Mama Nele houdt een dagboek bij over de prille avonturen van haar dochtertje. En vandaag ook over zichzelf. Want als ouder het goede voorbeeld geven aan dat na-apende mini-mensje: dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan.

Tegenwoordig probeer ik mijn peuter te leren dat ze haar neus moet snuiten in een zakdoek. Niets zo erg als een kind dat permanent rondloopt met een groene glazige snottebel tussen neus en lip. Dus ik blaas als een olifant en doe andere gekke dingen om duidelijk te maken hoe dat neussnuiten werkt. Voorlopig zonder veel succes, want haar beste optie voor snottebellen blijkt… een mouw. Die van haar, bij voorkeur die van mij.

‘Alles wat niet mag, is leuker om te doen. Niet enkel voor een peuter …’

Als ouder moet je het goede voorbeeld geven aan je kinderen. Het moeilijkste daaraan: je leeft best ook zelf naar dat voorbeeld. Ik snuit mijn neus dan wel in een zakdoek, maar ik zal mijn peuter straks niet kunnen berispen als haar eerste perfect uitgesproken woord een scheldwoord is, om me vervolgens zelf vloekend door de dag te slepen.

LEES OOK > Dagboek Jutta: eerste dag in de kleuterklas

Het goede voorbeeld

Het is een feit dat je niet veel respect krijgt van kinderen als je je eigen regels niet volgt. Dat weet ik, omdat de peuter me een keer heeft betrapt terwijl ik koeken aan het eten was in de wasplaats. Dat is de enige plek waar niemand me volgt en waar ik ongestoord kan toegeven aan een vreetbui of twee. Normaal gezien. Sinds ze me betrapt heeft, sleurt ze alles wat eetbaar is naar de wasplaats om zich daar tegoed te doen aan dat lekkers.

De regels kennen, betekent niet dat je de regels volgt. En alles wat niet mag, is leuker om te doen. Niet enkel voor een peuter, ook voor een volwassene die het goede voorbeeld probeert te geven.

Daarom hoop ik vooral dat mijn dochter altijd goed beseft wat ze doet. En dat ze op haar stappen terugkomt als dat moet, even beschaamd als die keer dat ik de wasplaats moest verlaten met dat pak koeken in mijn handen. Ik hoop dat ze meer een voorbeeld voor zichzelf wordt dan voor anderen. Dat lijkt me een mooi doel, voor mezelf en voor de peuter.

Mama Nele

(Hasselt, maart en april 2023)

Alle dagboeken van Nele kan je hier nalezen. Ook papa Christophe schrijft een dagboek.

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders dat je automatisch in de bus krijgt. Daarnaast hebben we ook een maandelijkse nieuwsbrief voor kersverse ouders die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 03/08/2023, laatste update op: 17/08/2023

Tags: ,