Elektrische toestellen hebben twee prijzen: de aankoopprijs en de prijs van het verbruik. In de winkel vind je de aankoopprijs, maar ook de verbruiksprijs op het energielabel. Het nieuwe energielabel, ingevoerd op 1 maart 2021, geeft meer inzicht.
Energielabel: van A tot G
Het nieuwe Europese energielabel gaat van A tot G. De energieklassen zijn dus uitgebreid en de plusjes zijn verdwenen. Je herkent het nieuwe label ook onmiddellijk aan de QR-code in de rechterbovenhoek. Die code verwijst naar een productdatabank met meer informatie over het product. Maar niet alle categorieën van toestellen voeren het nieuwe energielabel tegelijk in. In de winkelrekken kan je dus tijdelijk zowel het nieuwe als het oude label vinden.
Oppassen met vergelijken
Vergelijk geen toestel met een oud label met eentje met een nieuw label. Achter het nieuwe label schuilt immers een nieuwe berekeningswijze van technische parameters en de manier waarop een product getest wordt. Het nieuwe label is ook strenger. Bij de start bestaan er nog geen toestellen van label A. Zo is er in de toekomst nog ruimte voor verbetering, zonder dat we opnieuw naar de plusjes moeten grijpen.
De nieuwe berekeningswijze en testmethodes weerspiegelen beter het werkelijke verbruik van een toestel in het dagelijkse leven. Het nieuwe label houdt nu bijvoorbeeld ook rekening met wascycli waarbij de trommel niet helemaal gevuld is (half gevuld, voor een kwart gevuld). Wassen gebeurt immers niet altijd aan volle capaciteit.
Het nieuwe energielabel geeft ook meer informatie. Zo krijg je bij koelkasten de inhoud en het geluidsniveau te zien; geeft het vaatwaslabel ook de programmaduur, het waterverbruik en de capaciteit mee en geeft het wasmachinelabel daarnaast ook nog zicht op het centrifugeresultaat.
LEES OOK > Op zoek naar de energievreters in je huis
Vervangen als het kan
Als je toestel nu versleten is, dan kan je het gerust vervangen door een nieuw, zeer zuinig toestel. Op het oude label koos je voor A+++. Op het nieuwe label is A (zonder plusjes) de topcategorie. In de toekomst zullen nog zuinigere toestellen die score halen, maar voorlopig zijn toestellen met een B of C -label de best beschikbare keuze.
Toestellen die nog werken, kan je blijven gebruiken. De aanmaak van een nieuw toestel kost ook energie. Enkel bij diepvriezers en koelkasten ouder dan 15 jaar kan het interessant zijn om ze te vervangen voor ze echt stuk gaan.
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 14/03/2022