Iedere ouder vreest de dag dat zijn kindje ziek wordt. Een verkoudheid of een kuchje hoort er al eens bij, maar die typische kinderziektes zijn toch wat moeilijker te verteren. Voor baby én ouder! Windpokken is zo’n typische kinderziekte, die bijna elk kind op een goede – of dus slechte – dag krijgt.

Wat zijn windpokken?

Windpokken worden veroorzaakt door een virus. Kinderen kunnen daar best wel wat last van hebben, maar meestal genezen ze wel na enkele dagen.

Bij volwassenen ligt dat anders. Bij hen is het risico op complicaties groter en zal de ziekte een heviger verloop kennen.

Toch is er ook voor hen goed nieuws: zodra je genezen bent van windpokken, ben je levenslang beschermd tegen het virus. Het virus kan wel nog aanwezig blijven in het lichaam, wat dan later weer zona of herpes kan veroorzaken.

De symptomen van windpokken

Een kindje met windpokken haal je er jammer genoeg zo uit. Windpokken zorgen namelijk voor een huiduitslag van rode blaasjes die zich verspreidt van op de romp naar het gezichtje en het hoofdje van je kind.

Die huiduitslag uit zich als blaasjes, die opdrogen waarna een korstje gevormd wordt. Die blaasjes kunnen jeuken, maar het is heel belangrijk dat er niet aan gekrabd wordt. Dat kan namelijk leiden tot infecties of littekens.

Zonder te krabben, vallen de korstjes meestal vanzelf af en blijven er geen littekens achter. Je kind kan ook last hebben van koorts, hoofdpijn en een hoest.

LEES OOK > Heeft jouw baby ook de ene verkoudheid na de andere?

Hoe krijg je windpokken?

Windpokken worden veroorzaakt door een herpesvirus, dat makkelijk wordt overgedragen van de ene op de andere persoon via druppeltjes die in de lucht verspreid worden. Bij het niezen of hoesten, bijvoorbeeld.

Ook rechtstreeks contact met de blaasjes voor de korstvorming kan zorgen voor overdracht. Ze zijn erg besmettelijk, doorgaans vanaf twee dagen voordat de uitslag zichtbaar wordt tot de blaasjes uitgedroogd zijn.

Net omwille van de eerste twee dagen, kunnen er al andere kindjes besmet zijn voordat je eigen kind symptomen vertoont. Daarom is het heel belangrijk om je kindje onmiddellijk thuis te houden van de opvang als het windpokken heeft.

Verzorgen en voorkomen

De blaasjes kunnen behandeld worden met een uitdrogende lotion en eventueel jeukstillende medicatie. Uit onderzoek blijkt dat paracetamol de aangewezen pijnstiller is. Ontstekingswerende middelen geef je in dit geval beter niet.

Net omwille van dat herpesvirus kan je als volwassene met gordelroos je eigen kind besmetten met windpokken. Daarom is een goede algemene hygiëne erg belangrijk. Maar dan nog kan je kindje een besmetting oplopen van een ander kind in de opvang.

LEES OOK > Eerste hulp bij kleine kinderen: 15 wist-je-datjes

Vaccin

Er bestaat een vaccin tegen windpokken, maar dat vaccin behoort niet tot het aanbevolen vaccinatieschema, omdat De Hoge Gezondheidsraad onvoldoende gegevens ziet om dit te doen.

Momenteel wordt de vaccinatie tegen windpokken in België alleen geadviseerd voor specifieke risicogroepen en –personen. Wanneer je als ouder een vaccin wilt voor je kindje, kan je daarvoor terecht bij je huisarts of kinderarts. Die keuze ligt dus bij de ouders.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 20/11/2020, laatste update op: 15/02/2021