Kinderen geloven dat hun ouders alles weten. Maar het tegendeel is waar: als prille mama of papa zit je vol twijfels over opvoeden en ouderschap. Je bent plots nérgens nog zeker van. Journalist Nele Reymen bundelde in haar herkenbare boek ‘FAQ het moederschap’ de vragen waar zij destijds graag een antwoord op had geweten. Collega Kristina Rybouchkina, die straks haar eerste kindje krijgt, legt haar nu ook de hare voor: vragen van een mama to be aan een mama van twee (plus twee).

Is het eigenlijk mogelijk om je voor te bereiden op het ouderschap?

Nele Reymen: ‘Niet echt. Het ouderschap hangt samen met je kinderen, en vooraf weet je niet wat voor kinderen je zal hebben.

Je kan alles lezen over de zorg voor een pasgeborene, je kan voornemens maken en dingen plannen. Maar stel dat je straks een huilbaby hebt, zal alles toch anders lopen.

Naarmate kinderen ouder worden, wordt ook steeds duidelijker dat ze een eigen karakter hebben. Ik was er vroeger bijvoorbeeld van overtuigd dat ik consequent zou zijn als mama. Dat lukt me totaal niet bij m’n oudste dochter en wel perfect bij de jongste, omdat ze allebei zo’n ander karakter hebben.

Je kan je dus tot op zekere hoogte voorbereiden, maar je moet vooral bereid zijn om flexibel te zijn. Er zijn zoveel zaken waar je geen controle over hebt.’

LEES OOK > Perfecte ouders bestaan niet: een pleidooi voor mild ouderschap

Mamapraat

Mijn kind is nog niet geboren, maar het lijkt wel alsof ik nu al over niets anders kan praten… Ben ik gedoemd om ‘een van die mama’s’ te worden?

Nele Reymen: ‘Het is normaal dat je het hebt over de dingen die je bezighouden. Blokkende studenten babbelen over hun examens. Iemand die verbouwt, vertelt over de renovatie. Als je een kind krijgt, praat je over dat kind.

Vroeger kon ik ook wel eens met mijn ogen rollen als ik ouders bezig hoorde, omdat ik niet kon meepraten. Maar zeker als je hoogzwanger bent of een baby hebt, heb je gewoon niets anders te vertellen. Je bent daar dag en nacht mee bezig, en krijgt amper input van andere mensen of situaties. Voel je daar vooral niet schuldig over.

Je kan het ook als een reden zien om met anderen te blijven afspreken. Dan kan je tenminste luisteren naar de verhalen van anderen, zodat je voeling blijft houden met wat er gebeurt in de wereld daarbuiten. Als je kinderen ouder worden komt er sowieso meer tijd vrij voor andere dingen en ga je automatisch weer meer gespreksstof hebben.’

Maar ook die typische mamapraat kan heel waardevol zijn?

Nele Reymen: ‘Zeker! Je kan ervaringen vergelijken en tips uitwisselen. Het werkt ook heel verbindend. Zelfs al ken je iemand nauwelijks, als blijkt dat je kinderen min of meer dezelfde leeftijd hebben, ben je voor uren vertrokken.

Ik zou alle mama’s het advies geven om een goede ‘mom friend’ te zoeken, die ongeveer in dezelfde periode is bevallen. Een van mijn vriendinnen heb ik leren kennen toen zij mij een berichtje stuurde op Instagram, omdat ze had gezien dat we op dezelfde avond in hetzelfde ziekenhuis ons eerste kindje hadden gekregen. Jarenlang hebben wij elkaar vragen en aanmoedigingen gestuurd: ‘Heeft die van jou al tanden?’ of ‘Kan de jouwe al kruipen?’

Want je zit met dezelfde zorgen en uitdagingen. Je gaat tegelijkertijd door fases van slaapregressie en door dezelfde sprongetjes. Je begrijpt elkaar perfect. We zijn eigenlijk pas enkele maanden geleden ook live beginnen af te spreken, en toch hebben wij een zalige vriendschap.’

