Niet meer onbezorgd kunnen kussen en knuffelen, is een gemis, zeker voor jonge kinderen. Want een gekke elleboogstomp, boks met de vuisten of kwartiertje videochatten kan het gevoel van een warme knuffel nooit evenaren. ‘Aangeraakt worden is ontzettend belangrijk voor een kind.’

Levensbehoefte

De hunkering naar fysiek contact is een primaire levensbehoefte, net als eten en drinken. We weten dat ook, daarom houden we onze baby’s zo dicht bij ons vast en koesteren en knuffelen we ze spontaan.

Ook bij huisdieren merk je dat. Die komen echt vragen om geaaid en aangeraakt te mogen worden.

Een aanraking of knuffel doet ons ook gewoon deugd. Het verlaagt de hartslag en bloeddruk, verhoogt de immuniteit, is erg ontspannend en maakt goede hormonen zoals oxytocine vrij. Bij premature baby’s verhoogt huid-op-huidcontact zelfs de overlevingskans.

LEES OOK > Je baby knuffelen: niets dan voordelen

Bevestiging van je liefde

Kinderen voelen nog geen remmingen, zien er heel erg schattig uit, en gaan sneller knuffels geven, opzoeken en krijgen dan volwassenen. ‘Kinderen leren uit ervaring. Ze moeten voelen dat je hen graag ziet en dat je er voor hen bent. Net daarom zijn die knuffels zo belangrijk’, legt kinder- en jeugdpsyschiater Binu Singh uit.

‘Als kinderen gevallen zijn of zich slecht voelen, dan kruipen ze op je schoot of komen ze een kus of knuffel vragen. Die aanrakingen en huid-op-huid helpen om stress te reduceren, maar zijn ook een bevestiging van je liefde en verbondenheid met hen.

Kinderen leven heel erg in het hier en nu. Wij kunnen verlangen naar quality time met onze partner, maar het brein van kinderen kan moeilijk dingen voorstellen die er nog niet zijn. Daarom is het belangrijk om kinderen je liefde te laten ervaren door nabijheid en knuffels.’

LEES OOK > Zeven knuffels per dag: voor kinderen én ouders

Niet forceren

Of gewoon aan te raken. Want nee, niet elk kind of elke volwassenen is een even grote knuffelaar. En dat is oké. Veel heeft te maken met temperament, cultuur en opvoeding.

‘Het is niet de bedoeling om lichaamscontact te gaan forceren. Het is belangrijk om aan kinderen mee te geven dat ze baas zijn over hun eigen lichaam en dat lichaamsgrenzen ook gerespecteerd moeten worden’, vertelt dr. Singh.

‘Ben jij een grote knuffelaar maar heeft je kind die behoefte minder? Dan kan hij of zij misschien even hard genieten van dicht naast elkaar in de zetel naar een film te kijken. Masseer de voetjes, ravot samen of speel een kietelspelletje. Ook dat is aanraken. Elke vorm van lichaamscontact is goed.

Hetzelfde met een babymassage. Massage helpt spanning ontladen, stimuleert de ontwikkeling en is een goede manier om in verbinding te staan met je kind.  Als de baby signalen geeft dat hij dat niet zo prettig vindt, stop er dan mee. De ene vindt het fijner dan de andere.’

En wat met het gemis door corona?

In een anderhalvemeterwereld vallen heel veel van die aanrakingen weg. Oma om de hals vliegen, zit er niet altijd meer in. Afstand en afstandelijkheid wordt de norm. Huidhonger is de behoefte aan lichaamscontact en intimiteit, want zo’n warme knuffel van oma, die kan je niet zomaar vervangen.

Wat zal de impact van die huidhonger zijn op onze (jonge) kinderen? ‘Daar is nog geen eenduidig wetenschappelijk antwoord op te geven’, licht dr. Singh toe. ‘We gaan momenteel door 1 groot wetenschappelijk experiment.

‘Mensen buiten de beperkte kring raad ik aan om kinderen duidelijk te maken dat je hen heel graag een knuffel had gegeven mocht corona er niet zijn.’ – dr. Binu Singh

Dat een gebrek aan aanrakingen slecht is voor kinderen, weten we. Wat een selectief gebrek, zoals nu in de coronaperiode, als gevolgen heeft, weten we niet.

We zouden kunnen veronderstellen dat we de situatie wel goed kunnen kaderen en uitleggen aan kinderen. En dat het niet zo schadelijk zal zijn zolang ze in beperkte kring genoeg aanrakingen blijven krijgen.

Mensen buiten de beperkte kring raad ik aan om kinderen duidelijk te maken dat je hen heel graag een knuffel had gegeven mocht corona er niet zijn. Zeg het met veel mimiek en non-verbale taal. “Wat zou ik je nu graag knuffelen! Maar omdat we elkaar niet ziek willen maken, gaan we dat nu niet doen.”

En verder is het net als met alle coronamaatregelen belangrijk om ons gezond verstand te gebruiken. Als een kind overstuur is, is het belangrijk om de hand van de juf of nabijheid te voelen. We mogen daar vooral niet onnozel over doen.’

Meer artikels over je gezinsleven tijdens de coronacrisis vind je hier.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 13/08/2020, laatste update op: 21/01/2022

Tags: ,