Voor de meeste mama’s en papa’s is een bad nemen zalige me-time. Baby’s en peuters daarentegen? Die zien er vaak tegenop, met tranen bij hen en stress bij jou tot gevolg. Vroedvrouw Silke Cooreman van groepspraktijk De Wolk Puurs deelt 5 praktische tips die badtijd aangenamer maken en zelfs kunnen omtoveren tot een waar zenmoment. Zet het bad voor je baby maar al klaar!

1. Maak het warm en knus

Silke: ‘Kindjes koelen makkelijk af: één van de redenen waarom badtijd zo vaak gepaard gaat met traantjes. Maak het daarom lekker warm in de badkamer, zo’n 22 tot 24 °C. Is je baby nog heel klein, leg dan ook een goede badcape klaar om je kindje in te wikkelen. En leg er een tetradoek bij. Daarmee kan je de huidplooien afdrogen terwijl je zoon of dochter ingeduffeld ligt, in plaats van bloot en koud. Het voelt extra aangenaam als je de doek en de verse kleren wat laat opwarmen tijdens het wassen, op de chauffage of op een warme kruik. Zo is de overgang van het warme badwater minder bruusk. Ook voor oudere kinderen is dat nog steeds fijn!

Wat de temperatuur van het water betreft, is grootmoeders truc om de elleboog erin te steken zeker betrouwbaar. Wil je toch een thermometer gebruiken, dan is ongeveer 37°C de richtlijn. Maar maak het bad gerust een klein beetje warmer, zo’n 38°C, terwijl je het laat lopen. Want tegen dat je kindje er effectief in zit, is het al wat afgekoeld. Omdat water zo snel koud wordt beperk je een bad best qua tijdsduur. Voor een baby is tien minuten bijvoorbeeld meer dan voldoende. Voor een peuter die graag wat wil spelen, is maximaal 20 minuten de richtlijn. Langer is niet aangeraden, omdat warm water de huid uitdroogt.’

2. Creëer een veilig gevoel

Silke: ‘Nog een reden waarom veel jonge baby’s huilen wanneer ze in bad moeten, is hun nog aanwezige schrikreflex. Die wordt opgewekt door de neerwaartse beweging waarmee je jouw kindje naar het water brengt, in combinatie met de open ruimte. De typische reactie is dat je baby z’n armpjes uitslaat en ermee begint te wapperen. Vervolgens raakt je kind overstuur.

Om die angst weg te nemen, kan het helpen om je zoon of dochter in te bakeren in een tetradoek. Was je baby eerst met een washandje en warm water op het verzorgingskussen. Wikkel je kindje dan in, voor een veilig en begrensd gevoel, en dan rustig in het water laten zakken. Eens je baby de rust heeft gevonden in het water haal je de doek langzaam weg.

Tijdens de eerste maanden is een bademmer ook een goede oplossing. Die is speciaal ontworpen om baby’s een aangenamer gevoel te geven, omdat je kindje zich heerlijk begrensd voelt in foetushouding. Door het kleine formaat is de bademmer wel maar geschikt tot een bepaald gewicht, afhankelijk van het merk. Meestal ben je er zo’n 9 maanden zoet mee. Lees dus wel goed de voorschriften.’

LEES OOK > ‘Aw, mijn rug!’: tips om je baby op een ergonomische manier te verzorgen

3. Start op tijd met watergewenning

Silke: ‘Wees niet bang om al vanaf het prille begin water over het gezichtje van je baby te laten lopen. Doe dat met je hand of met een bekertje, van boven naar onder, zodat het niet in het neusje terecht kan komen. Je baby zal automatisch z’n ogen dichtknijpen, maar dat is niet erg. Je kindje raakt hier snel aan gewend, wat er op termijn voor zorgt dat je peuter minder bang zal zijn van water. Aarzel ook niet om de oren onder water te brengen, als je baby geen busjes in de oren heeft kan dat absoluut geen kwaad.

Is je peuter al wat ouder en toch ongemakkelijk in het water? Of wil hij of zij het hoofd niet onder de kraan of douchekop steken, waardoor shampoo uitwassen een drama wordt? Doorgaans helpt het om uitleg te geven bij wat je aan het doen bent en waarom, of om het bij jezelf voor te tonen. Je peuter het heft in eigen handen laten nemen en zelf water op z’n hoofd laten gieten, eventueel op een lachwekkende manier, is nog effectiever.’

4. Vermijd parfums

Silke: ‘Veel zepen en shampoos, zélfs die speciaal voor baby’s, zijn sterk geparfumeerd. Maar een kinderhuid heeft nog geen volledig ontwikkelde huidbarrière. Zeker in de eerste levensmaanden zal ze door parfum dus snel geïrriteerd raken. Ook kan je zo een allergie uitlokken op latere leeftijd. Probeer parfums daarom te vermijden.

De betere producten vind je vaak in de apotheek of drogisterij, maar ook daar zijn ze eigenlijk niet allemaal oké. Weest dus kritisch in je keuze. Geef liefst ook de voorkeur aan hydraterende producten: liever een wascrème of wasolie dan gel of zeep. Badschuim is trouwens om dezelfde reden afgeraden: de ingrediënten die zorgen voor de schuimende eigenschap drogen de huid sterk uit.

Badolie kan wel. Maar steek je kind éérst in het warme water, zodat z’n poriën goed open gaan staan, en doe er dan pas een scheut olie in. Als je de olie eerst in bad giet, legt die meteen een soort film op de huid waardoor het product die wel gaat beschermen, maar niet extra zal hydrateren. Voel je dat je kind een droog velletje heeft, dan kan je na het wassen een vochtinbrengende crème inmasseren.

Om te voorkomen dat de huid te veel uitdroogt, steek je je baby of peuter best niet te vaak in bad. Om de drie dagen is perfect. Voor de hygiëne kan je wel dagelijks met een washandje het gezicht, poep en handen even wassen.’

LEES OOK > Met je baby voor de eerste keer naar het zwembad: waarop moet je letten?

5. Maak het plezant

Badtijd is een moment van verbinding. Ideaal om (oog)contact te maken met je jonge baby, en later om wat te babbelen en te plonzen met je peuter. ‘Zodra je kindje besef krijgt van de buitenwereld, kan je badspeelgoed introduceren om het wasmoment nog leuker te maken. Je hoeft daarvoor niets duurs te kopen, een fel gekleurde beker om water uit te gieten is vaak al fascinerend genoeg,’ vertelt Silke.

Nog leuker wordt het als je samen in bad gaat, voor een gezamenlijk speel- en ontspanmoment. Als je peuter om een of andere reden schrik heeft opgelopen in bad, zorgt dat bovendien voor de nodige bijkomende portie moed. ‘Eigenlijk is een kind nooit te jong om samen met jou in bad te gaan’, vindt Silke. ‘Let in het begin gewoon extra goed op, want alles is net iets glibberiger. Zodra peuters wat groter zijn en stevig op hun benen staan, kan je hen ook meenemen onder de douche. Ook dat vindt een kindje samen toffer dan alleen en zet de watergewenning al net een stapje verder.’

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 03/02/2023, laatste update op: 27/02/2023