Héél veel kastruimte

Straks moet ik met een baby – en zonder nachtrust – een hoop bezoek ontvangen. Ken jij tips en tricks om je huis er toch een beetje ordelijk te laten uitzien?

Nele Reymen: twijfels over opvoeden en ouderschapNele Reymen: ‘Wij hebben voor de geboorte van onze tweede dochter verbouwd en bewust héél veel kastruimte voorzien. Want ja, je huis lijkt nogal snel ontploft als je kinderen hebt. Verwachten wij bezoek? Dan steken we snel alles in een kast en het ziet er ineens een pak netter uit. (lacht)

Voor ik kinderen kreeg, was ik zoals veel mama’s van plan om enkel mooie kinderspulletjes in huis te halen. Geen drukke tekeningen, enkel pastelkleuren die in het interieur passen. Maar vergeet dat maar… Dat blijft niet duren. Soms heb je vlug een nieuwe parklegger nodig en is er enkel één in een flashy kleur. Hup, je neemt die mee. Andere mensen geven ook cadeautjes die niet altijd even mooi zijn, en vaak spelen de kinderen daar nog het liefste mee. Ineens palmen die je living in.

Geloof mij, uiteindelijk komt er een moment waarop je dat allemaal loslaat. Als iedereen op het einde van de dag eten heeft gekregen, gewassen is en gelukkig naar bed gaat, ben je al meer dan content.’

Over naar bed gaan gesproken… Een uitgeslapen ouder, bestaat dat?

Nele Reymen: ‘Dat hangt van je kinderen af. Wij zijn alleszins geen uitgeslapen ouders. (lacht) Onze jongste dochter slaapt best goed door, maar de oudste wordt haast elke nacht wakker en komt dan naar onze kamer.

We hebben altijd gezegd dat er geen kinderen bij ons zouden slapen. We wilden rust. Maar ja, op deze manier hadden we die ook niet… Er ligt momenteel dus een matrasje op onze vloer, waar onze dochter op mag gaan liggen als ze niet meer in haar eigen kamer in slaap kan vallen. Zo moeten we in het midden van de nacht geen discussies meer voeren en halen we er allemaal nog het beste uit.

Wij trekken ons op aan het idee dat het tijdelijk is. Er zijn periodes van meer en van minder slaap. Dat hoort erbij en het zal vast beteren met de jaren. Hoewel, voor je het weet mag je de kinderen in het midden van de nacht gaan ophalen van een fuif.’

LEES OOK > Dagboek Nele: het goede voorbeeld geven (en stiekem koeken eten in de wasplaats)

Fuiven?! De crèche klinkt voor mij voorlopig al eng genoeg. Hoe doe je dat, je kind loslaten?

Nele Reymen: ‘Heel wat ouders worstelen daar in het begin mee. Toen ik pas een baby had, wou ik die ook nooit uit handen geven. De dochters van mijn vriend waren toen zeven en tien jaar, en gingen net op kamp vertrekken met de jeugdbeweging. Ik dacht: die van mij gaan nooit op kamp!

Maar uiteindelijk groei je daarin. Je moet wel, het leven dwingt je ertoe. De natuur heeft het zo geregeld dat je ontzettend gehecht bent aan je baby, want die heeft je dag en nacht nodig. Maar uiteindelijk ben je soms eens blij met een beetje rust. (glimlacht)

Sowieso moét je kind op een dag naar de opvang. Moet die naar school. Naar de naschoolse opvang. Op kamp. Gelukkig verloopt dat in stapjes. En het helpt dat kinderen je gaandeweg het vertrouwen geeft dat ze wel hun plan kunnen trekken. Dat ze op eigen beentjes kunnen staan en een eigen leven kunnen leiden. Uiteindelijk is opvoeden ook loslaten.’

Pick your battles

Opvoeden doe je niet alleen, alle hulp is welkom. Maar wat als oma’s en opa’s andere opvattingen hebben over voeding, speelgoed of opvoeding in het algemeen?

