Sharon Cobert: ‘Absoluut! Heel wat ouders lopen op een bepaald moment vast omdat ze zoveel verschillende rollen moeten vervullen: als ouder, partner, vriend(in), werknemer…
Ze raken niet alleen de balans daartussen kwijt, maar hebben ook het gevoel dat ze niks nog echt goed kunnen doen: “Ik ben niet de ouder die ik voor ogen had, zou meer tijd moeten maken voor mijn partner en hol op het werk constant achter deadlines aan.”
Toen onze kindjes nog jonger waren en ik nog niet zo bewust bezig was met me-time, had ik zelf ook constant het gevoel dat ik mezelf achterna holde. Veel ouders die ik momenteel begeleid hoor ik klagen over datzelfde verstikkende gevoel.’
Ratrace
Hoe weet je dat je meer tijd voor jezelf moet inbouwen?
‘Als je ’s morgens uit je bed kruipt met de gedachte: “Pfff, daar gaan we weer!” Je bent nog niet helemaal wakker of die ellenlange to-dolijst is het enige waaraan je kunt denken.
Je sleept jezelf door de dag en hoopt vooral dat die snel weer voorbij is. Maar zodra de kinderen in bed liggen, schreeuwt je huishouden om aandacht. En als je dan eindelijk in de zetel ploft, val je daar uitgeput in slaap.
Wees gerust, iedereen heeft wel eens zo’n dag, dat is logisch. Maar als je leven alleen uit dit soort dagen bestaat, moet er toch een belletje gaan rinkelen.’
Me-time is dan niet het eerste waar ouders aan denken, laat staan tijd voor hebben…
‘Tijd voor jezelf is dan inderdaad vaak het eerste wat sneuvelt. Je wil een goede ouder zijn, er altijd zijn voor je gezin en samen leuke dingen doen. Maar daarenboven wil je ook een goede partner zijn, gezond koken, een proper huis en een fijn sociaal leven. Met een job daarbovenop zijn je dagen méér dan gevuld.
Op dat moment lijkt “tijd voor jezelf” niet alleen totaal onmogelijk, maar vooral geen prioriteit: “Dat is nu niet het belangrijkste. Eerst de rest in orde krijgen.”
Jammer, want uiteindelijk is die zelfzorg erg belangrijk om het allemaal vol te houden. Alleen als je goed voor jezelf zorgt en goed in je vel zit, kan je goed voor anderen zorgen.’
LEES OOK > De leukste podcasts voor prille ouders
Wat is het risico van een gebrek aan me-time?
‘Er kunnen fysieke stressklachten zoals hoofdpijn en rugpijn opduiken, maar ook je humeur zal eronder lijden. Als je jezelf blijft negeren in die ratrace, zal je sneller kortaf reageren of uitvliegen. Niet alleen tegen je kinderen, maar ook tegen je partner en je collega’s.
Wanneer je roept tegen je kinderen, voel je je schuldig en gefaald. Je komt in een negatieve spiraal terecht en krijgt het gevoel dat je niks meer goed kunt doen. Als je dit allemaal te lang laat aanslepen, loop je het risico op een burn-out.
Je lichaam neemt het dan van je over en roept je een halt toe: “Stop! Het is genoeg geweest. Als jij niet voor jezelf zorgt, zal ik je verplichten om het te doen.” Het is uiteraard beter om het niet zover te laten komen, en zelf op tijd op de rem te staan.’
Tien minuutjes
Kan je daar eigenlijk een tijd op plakken: hoeveel tijd heb je nodig voor jezelf?
‘Dat is natuurlijk heel erg afhankelijk van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben genoeg aan een kwartiertje per dag, anderen hebben af en toe nood aan een volledig weekend voor zichzelf om de batterijen op te laden.
Bij mij schommelt het ook heel erg in bepaalde periodes. De ene week heb ik er veel meer nood aan dan de andere. Het hangt ook met zoveel andere factoren samen, zoals: hoe je jezelf fysiek en mentaal voelt, de drukte op het werk en het gedrag van je kroost.
Geloof me, als je kind constant kuren heeft, zal je veel meer nood hebben aan me-time dan als alles op wieltjes loopt.’
LEES OOK > Kinderyoga zorgt voor wat zen in je gezin
Een volledig weekend voor jezelf, hoe haalbaar is dat?
