Bouwen doe je niet alleen. Van architect tot aannemer, bank tot subsidieverlener. Op veel plaatsen krijg je hulp aangeboden. We geven je graag een overzicht van de mogelijkheden als je van plan bent om energiezuinig te renoveren.

De staat van je woning

De Vlaamse overheid probeert alles wat ze over je woning weten samen te brengen in jouw woningpas. Je EnergieprestatieCertificaat (EPC)? Overstromingsrisico? Toegekende energiepremies? Je vindt het allemaal op woningpas.vlaanderen.be. Heb je een recent EPC, dan krijg je er ook aanbevelingen om je woning te verbeteren. Inclusief een schatting van de kostprijs.

Waar start je?

Online is er veel informatie beschikbaar. Hieronder wijzen we je alvast de weg. Maar misschien zie je door de bomen het bos niet meer. Lijken al die termen die de bouwwereld gebruikt wel Chinees. Of misschien wil je gewoon wat hulp bij het invullen van je aanvraag voor een renovatielening of een renovatiepremie? Dan kan je terecht bij je Energiehuis.
Kijk snel welk van de 20 energiehuizen actief is in jouw gemeente.

Bouw- en verbouwadvies

Voor een nieuwbouw of grote verbouwing maak je gebruik van een architect. Dit is al een belangrijke keuze. Sommige architecten zijn vooral bezig met het uitzicht van je woning. Energiebewuste architecten combineren dit met compact bouwen, voldoende isolatie en een perfecte ventilatie.

Wil je het plan nog eens onafhankelijk laten nakijken? Dan kan je daarvoor terecht bij je Provinciaal steunpunt duurzaam bouwen. Ook je architect is daar welkom. Sommige steunpunten komen ook aan huis voor advies.

Antwerpen: kampc.be
Limburg: dubolimburg.be
Vlaams-Brabant: dubovlaamsbrabant.be
Oost-Vlaanderen: bouwwijs.be
West-Vlaanderen: acasus.be
Brussel: homegrade.brussels

Geen grote verbouwing, maar toch je huis energiezuiniger maken door een paar gerichte ingrepen? Dan kan je bij je energiehuis terecht voor een gratis renovatiebegeleiding of beroep doen op een BENovatiecoach bij je netbeheerder. Beiden geven persoonlijk advies, en ondersteunen je bij de technische en administratieve taken. Vraag advies voor je aan de werken start, zo vermijd je fouten die je later veel geld kunnen kosten.

LEES OOK > Energielabel A voor elke woning tegen 2050

Aannemers

Het vinden van een goede en betrouwbare aannemer is een grote stap. De Bouwunie geeft heel wat tips om onbetrouwbare aannemers te ontmaskeren. Met de zoekfunctie op de website vind je enkel aannemers die lid zijn van de organisatie.

Energie is duur, ook de olieprijs is sterk gestegen. Bouwmaterialen op basis van aardolie zijn daardoor een pak duurder geworden. Je kan gebruik maken van hergroeibare materialen. Bij het Vlaams Instituut voor Bio-ecologisch Bouwen en Wonen (VIBE vzw) kan je heel wat informatie vinden. Hou er rekening mee dat ook de houtprijs de laatste jaren sterk schommelt.

Hoe ga je dat betalen?

De Vlaamse overheid voorziet in een stelsel van leningen met verlaagde rente om woningen energiezuinig te verbouwen. Kijk of je voldoet aan de voorwaarden op de website. Woon je in Brussel, dan kan je gebruik maken van het ECORENO-krediet.

Voor veel werken kan je ook premies krijgen. Een overzicht voor Vlaanderen vind je hier. Voor Brussel geldt een apart stelsel.In Vlaanderen werden de energiepremies bij de netbeheerder samengevoegd  met de verbouwpremies van de overheid tot het nieuwe systeem ‘Mijn Verbouwpremie’. Op mijnverbouwpremie.be vind je een simulator om te bekijken op welke bedrag je kan rekenen.

De EPC-labelpremie mag je combineren met de andere premies. Je moet voor de werken een Energieprestatiecertificaat (EPC) laten opmaken en de premie activeren via je netbeheerder.

Zuinig omspringen met energie

Meten is weten. Om zuinig om te springen met energie moet je inzicht hebben in je verbruiken. Je kan maandelijks je meterstanden ingeven en zo kan je vergelijken met gelijkaardige gezinnen. Heb je een digitale elektriciteitsmeter? Dan kan je je verbruik ook opzoeken via de website van Fluvius.

Op zoek naar een nieuwe energieleverancier? Vergelijk dan alle contracten op de website van de officiële regulator: vtest.vreg.be voor Vlaanderen of brusim.be voor Brussel.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 15/03/2022, laatste update op: 26/02/2024