Nele Reymen: ‘Als je achter een bepaald idee staat, is het vooral belangrijk om dat goed te communiceren. Zelf had ik het – naïeve – idee om mijn kinderen bijvoorbeeld geen suiker te geven voor hun eerste verjaardag. Ik weet wel dat een glaasje fruitsap of een koek in principe geen kwaad kan, maar toch, ik had me dat zo voorgenomen.

Bleek ineens dat mijn ouders mijn oudste dochter ijs hadden gegeven, terwijl ze pas zes maanden oud was. Ik was helemaal verontwaardigd: ‘Thuis krijgt ze helemaal geen suiker!’ Waarop mijn ouders antwoordden: ‘Ah, neen?’ Blijkbaar had ik dat nooit vermeld. Zo zie je maar dat je door goed te communiceren alvast veel misverstanden kan voorkomen.

Sowieso vind ik dat je jouw regels en voorkeuren mag en zelfs moet delen. Het is jouw kind. Maar kan je controleren of anderen zich daaraan houden? Uiteindelijk niet. Stel dat je kinderen thuis geen tv mogen kijken en bij de grootouders wel. Of dat ze daar langer mogen opblijven. Tja… Dan kunnen verschillende plekken misschien wel verschillende regels hebben?

Als het over kleine dingetjes gaat, vind ik het de strijd niet waard. Gaat het over belangrijke overtuigingen, zoals vegetarisch eten, dan mag je wel verwachten dat er rekening mee wordt gehouden.’

Je mening niet wegstoppen dus. Maar wat als mijn kind straks ook een eigen mening heeft? Stel dat ik niet kan omgaan met die driftbuien, en hij of zij de baas wordt over mij?

Nele Reymen: ‘Je kind zal op bepaalde momenten sowieso de baas zijn. (lacht) Als het een structureel probleem is, bestaat er natuurlijk hulp die je kan inroepen. Maar over het algemeen geloof ik in de aanpak pick your battles.

Wil je kleuter bijvoorbeeld iets niet aandoen? Laat het los. Die van mij is al met haar badpak over haar kleren naar school geweest. Ik had er tegenin kunnen gaan, maar weet je, je kan niet alles perfect hebben. En dat is oké.’

LEES OOK > 9x ouderschapsboeken met humor die echt de moeite waard zijn

Slechte dag

Wat wil je mij en andere ouders tot slot nog meegeven?

Nele Reymen: ‘Het is een feit dat het ouderschap bij momenten heel zwaar zal aanvoelen. Een inzicht dat achteraf gezien heel waardevol bleek voor mij: denk dan niet dat je een slechte ouder bent. Je bent een goede ouder, je hebt gewoon een slechte dag.

Gaandeweg leerde ik ook inzien dat niet alles wat er moeilijk loopt met mijn kind mijn fout is. Ja, als ouder ‘maak’ je jouw kinderen, maar ze maken ook zichzelf. Als je kind ergens mee worstelt, is dat dus niet jouw schuld.

Onze oudste dochter heeft slaapproblemen en erge driftbuien. Ik vraag me soms af: “Wat doe ik mis?” Maar dan kijk ik naar mijn jongste dochter, bij wie wij exact hetzelfde doen, en zie ik al die zaken niet. Het ligt dus niet aan ons.
Kinderen zijn gewoon wie ze zijn. Als ouder kan je maar zo goed mogelijk je best doen om hen daarbij te ondersteunen.’Meer lezen
Na de geboorte van haar jongste dochtertje schreef Nele om de twee maanden een dagboek voor ons. Je leest ze allemaal op goedgezind.be/dagboeknele.

Nele ReymenNele Reymen is journalist, auteur en columnist over onder andere het moederschap. Ze heeft twee dochters (4 en 1,5) en twee plusdochters (14 en 11). Sinds de geboorte van haar jongste spruit houdt Nele voor ons een dagboek bij over haar prille avonturen. Haar boek ‘FAQ: het moederschap’ (2023, Uitgeverij Vrijdag) is een aanrader.

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders dat je automatisch in de bus krijgt. Daarnaast hebben we ook een maandelijkse nieuwsbrief voor kersverse ouders die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 03/08/2023, laatste update op: 28/08/2023