‘Goh, dat moet je dan inderdaad heel goed inplannen. Maar het goede nieuws is: je kan perfect genoeg hebben aan tien minuutjes. Je hoeft echt niet meteen in uren te denken, laat staan dagen of weekends. Als dat lukt, is dat natuurlijk fantastisch, maar ook kleine kwartiertjes kunnen perfect volstaan.
Me-time zit in kleine dingen. Waar ik bijvoorbeeld ontzettend van oplaad, is: vijf minuutjes langer onder de douche blijven staan. Gewoon nog even genieten van dat ontspannende gevoel. Dat klinkt nu misschien heel banaal, maar ook dat is een momentje voor jezelf.
Bij me-time denken ouders nogal snel: een moment waarop ik helemaal alleen ben en iets voor mezelf doe. Je hoeft het echt niet zo groots te zien. Als mijn kinderen ’s avonds televisiekijken, zit ik tussen hen in met een goed boek.
Hoewel ik op dat moment inderdaad niet echt alleen ben, beschouw ik het toch als tijd voor mezelf, want het geeft me energie en ik zorg voor mezelf. En intussen negeer ik die overvolle wasmand in de hoek. (lacht)’
Heb je tot slot nog een ultieme tip voor ouders om druk van de ketel te halen?
‘Mama’s en papa’s mogen vooral niet te streng zijn voor zichzelf. Knoop in je oren: het kan niet allemaal perfect lopen. Ook al willen de reclamewereld, sociale media en onze maatschappij het ons zo voorschotelen, perfectie bestaat niet.
Zelf heb ik bijvoorbeeld nogal een hekel aan de was opvouwen. Terwijl ik mij daar vroeger geweldig druk in kon maken, heb ik nu voor mezelf beslist: het is oké als die wasmand daar een week blijft staan. Dat kan ik alle ouders trouwens absoluut aanraden!’
LEES OOK > Tweede kindje in het gezin: ‘Ik heb te weinig tijd voor allebei!’
Zo zorg je voor jezelf!
- Denk in kwartiertjes. Neem jezelf niet meteen voor om elke dag minstens een uur tijd voor jezelf vrij te maken. Dat is wellicht te hoog gegrepen en hou je daardoor niet lang vol. Na enkele dagen verval je onvermijdelijk terug in oude gewoontes.
- Plan de momenten voor jezelf aan het begin of het einde van de dag. Sta bijvoorbeeld wat vroeg op waardoor je wat langer onder de douche kunt staan, of rond je dag af met een goed boek en een kop thee in de zetel.
- Kies dingen die je liggen en waar je energie uithaalt. Yoga, joggen, breien en brood bakken zijn momenteel inderdaad immens populair, maar verplicht jezelf niet om daarmee te starten als het jou niet ligt. Dan voelt het vooral aan als iets extra wat je ‘moet’ doen of leren. Ga eerder op zoek naar een hobby waar je vroeger energie uit haalde, maar die je gaandeweg liet vallen uit tijdsgebrek.
- Denk niet dat je ervoor uit huis moet. Me-time kan je perfect thuis beleven, zelfs met je kinderen erbij. Terwijl zij in de tuin spelen, installeer jij je daar bijvoorbeeld lui in een ligzetel.
- Plan (iets grotere) momenten in zonder ze te schrappen. Soms heb je ’t nodig om écht uit die gezinsbubbel te stappen en een moment te plannen samen met je vriend(inn)en. Staat het in je agenda genoteerd, laat het dan ook niet meer sneuvelen.
- Voel je niet schuldig als je je kind voor de tv of de tablet zet. Je kunt je kinderen niet de hele dag alle aandacht geven, leg je daarbij neer. Er heeft nog nooit een kind geklaagd omdat hij of zij een extra filmpje mocht kijken. Geef daar dus gerust af en toe aan toe.
- Schakel eens een babysit in. Zo verplicht je jezelf om er even tussenuit te gaan en wat tijd voor jezelf te nemen.
- Wees niet te streng voor jezelf. Niemand is perfect, geen enkel huis ligt altijd netjes en elk kind eet wel eens diepvriespizza.
Mindcoach Sharon Cobert richtte samen met haar man en personal trainer coachingcentrum 2B Ultra op. Meer informatie vind je op hun website.
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 14/07/2020, laatste update op: 20/09/2023