Samen gezellig afwassen. Het kan hét uitgelezen moment zijn om de problemen van de dag te bespreken. Om verbinding te maken met je kinderen, zonder dat ze zich in een gesprek gedwongen voelen. Maar veel gezinnen vinden een vaatwasmachine toch handiger. Het bespaart je heel wat werk, en het doet de afwas met minder water- en energieverbruik. Een moderne machine kan je enkel nog verslaan als je weinig heet water gebruikt in een teiltje, en naspoelt met koud water. Was je normaal onder de lopende kraan, dan wint de machine sowieso, zeker als je die met onze tips gebruikt.
Aankooptips:
Let bij de aankoop van een vaatwasmachine op het energielabel. Niet alleen de aankoopprijs telt: ook de gebruikskosten van water en energie tellen mee. Bij zes afwasbeurten per week bedragen die kosten op een levensduur van 12 jaar zo’n 1500 à 3000 euro, beduidend meer dan de gemiddelde aankoopprijs van het toestel.
De jaarlijkse kosten liggen voor verschillende toestellen best ver uit elkaar. Een toestel dat goedkoop is in aankoop, kan duurder uitvallen door een hoog verbruik. Het energielabel geeft een inschatting van het verbruik voor 100 wasbeurten.
Koop bij voorkeur een standaardformaat, die zijn zuiniger dan smalle modellen of compacte mini-vaatwassers.
LEES OOK > Het energielabel: zicht op de totale kostprijs
Gebruikstips:
- Voorspoelen is niet nodig. Veeg etensresten handmatig af. De filter zal dan ook minder snel verstoppen
- Was steeds met een volle machine. Zelfs als je machine een stand heeft voor halve capaciteit, blijft één volle machine zuiniger dan twee halfvolle.
- Hoe hoger de temperatuur, hoe meer energieverbruik. Een niet te vuile vaat krijgt je ook op de laagste temperatuur goed schoon.
- Gebruik waar mogelijk de eco-stand, deze wast af op een lagere temperatuur, en past de duurtijd van het programma aan voor een goed wasresultaat.
- Reinig regelmatig de filter onder in de vaatwasser. Ook de sproeiarmen, de rubbers rond de deur en het bakje voor het detergent reinig je best regelmatig.
- Heb je een oudere vaatwasser, zet die dan na afloop helemaal uit. Het sluipverbruik kost je anders enkele tientallen euro’s per jaar.
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 14/03/2022, laatste update op: 08/07/2024